Uutiset

Polkupyörien kevät alkanut

 

Polkupyöräkaupassa sesonki on käynnistynyt. Periaatteessa toteamus on väärä, sillä tavallisia käyttöpyöriä ostetaan ympäri vuoden erityisesti työmatkaliikenteeseen. Polkupyöräkaupan suurin sesonki on kuitenkin käsillä, koska vilkkain kysyntäpiikki ajoittuu huhti–kesäkuulle.

Suomessa myydään vuodessa noin 300 000 polkupyörää.

Forssalaisen Veikon Kone Lehtovirran myyjä Mikko Alavalkama toteaa pyöräkaupan virinneen vauhtiin kevyen liikenteen väylien vapauduttua lumipeitteistä. Aurinkoiset kevätsäät ovat polkupyöräkaupan paras markkinoija.

Veikon Kone myy Forssassa erityisesti Helkaman valmistamia pyöriä. Joukkoon kuuluvat niin suositut Jopot kuin sähköpyörät. Sähköavusteisten pyörien hinnat alkavat 2 000 eurosta. Alavalkama arvelee sähköpyörien suosion olevan kasvussa.

-Euroopassa sähköpyörät ovat selkeä hitti. Työmatkaliikenteessä sähköpyörä antaa aivan erilaiset mahdollisuudet liikkumiseen. Yhdellä latauksella voi huoleti pyöräillä sata kilometriä. Pyörää on kuitenkin poljettava. Sähköpyörä ei ole mopo, Alavalkama sanoo.

Viime vuonna Veikon Koneesta Forssassa myytiin parikymmentä sähköpyörää, kun perinteiseten polkupyörien myynti lasketaan useissa sadoissa.

Polkupyöristä liikkeestä löytyy melkoinen valikoima. Vain kilpapyörät ja fatbike-maastopyörät puuttuvat.

-Nuorisolle myydään maastopyörää ja naisten pyörällä ajelevat nykyään myös miehet. Pyörien renkaat ovat kapeita tai leveitä. Hybridi- ja maastopyörät ovat yhä suositumpia. Vaihteita voi olla yksi tai 24. Toisaalta tavallisella vakiopyörälläkin on ostajansa, Alavalkama sanoo.

Alavalkaman mukaan Lehtovirran myymälä on Veikon Koneen myymälöistä yksi harvoista, joissa on kodinkoneiden lisäksi tarjolla laaja polkupyörävalikoima.

-Joskus jääkaapin ostaja on ostanut samalla polkupyörän, kun on havainnut niitä olevan tarjolla, Alavalkama sanoo.

Helkaman lisäksi myynnissä on salolaisen Vievin polkupyöriä. Kiinalaisia halpapyöriä liikkeessä ei myydä. Suuremmat pyörähuollot järjestyvät Helkaman huollon kautta.

Forssalaisessa Urheilu-Kennissä pyöriä on myyty Kauppakadun varrelta 1950-luvun puolesta välistä. Urheilu-Kennissä on myynnissä ruotsalaisia Crescentin, Monarkin ja Sjösalan pyöriä sekä Unkarissa valmistettuja Tunturi-pyöriä sekä Tunturin maahantuomia maastopyöriä Ghost-merkillä.

-Paras sesonki ajoittuu huhti–toukokuulle, vaikka me myymme pyöriä nykyään ympäri vuoden, sanoo kauppias Pia Kenni-Kujala. Hän sanoo hybridi- ja sporttipyörien suosion olevan kasvussa. Pyörien suosikkivärejä ovat niin musta kuin valkea. Kevään muotivärejä ovat myös limenvihreä ja oranssi.

Kenni-Kujala sanoo, että myynnissä olevat pyörät on tilattu jo viime syksynä. Tehtailta pyöriä lähetetään pahvipaketeissa joulukuusta, jonka jälkeen niitä on koottu ja varusteltu myymälän vintillä koko kevään ajan. Pyörät lähtevät kaupassa varusteltuna täydessä ajokunnossa.

Urheilu-Kennin myymälässä toimii myös Ilkka Stenbergin pyörähuolto. Kenni-Kujala sanoo, että heillä on myynnissä luotettuja laatumerkkejä. Halpatuotannon kiinalaisia pyöriä, joihin on vaikea löytyy minkäänlaisia varaosia, ei myynnissä ole.

Myös Kenni-Kujala toteaa pyöriä löytyvän nykyisin joka lähtöön, eikä nytkään myynnissä ole montaa samanlaista pyörää. Maastopyöriin ovat tulleet esimerkiksi 29 tuuman renkaat. Pyöräily on muuttunut paljon 1970-luvusta, jolloin nuorille myytiin paljon retkipyöriä. Nykyisin koko pyöräilyn kenttä on pirstaloitunut eri alalajeiksi, jotka kaikki tarvitsevat omanlaisensa pyörän. FL

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti