Uutiset

Politiikan supersunnuntai on käynnissä – Sdp valitsee pääministeriehdokkaan ja Rinne kertoo hallitustunnustelujen tulokset

Sunnuntaina selviää, kuka on sdp:n ehdokas pääministeriksi Antti Rinteen tilalle. Tänään käydään myös muodollisuudeksi arvioidut hallitusneuvottelut.
Hallitustunnustelija Antti Rinne tapaa aamupäivän aikana eduskuntaryhmät. Hallitusneuvottelut käydään iltapäivällä. Kuva: KIMMO BRANDT
Hallitustunnustelija Antti Rinne tapaa aamupäivän aikana eduskuntaryhmät. Hallitusneuvottelut käydään iltapäivällä. Kuva: KIMMO BRANDT

Pääministerin paikalta eronnut hallitustunnustelija Antti Rinne ottaa sunnuntaina aamupäivänä aikana vastaan eduskuntaryhmien edustajia. Ensimmäisenä tapaamisvuorossa oli perussuomalaiset puheenjohtajansa Jussi Halla-ahon johdolla. Kullekin ryhmälle on varattu aikaa puoli tuntia.

Tapaamiset päättyvät suunnitelman mukaan puoli kahdelta, kun Rinne tapaa oman puolueensa eli sdp:n edustajat.

Rinteen on määrä informoida eduskuntaryhmiä neuvottelukierroksen tuloksista noin kello 14.15. eduskunnassa. Varsinaiset hallitusneuvottelut käynnistyvät kello 15.

Haluna jatkaa vanhalla hallitusohjelmalla

Rinne kysyi torstaina 5. joulukuuta eduskuntapuolueilta, ovatko ne valmiita hyväksymään Rinteen hallitukselle 6. kesäkuuta 2019 hyväksytyn ohjelman sellaisenaan myös uuden hallituksen ohjelmaksi.

Lisäksi ryhmiltä kysyttiin, ovatko ne valmiita osallistumaan sosialidemokraattien johtamaan enemmistöhallitukseen, ja onko niiden osallistumiselle kynnyskysymyksiä.

Ryhmät antoivat vastauksena lauantaina. Neuvotteluja pidetään lähinnä muodollisuuksina, koska hallituspuolueet ovat ilmoittaneet haluavansa jatkaa nykyisellä pohjalla, eivätkä nyt oppositiossa olevat puolueet ole puolestaan valmiita sitoutumaan nykyiseen hallitusohjelmaan.

Keskusta on pyytänyt puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokoukseen sunnuntai-illaksi. Kokouksessa päätetään puolueen osallistumisesta hallitukseen. Muut nykyiset hallituspuolueet kokoontuvat maanantaina. Tavoitteena on, että uusi hallitus nimitetään tiistaina.

Marin lievä ennakkosuosikki pääministerikisassa

Politiikan superpäivä jatkuu illalla sdp:n puoluevaltuuston kokouksella, jossa valitaan pääministeriehdokas Antti Rinteen seuraajaksi sekä puolueen muut ministerit. Pääministeri paikasta kisaavat puolueen varapuheenjohtaja, liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

Marinia kannatti pääministeriehdokkaaksi Lännen Median kyselyssä 18 ja Lindtmania 12 vastaajaa. Peräti 19 puoluevaltuutettua ei osannut tai halunnut nimetä suosikkiaan etukäteen. Lännen Median keskiviikkona tekemään kyselyyn vastasi 49 valtuutettua. Varavaltuutetut eivät olleet kyselyssä mukana.

Sdp:n valtuuston puheenjohtaja on Sirpa Paatero, mutta hänen ei odoteta vetävän kokousta sairauslomansa vuoksi. Paateron kerrottiin viikko sitten jäävän sairauslomalle 13. joulukuuta saakka sen jälkeen, kun pääministeri Rinne oli kertonut Paateron eroavan omistajaohjausministerin paikalta Posti-kohun seurauksena.

Uusimmat

Fingerpori

comic