Uutiset

Ponon sanoitukset kertovat ihmisyydestä

”Hiffasin skidinä, että ei tässä kannata midiä/ odotella, joten sammutin sen pienenkin kipinän/ Koska joka tapauksessa se munataan, en mä ansaitse teekuppiini hunajaa/ Ne kehu sua, ihan tosta vaan totesi/ Mietit mielessäsi, nyt on turhan makeeta sokerii.”

– Lyhyesti sanottuna Turhan makeeta sokerii tarkoittaa sitä, ettei osaa ottaa tarpeeksi avoimesti vastaan kaikkea saamaansa, kuvailee forssalaisräppäri Pono eli Jussi Vainikainen ensi viikolla ilmestyvän levynsä nimikkoraitaa.

Vainikaisen mukaan Turhan makeeta sokerii ei ole teemalevy, mutta ihmisen elämä ja ihmisyys erilaisista näkökulmista kuuluvat kappaleiden sanoituksissa.

– Monessa biisissä pohditaan erilaisia käytösmalleja. Jotkut sanoitukset ovat hyvin omakohtaisia, jotkut taas eivät lainkaan. Aina kappaleissa on silti tarttumapinta omiin juttuihinikin, Vainikainen selittää.

Levyllä on mukana perinteisempiäkin rap-lyriikoita, kuten kappaleissa Aitopäät! ja Peili Operation.

– Ne ovat aika lailla perusräppibiisejä, vaikka toisaalta en haluaisi käyttää sitä termiä. Se saa ne kuulostamaan tylsiltä täytebiiseiltä, mutta siitä ei missään nimessä ole kysymys. Noiden biisien kautta haluan tuoda ulos perinteisiä hip hop -juuria, Vainikainen sanoo.

Vainikainen ammentaa sanoitukset kappaleisiinsa ympäröivästä maailmasta, räppärin omasta elämästä sekä lukemistaan teksteistä.

– Luen tosi paljon yhteiskunnallista kirjallisuutta, sieltä syntyy aika paljon sanoituksia.

Yhteiskunnalliseksi muusikko ei levyä silti kutsuisi.

– Se leimaa paljon. On levyllä yhteiskunnallistakin asiaa, mutta sekin käydään ennemmin läpi jonkun ihmisen kautta. Ei sitä voi kutsua ainakaan stereotyyppisellä tavalla yhteiskunnalliseksi levyksi.

32-vuotiaan artistin neljäs albumi syntyi reilun vuoden työstämisen jälkeen. Kappaleiden teosta ovat käytännössä vastanneet Vainikainen sekä tuottaja Teemu Taven eli Jack Henry Junior.

– Nyt oli vähän erilainen prosessi kuin edellisissä levyissä, sillä teimme tämän levyn huomattavasti järjestelmällisemmin. Työmoraali oli paljon korkeampi kuin edellisessä albumissa. Päätimme, ettemme jätä minkäänlaisia vikoja levylle, vaan kaikki hiotaan loppuun asti, Vainikainen kertoo.

Ponon ensimmäinen albumi ilmestyi vuonna 2002, minkä jälkeen ovat muovautuneet niin artistin työskentelytavat kuin itse artistikin.

– Levyjä kuunnellessa on helppo huomata, kuinka on ihmisenä muuttunut. Se on ikään kuin omaa historiankirjaa, jota samalla kirjoittaa. Asioita käsittelee eri lailla kuin ensimmäisiä biisejä kirjoittaessa. Prosessi on nykyään hiukan erilainen, kelaan asiat paperille eri tavalla, Vainikainen kuvailee.

– Parikymppisenä se oli enemmän vain pelkkää räppäämistä, mikä oli toisaalta myös todella hienoa. Siinä oli oma fiiliksensä, enkä halua sitä kokonaan kadottaakaan. Tietty anarkistisuus ja rosoisuus kuuluvat räppiin. En haluakaan mihinkään äidinkielellisesti täydelliseen runoiluun lähteä.

Turhan makeeta sokerii -albumin fyysisen version on kustantanut Bar 54, jossa myös levyn julkaisukeikkaa vietetään ensi viikon lauantaina. Keikalla esiintyvät Ponon lisäksi räppäri Midas sekä DJ Lazy J.

– Levy tulee myyntiin hyvin valikoituihin paikkoihin, koska hoidamme itse myös jakelun. Forssassa Rock’s Cafen kautta levyä saa ostettua jo nyt ikään kuin ennakkoon, vaikka se ilmestyykin varsinaisesti vasta ensi viikolla, Vainikainen sanoo. FL

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti