Uutiset

Pörssisähkön hinta nousi rajusti – saunan lämmitys voi maksaa spottihintaisen sähkösopimuksen haltijalle jopa kymmenen euroa

Maanantain huippuhinta on historian toiseksi korkein. Hinnannousun syynä on tyyni sää ja Loviisan ydinvoimalan kakkosyksikön huoltoseisokki.
Saunomisesta voi tulla kallis lasku spottihintaisen sähkön ostajalle. Kuva: Markku Ulander

Pörssisähkön hinta nousi maanantaina rajusti tyynen sään ja Loviisan ydinvoimalan kakkosyksikön sunnuntaina alkaneen vuosihuollon takia.

Pörssisähkön spot-hintaa seuraavan sahko.tk -nettisivuston mukaan arvonlisäverollinen hinta nousi aamuyhdeksältä peräti 106,78 senttiin kilowattitunnilta, kun se vuorokautta aiemmin oli vain 0,33 senttiä kilowattitunnilta.

Arvonlisäverottomana sähkön spot-hinta nousi kello yhdeksältä noin 86 senttiin kilowattitunnilta. Arvonlisäveroton hinta ylitti 100 sentin rajan vuodenvaihteessa 2009–2010.

Kantaverkkoyhtiö Fingridin markkinakehityspäällikön Juha Hiekkalan mukaan vain vuodenvaihteessa 2009–2010 hinta on noussut korkeammalle kuin nyt. Kesällä vastaavaa hintaa ei ole nähty koskaan.

Sahko.tk:n mukaan sähkön arvonlisäveroton spot-hinta on pysynyt muutamassa sentissä tai alle lähes koko elokuun ajan. Hiekkala pitää hintoja erittäin matalina.

Sivusto ennakoi, että hinta olisi tiistaina aamuyhdeksältä runsaat 50 senttiä kilowattitunnilta ja puolittuisi siitä päivän mittaan.

Energiateollisuus ry:n energiamarkkinoista vastaavan johtajan Pekka Salomaan mukaan hinnan nousua maanantaina selittää ennen muuta tuulivoiman tuotannon väheneminen sään tyyntymisen takia. Maanantaina aamupäivällä tuulivoimaa tuotettiin vain vajaan 200 megawatin teholla, kun sunnuntaina aamupäivällä vastaava luku oli noin 3 000 megawattia.

Fortumin Loviisan ydinvoimalan kakkosyksikön vuosihuolto vähensi Suomen sähkötuotantoa samaan aikaan noin 500 megawatilla.

Harkintaa sähkön käyttöön

Salomaa kehottaa suureen harkitsevuuteen sähkön käytössä tämänkaltaisten hintapiikkien aikana etenkin niitä, joilla on spottihintainen sähkösopimus. Esimerkiksi sähkösaunan lämmittäminen voi kiukaasta riippuen maksaa jopa yli kymmenen euroa, jos sähkön hinta on yli euron kilowattitunnilta.

Pyykinpesukoneenkin käyttökerta voi koneesta ja pesuohjelmasta riippuen maksaa parisen euroa.

– Kannattaa miettiä, mitä tänään tekee, Salomaa sanoi STT:lle.

Suomen heikentyneen sähköntuotannon vuoksi sähkön tuonti Ruotsista lisääntyi Salomaan mukaan maanantaina aamulla lähes 2 400 megawattiin. Sähköä tuotiin Ruotsista lähes täydellä kapasiteetilla.

– Se on suurelta osin korvannut tuulivoiman vähentymistä, Salomaa sanoi.

Pohjois-Ruotsin aluehinta oli maanantaina iltapäivällä runsaat viisi euroa megawattitunnilta ja Suomen 467 euroa, mikä ohjasi sähköä markkinalogiikan mukaisesti Ruotsista Suomeen.

Koskee suoraan vain vähemmistöä

Motivan viestintäpäällikön Leila Timosen mukaan spottihintaisia sähkösopimuksia on vain vähemmistöllä sähkönkuluttajista, joten suureen enemmistöön suomalaisista sähkön pörssihinnan rajut heilahtelut eivät suoraan vaikuta.

– Jo viime syksynä, kun sähkön hinta alkoi nousta, kotitalouksissa aika paljon vaihdettiin pois spottihintaisista sähkösopimuksista, Timonen kertoo.

Salomaan tavoin Timonen kehottaa spottihintaisten sähkösopimusten haltijoita kiinnittämään erityistä huomiota sähkönkulutukseensa ja ajoittamaan sitä suurimpien kulutuspiikkien – eli aamupäivän ja alkuillan – ulkopuolelle.

Timonen muistuttaa, että kiinteähintaisten sähkösopimusten haltijat eivät hekään voi suhtautua olkiaan kohautellen pörssisähkön hintapiikkeihin.

– Hinnathan ovat nousseet kovasti myös kiinteähintaisissa sopimuksissa, kun niitä uusitaan. Tällaiset hinnanvaihtelut näkyvät kiinteähintaisten sopimusten hinnoissa vasta pitemmän ajan päästä, Timonen sanoo.

Uusimmat

Fingerpori

comic