Uutiset

Politiikan konkarista tulee pappi, joka kulkee kaduilla ja kuppiloissa – keskustan entinen puoluesihteeri vihittiin tänään papiksi

Timo Laaninen aloittaa Helsingin suurimmassa Malmin seurakunnassa uudenlaisena kohtaamistyötä tekevänä pappina. Tavoitteena on hakea yhteyttä ihmisiin, joita seurakunta ei muuten tavoita.
Keskustan entinen puoluesihteeri Timo Laaninen vihittiin sunnuntaina papiksi Helsingin tuomiokirkossa.

Pitkän linjan keskustalainen politiikan konkari Timo Laaninen saa tänään pappisvihkimyksen Helsingin tuomiokirkossa. Laanisen pappisvihkimyksestä kertoi ensimmäisenä Suomenmaa-lehti, jonka entinen päätoimittaja Laaninen on.

Tuomiokirkon messussa vihittiin Laanisen kanssa yhtä aikaa yhdeksän muuta pappia ja diakoneja.

Laaninen on ollut muun muassa pääministeri Juha Sipilän (kesk.) erityisavustajana ja entisen pääministerin Matti Vanhasen (kesk.) poliittisena erityisavustajana. Sipilän erityisavustajaksi Laaninen kutsuttiin vuosi sitten marraskuussa ja Laaninen tuki keskustan ministeriryhmän työtä kotimaan asioissa.

Laaninen jätti puoluesihteerin tehtävät vuoden 2016 puoluekokouksessa. Helsingin kaupunginvaltuutettu Laaninen oli 2013–2017. Laaninen yhdisti graduunsakin keskustalaista aatetaustaa, sillä gradun hän teki keskustan oppi-isän Santeri Alkion uskonnollisista näkemyksistä.

Neljä pappia uudenlaiseen tehtävään

Laaninen valmistui teologian maisteriksi toukokuussa ja jo kesäkuussa hänet valittiin papiksi Helsingin suurimpaan seurakuntaan, Malmin seurakuntaan papiksi. Laanista ei valittu kuitenkaan tavalliseen jumalanpalveluksia ja seurakunnallisia tilaisuuksia toimittavan papin tehtävään, vaan uudenlaiseksi kohtaamistyötä tekeväksi papiksi.

Malmin seurakuntaan valittiin kohtaamistyöhön neljä projektipappia kahdeksi vuodeksi. Neljästä projektipapista Laaninen on ainoa mies.

Kohtaamistyötä tekevien pappien tehtävänä on hakea yhteyttä ihmisiin, joita seurakunta ei muuten tavoita. Papit kulkevat kaduilla ja kuppiloissa ja keskustelevat ihmisten kanssa, ovat paikalla ja kuuntelevat. Laanisen työalue Malmin seurakunnassa on Malmin kaupunginosa.

”Kirkon olemus on etsiä uusia ihmisiä”

Malmin seurakunnan kirkkoherran Heikki Aarikan mukaan seurakunnan haasteena on, että nykyinen toiminta, toimitukset, jumalanpalvelukset ja tilaisuudet eivät tavoita kattavasti Malmin seurakunnan alueella asuvia noin 100 000 ihmistä.

– Kirkon olemus on etsiä uusia ihmisiä ja elää arjessa mukana. Se ei toteudu pelkästään kutsumalla ihmisiä kirkkoon, vaan meidän on mentävä kirkosta ulos, kaduille ja toreille., Arikka kertoo seurakunnan sivuilla, miksi seurakuntaan päätettiin perustaa uudenlainen papin työnkuva.

Arikan mukaan idea uudenlaisesta papin tehtävästä syntyi vuosi sitten, kun eräs nuori oli tehnyt itsemurhan. Kun Arikka keskusteli tapahtuman jälkeen ihmisten kanssa kadulla, hänelle tuli vahva kokemus, että kirkon on tärkeää olla ihmisten keskellä.

– Ihmiset haluavat tulla nähdyksi ja kuulluksi omassa arjessaan, kirkkoherra kertoo Malmin seurakunnan sivuilla.

Uusimmat

Fingerpori

comic