Uutiset

Pompeo ulotti kamppailun arktiselle alueelle – kiista Venäjän kanssa jatkunee varsinaisessa kokouksessa tänään

Varsinainen Arktisen neuvoston ulkoministerikokous pidetään Ounasvaaralla Lappi Areenalla tänään. Tarkoituksena on hyväksyä Rovaniemi-julistus Suomen puheenjohtajuuskauden lopuksi.
Sergei Lavrov ja Mike Pompeo tapasivat maanantaina myös kahden kesken. Tänään tiistaina ulkoministerit tapaavat yhdessä muiden Arktisen neuvoston maiden ulkoministereiden kanssa. Kuva: JOUNI PORSANGER / HANDOUT
Sergei Lavrov ja Mike Pompeo tapasivat maanantaina myös kahden kesken. Tänään tiistaina ulkoministerit tapaavat yhdessä muiden Arktisen neuvoston maiden ulkoministereiden kanssa. Kuva: JOUNI PORSANGER / HANDOUT

Yhdysvaltain ulkoministerin Mike Pompeon kovasanainen puhe Rovaniemellä juuri Arktisen neuvoston kokouksen alla oli sisällöltään odotettu vaikka jätti osan kuulijoista hämmentyneeksi.

– Yhdysvallat näkee kansainvälisen politiikan suurvaltojen kamppailuna, ja sama dynamiikka on nyt sen mielestä nähtävissä myös arktisella alueella, sanoo Ulkopoliittisen instituutin tutkija Harri Mikkola.

Hämmentävää oli, että puhe pidettiin Arktisen neuvoston kokouksen yhteydessä. Sitä on yritetty varjella rauhan ja yhteistyön foorumina.

– Täysin Arktisen neuvoston arvojen vastainen puhe, sanoo Mikkola.

Pompeon sormi osoitti Venäjälle, joka vahvistaa sotilastukikohtiaan arktisella alueella sekä erityisesti Kiinaan, joka vaivihkaa ulottaa vaikutusvaltaansa pohjoiselle Jäämerelle.

– Haluammeko Jäämeren muuttuvan uudeksi Etelä-Kiinan mereksi, Pompeo kysyi puheessaan.

– Amerikan linja tuli selvästi esiin. Se oli selvää puhetta, mikä on Yhdysvaltain kanta. Ei sinänsä yllättävää, on ollut nähtävissä jo pitemmän aikaa, arvioi ulkoministeri Timo Soini.

Yhdysvallat on tehnyt täyskäännöksen arktisessa politiikassaan presidentti Donald Trumpin aikana. Kun presidentti Barack Obaman aikana Yhdysvalloissa oli vielä kiinnostusta toimiin arktisen ilmaston lämpenemistä vastaan, nyt Pompeo mainitsi erityisesti arktisen alueen luonnonvarat.

– Yhdysvaltain arktisen alueen politiikan painopiste on muuttunut päälaelleen, arvioi Mikkola.

Suomen kannalta oli paitsi yllättävää, myös ikävää, että puheenjohtajuuskauden lopulla nousevat esiin suurvaltapolitiikan ristiriidat.

– Arktisen neuvoston työhän sai myös tunnustusta. Pompeo tuki puheessaan tutkimus- ja tiedeyhteistyötä, jota arktisen yhteistyön puitteissa tehdään. Nyt vain taitaa käydä näin, että Suomen puheenjohtajuuskauden tulosten esittely jää Yhdysvaltain ulkoministerin puheen varjoon, sanoo Harri Mikkola.

Ilmaston lämpenemisestä ei puhuttu juuri lainkaan

Pompeon puhetta kuunteli hämmentyneenä myös arktisen yhteistyön veteraani Helsingin yliopiston Inarin tutkimusaseman johtaja Lassi Heininen. Heininen muistaa, että Yhdysvallat hyväksyi Kiinan tarkkailijajäseneksi Arktiseen neuvostoon vuonna 2013.

– Ei se ollut helppoa Venäjällekään, sen sijaan Pohjoismaat tukivat Kiinan tarkkailijajäsenyyttä. Ajatus oli, että kun EU on mukana, Aasia ei voi jäädä ulos, sanoo Heininen.

Ristiriitaisuuksiakin Heininen Pompeon puheesta löysi. Arktisen alueen ilmaston lämpenemisestä siinä ei puhuttu juuri lainkaan, mutta sen sijaan korostettiin Yhdysvaltojen ympäristöpolitiikan vastuullisuutta ja kestävyyttä.

Pompeo sanoi, että Yhdysvallat on alentanut hiilidioksidipäästöjään 14 prosenttia vuodesta 2005 vuoteen 2017, kun samaan aikaan päästöt globaalisti ovat kasvaneet 20 prosenttia.

– Ulkoministeri olisi voinut ilmastonmuutokseen liittyen esittää tutkimusavauksia, että tutkitaan vielä kerran lämpenemisen vaikutuksia, vaikka niitä on toki jo tutkittu. Mutta tällä Yhdysvallat olisi kerännyt sympatiat itselleen, sanoo Heininen.

Ulkoministeri Pompeon Kiina-ryöpytyksen jälkeen tilaisuuteen osallistuneet kiinalaisten tiedotusvälineiden toimittajat piirittävät matkailun markkinointiyhtiö Visit Rovaniemen toimitusjohtajan Sanna Kärkkäisen. Kärkkäiseltä kysyttiin, millä korvalla suomalaiset kuuntelivat ulkoministerin puhetta ja onko Lapissa liikaa kiinalaisia matkailijoita.

Kärkkäinen kertoi vastanneensa, että matkailu Lappiin on kasvanut paitsi Aasiasta myös muualta maailmasta.

Pompeon ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin paikalla olon ansiosta Rovaniemelle Arktisen neuvoston kokoukseen ilmoittautui noin 150 toimittajaa, joista noin 140 ulkomailta. Lavrov ja Pompeo tapasivat maanantaina myös kahden kesken.

Varsinainen Arktisen neuvoston ulkoministerikokous pidetään Ounasvaaralla Lappi Areenalla tiistaina. Tarkoituksena on hyväksyä Rovaniemi-julistus Suomen puheenjohtajuuskauden lopuksi.

Enteet Yhdysvaltain ulkoministerin puheen perusteella eivät ole kovin hyvät.

– Jos Rovaniemi-julistuksen sisällöstä ei saada yksimielisyyttä ja puheenjohtajuuskauden viestiksi jää vain Yhdysvaltain ulkoministerin puhe, se on vakava paikka arktiselle yhteistyölle, arvioi Heininen.

Edellisen puheenjohtajuuskauden loppukokouksessa Alaskassa Fairbanksissa kokouksen loppujulistuksesta neuvoteltiin viime minuuteille saakka.

Uusimmat

Fingerpori

comic