Uutiset

Posti esittää valtiontukea sanomalehtien jakelun turvaamiseksi maaseudulla – Medialiitto haluaa tukea muillekin toimijoille ja yhdistelisi jakeluja

Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg toivoo mahdollisen tuen kanavoituvan kaikille jakelupalvelun tuottajille. Jakelijat pitäisi kilpailuttaa alueellisesti.
Posti on vaikeuksissa maaseudun jakelukustannusten takia. Se esittää määräaikaista valtiontukea sanomalehtien jakeluun. Kuva: Kimmo Penttinen

Media-alan ja graafisen teollisuuden etujärjestön Medialiiton mukaan Postin ja muiden jakelualan yritysten pitäisi miettiä, kuinka vaikeuksissa olevasta jakelusta selvittäisiin yhteistyöllä.

– Kun jaettava vähenee, tulevaisuudessa pitää yhdistää erillisiä jakeluja. Taajamissa varhaisjakelussa voisi jakaa sanomalehtien mukana aikakauslehdet ja kirjeet. Jakelijat pitäisi kilpailuttaa alueellisesti koko maassa, sanoo Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg Lännen Medialle.

Posti esitti keskiviikkona, että seuraava hallitus turvaisi paperisten sanomalehtien jakelun maaseudulla määräaikaisella valtiontuella.

Postin toimitusjohtajan Heikki Malisen mukaan ”tarvittaisiin kestävä silta digiaikaan”. Postin mukaan kirjeiden jakelumäärä on puolittunut kymmenessä vuodessa.

Huolta jakelusta kantaa myös Medialiitto. Holmbergin mukaan koko Suomen jakeluliiketoiminta on 250 miljoonaa euroa tappiollista vuonna 2025, jos mitään ei tehdä.

– Posti on hoitanut kaikkea, mutta olemme olleet hinnankorotusten ja palvelujen heikentämisen tiellä.

Tuki pitäisi saada palvelun tuottajalle

Medialiiton mukaan jakeluliiketoiminta voi joka tapauksessa olla vaikeuksissa, vaikka toimintaa pystyttäisiin yhdistämään. Siksi hän ei tyrmää ajatusta valtiontuesta.

Sekä Medialiitto että Posti esittävät kannattamattomien haja-asutusalueiden jakelun kilpailuttamista.

– Jos tulee tukea, toivon että se kanavoituu kaikille jakelupalvelun tuottajille eikä vain Postille, sanoo Holmberg.

Tällä hetkellä 80 prosenttia Suomen sanomalehdistä jaetaan varhaisjakelussa, ja loput hoitaa Posti päiväjakelussa. Varhaisjakelussa Postin markkinaosuus on noin puolet. Toinen puolikas jakautuu eri lehtitalojen omille jakeluyhtiöille.

Paperilehdillä keskeinen rooli tiedonvälityksessä maaseudulla

Postin mukaan paperilehdillä on edelleen keskeinen rooli kansalaisten tiedonsaannin ja sananvapauden kannalta. Siksi niitä tarvitaan moniarvoiseen tiedonvälitykseen myös maaseudulla.

– On erittäin tärkeää, että luotettavaan tietoon perustuva lehdistö säilyy, sanoo myös Medialiiton Holmberg.

Harvaan asutulla alueella postinjakelukustannukset ovat vähintään kaksinkertaiset ja pahimmillaan kymmenkertaiset kaupunkiin verrattuna.

Suomen valtio omistaa Postin. Suoraan valtio omistaa osakkeista 50,1 prosenttia suoraan ja 49,9 prosenttia kehitysyhtiö Vaken kautta. Postin on kuitenkin hankala tuottaa valtiolle merkittävästi voittoa nykyisessä markkinatilanteessa.

Uusimmat

Fingerpori

comic