Uutiset

Pommiuhkauksissa vaadittiin bitcoineja Yhdysvalloissa ja Kanadassa

Lukuisat uhkaukset olivat perusteettomia, mutta ne aiheuttivat paniikkia ja rakennusten tyhjentämisiä.
Sähköpostitse tullut pommiuhkaus tietokoneen ruudulla Burlingtonissa Massachusettsissa torstaina. Kuva: CJ GUNTHER

Kymmenet liikeyritykset ja instituutiot eri puolilla Yhdysvaltoja ja Kanadaa saivat torstaina iltapäivällä paikallista aikaa sähköpostitse lähetettyjä pommiuhkauksia. Uhkaukset johtivat paniikkiin ja rakennusten tyhjentämiseen, kertoi uutiskanava CNN.

Uhkauksia pidetään perusteettomina ja Yhdysvaltain liittovaltion poliisi tutkii tapauksia, joista ei vielä tiedetä, liittyvätkö ne yhteen.

– Kuten aina, me kehotamme yleisöä olemaan tarkkaavaisia ja raportoimaan heti epäilyttävistä toimista, jotka voivat vaarantaa yleisen turvallisuuden, FBI ilmoitti CNN:n mukaan.

Eräässä sähköpostissa vaadittiin bitcoin-valuuttaa 20 000 dollarin (17 600 e) arvosta, jotta pommi-isku ei toteutuisi. Vaatimuksen oli saanut CNN:n tytäryhtiö KOCO-TV Oklahoma Cityssä.

”Uhkaukset eivät ole uskottavia”

New Yorkin poliisin mukaan pommiuhkauksia oli lähetetty eri puolille kaupunkia sähköisesti.

– Näitä uhkauksia ei pidetä tällä kertaa uskottavina, poliisista kerrottiin.

Iowan Cedar Rapidsin poliisi kertoi, että sähköpostit vaikuttavat robotin lähettämiltä. Poliisi kertoi, että heillä ei ole mitään todisteita siitä, että nämä uhkaukset ovat aitoja.

Oli epäselvää, liittyivätkö uhkaukset sarjaan perusteettomia pommiuhkauksia, joita lähetettiin verkon viestipalvelun kautta eri osavaltioihin elokuun lopusta lähtien.

Esimerkiksi Seattlessa Washingtonin yliopistossa tutkittiin rakennuksia uhkausten jälkeen. Sen jälkeen siellä oli tiedotettu FBI:n kertoneen, että sähköposti ei ole uskottava uhkaus.

Bitcoinit ovat kiristäjien suosikkivaluuttaa

Columbinen lukioon lähellä Littletonia Coloradossa tehtiin pommiuhkaus puhelimitse. Koulun kaksi oppilasta surmasi 13 ihmistä huhtikuussa 1999, mikä oli silloin maan historian pahin kouluampumistapaus.

Soittaja oli kertonut koulussa olevan ”useita räjähteitä”, mikä johti koulun ja 28 muun läheisen koulun evakuointiin. Mitään ei löydetty.

Bitcoinit ja muut kryprovaluutat ovat olleet pitkään kiristäjien suosikkivaluuttoja niiden anonyymin luonteen takia. Yhdysvaltalainen kyberturvallisuusfirma Chainanalysis arvioi, että vuodesta 2012 vuoteen 2017 bitcoineina maksettiin lunnaita ainakin 31 miljoonan dollarin (27,3 me) edestä.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic