Uutiset

Postilla taas isot yt-neuvottelut – Luottamusmies: kilpailijat hoitavat tuottoisat kaupungit, kun Posti jakaa syrjäseuduilla

Posti suunnittelee 236 työntekijän vähentämistä. Syynä vähennystarpeeseen on digitalisaation aiheuttama jakelumäärien väheneminen ja kova kilpailu.
Postin jakelumäärät ovat vähentyneet ja vähenemisen ennustetaan kiihtyvän. Kuva: Mauri Ratilainen

Posti aloittaa yhteistoimintaneuvottelut postipalveluissa ja hallinnossa. Alustavan arvion mukaan Posti suunnittelee 236 vakituisen työntekijän irtisanomista.

Postin jakelun pääluottamusmies Satu Ollikainen harmittelee tilannetta, muttei ole yllättynyt ilmoituksesta.

– Tämä tulee koskemaan aika kovasti työntekijöitä, mutta tämä on ollut aistittavissa valtiovallan tekemistä päätöksistä, Ollikainen sanoo.

Postin ilmoituksen mukaan henkilöstöä täytyy vähentää, koska postimäärä on vähentynyt. Posti ennustaa jakelumäärien vähenemisen kiihtyvän tulevina vuosina digitalisaation takia.

Ollikainen ymmärtää hyvin, että Postin on saatava säästöjä aikaan, koska jakelumäärät vähenevät vuosi vuodelta.

”Kukaan ei halua huonoimpia alueita”

Suurin syy Postin huonoon taloudelliseen tilanteeseen on Ollikaisen mielestä alan koventunut kilpailu. Eduskunta vapautti postipalvelujen kilpailun kokonaan vuonna 2016.

Ollikainen kertoo, että Postin kilpailijat haluavat hoitaa lähinnä kaupunkien jakelua, kun taas Postin pitää hoitaa paljon syrjäisiä, harvaan asuttuja alueita. Se nostaa kustannuksia.

– Kukaan ei halua jaettavakseen taajamajakelun ulkopuolisia alueita. Siitä tulee iso kustannus, kun syrjäseudulla jakelureitin pituus voi olla neljäsataa kilometriä ja jakelupisteitä on vain muutama sata. Se on helppo laskea, mitä se maksaa, kun se tehdään vielä viitenä päivänä viikossa.

Pääluottamusmies pitää irtisanottavien määrää suurena, mutta sitä pyritään vähentämään kaikin keinoin.

– Irtisanottavien ja osa-aikaisten määrää voidaan vähentää muun muassa tarjoamalla halukkaille mahdollisuutta käyttää perhevapaitaan tai jäädä osittain varhennetulle vanhuuseläkkeelle.

Postin tiedotteen mukaan kirjeiden jakelumäärä on puolittunut kymmenen viime vuoden aikana. Jaettujen sanomalehtien määrä on pudonnut samalle tasolle kuin se oli 1950-luvulla.

Yt-neuvottelut alkavat helmikuun ensimmäisellä viikolla ja niillä haetaan 150–200 miljoonan euron säästöjä vuosien 2019–2021 aikana.

Uusimmat

Fingerpori

comic