Uutiset

Porvoossa lapsensa puukottanut mies tuomittiin murhasta elinkautiseen vankeuteen — Oikeus: Teko oli ennalta suunniteltu

Oikeus on tuominnut 39-vuotiaan ranskalaisen Cherchel Nicolas Mathieun elinkautiseen vankeuteen kolmevuotiaan tyttärensä murhasta.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus katsoi, että mies surmasi lapsensa vakaasti harkiten ja erityisen raa’alla ja julmalla tavalla. Oikeuden mukaan mies myös suunnitteli tekonsa ennakolta.

Lisäksi oikeus katsoi miehen syylliseksi pahoinpitelyyn, lapsikaappaukseen, laittomaan uhkaukseen ja kotirauhan rikkomiseen. Kyseiset rikokset tapahtuivat ennen murhaa ja kohdistuivat äitiin sekä tyttäreen.

Käräjäoikeus määräsi tuomitun maksamaan lapsen äidille 30 300 euroa rikosten aiheuttamasta kärsimyksestä. Tämän päälle mies määrättiin maksamaan naiselle tuhansia euroja muita vahingonkorvauksia liittyen esimerkiksi lukkojen vaihtoon, matkalippuihin ja oikeudenkäyntikuluihin.

Mies tappoi lapsensa viime marraskuussa Porvoossa puukottamalla tätä päähän tytön äidin silmien edessä. Mielentilaselvityksen mukaan tuomittu toimi tekohetkellä täydessä ymmärryksessä, eikä hänen verestään löytynyt päihteitä.

Oikeus käsitteli tapahtumia Porvoon käräjätalolla kesäkuun ensimmäisellä viikolla ja antoi ratkaisunsa asiasta perjantaina.

Syyttäjän näkemyksen mukaan henkirikoksen syynä oli pariskunnan eroaminen ja huoltajuusriita lapsesta. Oikeudessa lapsen äiti kuvaili ex-miehensä käytöstä erittäin kontrolloivaksi ja kertoi sen pahentuneen suhteen loppua kohti. Tämä oli myös syy siihen, miksi nainen päätti erota miehestä.

– En saanut lähteä minnekään yhdessä tyttäreni kanssa, laittaa häntä nukkumaan tai pestä edes hänen hampaitaan, äiti kertoi.

Mies ei kunnioittanut naisen eroamistahtoa tai suostunut muuttamaan pois perheen kodista, vaikka asunto oli naisen. Nainen joutui hakemaan oikeudelta häätöpäätöksen, jotta sai miehen pois kodistaan.

Mies on Ranskan kansalainen mutta kotoisin Karibialta. Heti poismuuttonsa jälkeen hän ryhtyi vaatimaan tyttärelleen passia, jotta voisi viedä tämän Karibialle. Kun nainen ei suostunut, mies pahoinpiteli naisen ja nainen joutui pakenemaan tyttärensä kanssa turvakotiin.

Mies käyttäytyi lapsen tapaamisten suhteen mielivaltaisesti, eikä noudattanut sovittuja aikoja tai ilmoittanut palauttamisesta. Nainen arvioi oikeudessa, että toiminnan tarkoituksena oli piinata häntä lasta koskevan huolen avulla.

Nainen yritti sovitella. Hän ehdotti, että mies veisi kolmevuotiaan Karibialle kahdeksi viikoksi, mutta mies vaati kahta kuukautta. Mies hankki salaa lapselle passin Ranskan suur- lähetystöstä ja kaappasi lapsen ulkomaille.

Lapsikaappaus ehti kestää puolitoista kuukautta, ennen kuin äiti sai tuotua tyttärensä kotiin.

Nainen lähetti naiselle uhkaavia viestejä ja vaati tätä noudattamaan tahtoaan kaikessa. Hän kertoi ystävälleen, että aikoo tappaa naisen, tyttären ja itsensä. Miehen läheiset varoittelivat naista ja olivat huolissaan miehen aikeista.

Mies ilmestyi naisen asuntoon luvatta. Eron ja tyttärensä surmapäivän välillä hän vaihtoi tai sarjoitti kotinsa lukot yhteensä kolme kertaa. Lisäksi nainen haki ja sai lähestymiskiellon miehelle.

Murhapäivää edeltäneen neljän kuukauden aikana mies tapasi lastaan yhden ainoan kerran. Naisen asianajaja Markku Fredman kertoi oikeudessa, että mies todennäköisesti pyrki vieroittamaan tietoisesti itseään lapsesta tulevaa varten.

Marraskuun 13. päivä oli isänpäivän jälkeinen maanantai. Mies ei ollut suostunut tyttärensä pyynnöistä huolimatta puhumaan tämän kanssa puhelimessa isänpäivänä.

Aamuvarhaisella mies vaani naisen kotitalon ulkopuolella mukanaan keittiöveitsi, joka suuren kokonsa takia hädin tuskin mahtui miehen olkalaukkuun.

Äiti oli lähdössä viemään tyttöä päiväkotiin, kun mies sieppasi lapsen häneltä ja kuljetti tämän läheiseen leikkipuistoon. Nainen seurasi miestä naapureidensa kanssa, linja hätäkeskukseen oli jo auki.

Oikeudessa mies kertoi kysyneensä lapselta tapahtuma-aamuna, haluaako tämä leikkiä isin kanssa. Miehen mukaan tytär vastasi iloisesti haluavansa.

Isä vei lapsen puistoon ja alkoi puukottaa tätä päähän. Mies väitti oikeudelle, ettei muista teosta mitään. Perässä seurannut lapsen äiti näki koko tapahtuman.

Poliisipartio saapui paikalle nopeasti, ja toinen poliisihenkilöistä hyökkäsi miehen päälle keskeyttäen teon.

Lapsi kuoli ambulanssissa matkalla sairaalaan.

Miehen käsitys surmaa edeltävistä tapahtumista erosi hänen oikeudessa kertomansa mukaan huomattavasti syyttäjän näkemyksestä. Oikeudelle mies kuvaili itseään miehenä, joka yritti vain noudattaa sopimuksia.

Mies väitti halunneensa vain naisen takaisin, elääkseen tämän kanssa kaikesta huolimatta loppuelämänsä yhdessä. Ja jos se ei onnistuisi, hän halusi hankkia oikeutensa lapseen takaisin ja lähteä tämän kanssa esimerkiksi Ranskaan.

Mies halusi huoltajuuden

Mies tappoi 3-vuotiaan tyttärensä puukottamalla tätä päähän 13. marraskuuta 2017 leikkipuistossa Porvoossa lapsen äidin silmien edessä.
Syyttäjän mukaan teon motiivi on ero ja huoltajuus- kiista. Mies halusi lapsen yksinhuoltajuuden itselleen, mutta oikeus määräsi lapsen naiselle.
Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi miehen elinkautiseen vankeusrangaistukseen murhasta, pahoinpitelystä, lapsikaappauksesta, laittomasta uhkauksesta ja kotirauhan rikkomisesta.
Tuomion mukaan henkirikoksessa täyttyivät kaikki murhan kriteerit: ennakkosuunnittelu, vakaa harkinta sekä raakuus ja julmuus.
Oikeus antoi asiasta ratkaisunsa perjantaina 29. kesäkuuta.
Mies on 38-vuotias Ranskan kansalainen, mutta lähtöisin Karibialta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic