Uutiset

Politico: EPP:n puheenjohtaja Weber nousi Stubbin ohi EU-komission puheenjohtajakisassa

Euroopan kansanpuolue EPP valitsee kärkiehdokkaansa toukokuun eurovaaleihin kokouksessaan Helsingissä marraskuussa.
EPP:n puheenjohtaja Manfred Weber pyrkii EU-komission seuraavaksi puheenjohtajaksi.

Euroopan kansanpuolueen puheenjohtaja, saksalainen Manfred Weber on vahvin ehdokas EU-komission seuraavaksi puheenjohtajaksi, kirjoittaa Politico-lehti. Weberiä tehtävään tukevat muun muassa Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Unkarin pääministeri Viktor Orbán.

Ennen Weberin ilmoittautumista keskiviikkona kisaan vahvimpina ehdokkaita komission uudeksi puheenjohtajaksi pidettiin ranskalaista Michel Barnieria ja suomalaista Alexander Stubbia, joka työskentelee Europan Investointipankin varapääjohtajana.

Euroopan kansanpuolue EPP valitsee kärkiehdokkaansa toukokuun eurovaaleihin kokouksessaan Helsingissä marraskuussa.

Kärkiehdokkaan odotetaan nousevan komission puheenjohtajaksi, jos hänen puolueensa on suurin ensi toukokuun europarlamenttivaaleissa.

Parlamenttiin voi kuitenkin syntyä myös uudenlaisia koalitioita, joten varmana sitä ei voi pitää. Politico-lehden mukaan Weber voi joutua loppuvaiheessa jonkin toisen kilpailijan syrjäyttämäksi. Tämä voi tulla joko EPP:n sisältä tai jostain muusta perinteisestä puolueesta.

Eurooppalaiset sosialidemokraatit julkistavat kärkiehdokkaansa europarlamenttivaaleihin 1. joulukuuta. Politico-lehden mukaan heidän ehdokkaansa tähtäin on kuitenkin muualla, europarlamentin puhemiehen paikassa tai komission jossain muussa vahvassa salkussa.

Suomen nykyinen komissaari Jyrki Katainen (kok.) ilmoitti kesäkuussa vetäytyvänsä politiikasta ja ettei tavoittele paikkaa seuraavien eurovaalien jälkeisessä komissiossa.

Urpilainen komissaariksi?

Suomen seuraava hallitus valitsee Suomen seuraavan komissaarin. Jos sdp nousee pääministeripuolueeksi, Antti Rinteen (sd.) johtama hallitus voi nimittää komissaariksi kansanedustaja Jutta Urpilaisen. Häntä pidetään vahvana nimenä tehtävään, jos hän siihen suostuu.

Mutta jos Alexander Stubb nousisi EPP:n ehdokkaaksi komission puheenjohtajaksi, Suomen hallituksen olisi sen koostumuksesta riippumatta käytännössä mahdotonta olla tukematta häntä tehtävään.

Politico-lehden mukaan kysymys on kuitenkin Stubbin osalta nyt se, milloin hän lähtee kisaan mukaan?

Uutisesta korjattu käännösvirhe ja muutettu otsikkoa ja ingressiä 5.9. klo 19.45 ja klo 21.00. Politico-lehden mukaan kysymys Stubbin osalta on se, milloin hän lähtee kisaan mukaan, ei se, milloin hän heittää pyyhkeen kehään.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti