Uutiset

Polttoaineketjut seuraavat Saudi-Arabian iskun vaikutuksia tarkasti – "Viisi dollaria raakaöljyssä vaikuttaa 3–4 senttiä bensiinilitrassa"

Raakaöljyn maailmanmarkkinahinta on nousussa Saudi-Arabian jalostamoiskun jäljiltä. Vastaavaa maailmanlaajuisen tuotannon putoamista hetkessä ei ole todennäköisesti nähty vuosikymmeniin.
Raakaöljyn hinnan vaihtelu näkyy pienellä viiveellä myös Suomen tankkauspisteillä. Nyt huoltoasemaketjut odottavat, miten hinta käyttäytyy Saudi-Arabian iskun jälkeen. Kuva: Jenni Gästgivar
Raakaöljyn hinnan vaihtelu näkyy pienellä viiveellä myös Suomen tankkauspisteillä. Nyt huoltoasemaketjut odottavat, miten hinta käyttäytyy Saudi-Arabian iskun jälkeen. Kuva: Jenni Gästgivar

Bensiinin ja dieselpolttoaineen hinta saattaa nousta lähipäivinä, kun Saudi-Arabian polttoainejalostamoihin viikonloppuna tehtyjen ilmaiskujen vaikutukset näkyvät öljyalalla ja sitä kautta kotimaisilla polttoainejakelijoilla.

– Tällä hetkellä raakaöljy on viisi dollaria nousussa. Se vastaa noin 3–4 senttiä litralta, sanoo Nesteen energia-asiantuntija Lauri Kärnä.

Saman suuruusluokan vaikutus raakaöljyn maailmanmarkkinahinnassa on luvassa myös kotien lämmitysöljyyn, jos markkinoiden häiriötilanne ei korjaudu.

Ketjut vielä odottavat

Vielä on kuitenkin aikaista sanoa, tuleeko iskusta merkittäviä muutoksia hintoihin. Nousupaineita on.

– Maailmalla tapahtuvien häiriötilanteiden vaikutus on välitön. Se tulee vaikuttamaan Suomeen ja hintoihin nousevasti, sanoo St1:n toimitusjohtaja Mika Wiljanen.

– Tällä hetkellä seuraamme tilannetta ja hankintahintojen kehitystä reaaliajassa. Ei ole tulossa ainakaan mitään merkittävää bensiinin hintoihin, sanoo ABC-ketjujohtaja Harri Tuomaala.

Molemmat arvioivat, että vaikutukset hintoihin näkyvät alkaneen viikon mittaan. Maanantaina iltapäivällä raakaöljyn hinta oli yli viiden dollarin ja vajaan kymmenen prosentin nousussa perjantaihin verrattuna.

Suurimpia tuotantohäiriöitä viime vuosikymmeninä

Nesteen energia-asiantuntija Lauri Kärnä on seurannut öljyalaa tarkasti, eikä osaa varmaksi sanoa vastaavan suuruusluokan tuotannon putoamista maailmanmarkkinoilta näin lyhyessä ajassa.

– 5,7 miljoonaa barrelia tuotantoa on pois pelistä. Niin merkittävä muutos on tapahtunut viimeksi ehkä Irakin ja Kuwaitin miehityksen aikaan, Kärnä sanoo.

5,7 miljoonaa barrelia päivässä vastaa noin viittä prosenttia maailman öljyntuotannosta. Litroiksi muutettuna se on noin 900 miljoonaa litraa raakaöljyä.

Kärnä on ollut mukana Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n toiminnassa. Siellä on harjoiteltu kriisiskenaariota, jossa koko tuotantolaitos tuhoutuu. Nyt kyseessä ei ole aivan niin paha tilanne, mutta silti erittäin vakava isku öljyalaa kohtaan.

– Kaikki sotatoimet ovat huolestuttavia. Keskeisten tuotantolaitosten suojaaminen on tärkeä asia, sanoo Kärnä.

Nesteen jalostamolle öljy pääosin Venäjältä

Toistaiseksi raakaöljyn hinnan nousua on hillitty tarjoamalla maailmanmarkkinoille varastoja. Hinnan kehitys riippuu siitä, kuinka nopeasti Saudi-Arabia pystyy korjaamaan rikkinäiset jalostamot.

Nesteen jalostamot Suomessa ostavat öljyä enimmäkseen Venäjältä, josta tulee yli kaksi kolmasosaa raakaöljystä. Suurin osa loppuosuudesta tulee Nesteelle Pohjanmereltä.

– Lähi-idästä ei ole vuosikymmeniin tullut raakaöljyä, Kärnä sanoo Nesteen jalostamosta.

Polttoaineen hinnassa raakaöljy vain pieni osa

Polttoaineen hinnan muodostumisessa raakaöljyn hinta on vain pieni osa lopullisessa huoltoaseman pumppuhinnassa.

Raakaöljyä ostaessa vaikuttaa sen hetkinen dollarin ja euron kurssi. Öljy pitää varastoida, jalostaa ja kuljettaa ennen bensiinin tai dieselin saamista henkilöauton tankkiin. Lisäksi huoltoasemaketjut kilpailevat Suomessa hinnoilla. Jokainen taho ottaa osansa.

Myös valtio ottaa mittavan veron jokaisesta bensiinilitrasta. Suomessa bensiiniverot kattavat 70,25 senttiä litralta eli lähes puolet tämänhetkisistä hinnoista. Hallitus suunnittelee bensiinin hintaan ensi vuonna 6 sentin litrahinnan korotusta. Dieselpolttoaineen vero on 53,02 senttiä litralta. Lisäksi kaikkien edellä listattujen kulujen päälle tulee arvonlisävero 24 prosenttia.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti