Uutiset

Potilasvahinkokeskus on ruuhkautunut pahoin – käsittelyaika venynyt lähes yhdeksään kuukauteen

Potilasvahinkoilmoitusten määrän kasvu on taittumassa tänä vuonna, mutta ruuhkaa riittää purettavaksi ensi vuoden puolelle. Kirimistä helpottaa se, että ilmoitusten määrä pudonnee tänä vuonna 200–300:lla. Näin arvioi yksikönjohtaja Minna Plit-Turunen Potilasvakuutuskeskuksesta.

-Tällä vuosikymmenellä ilmoitusten määrä on kasvanut tasaisesti. Syytä on vaikea arvioita, mutta siihen vaikuttavat todennäköisesti toimenpiteiden määrän kasvu ja kasvanut tietoisuus Potilasvakuutuskeskuksesta, hän kertoo.

Potilasvakuutus on tullut Plit-Turusen mukaan tutummaksi aktiivisemman tiedottamisen sekä julkisuudessa olleiden yksittäisten potilasvahinkotapausten vuoksi. Myös runsas keskustelu sote-uudistuksesta on voinut vaikuttaa määriin.

Potilasvakuutuskeskuksen (PVK) korvauskäsittely ruuhkautui tänä vuonna juuri kasvun vuoksi. Keskimääräinen käsittelyaika on tällä hetkellä lähes yhdeksän kuukautta.

-Olemme pystyneet hieman kirimään ja lyhentämään jonoja, mutta se ei vielä näy käsittelyajassa. Toivottavasti ensi vuoden puolella saamme keskimääräisen käsittelyajan laskuun. Tavoitekäsittelyaika olisi 6–7 kuukautta, hän kertoo.

Sumaa on purettu keskuksen oman henkilökunnan voimin. Plit-Turusen mukaan päteviä apuvoimia on vaikea löytää, koska työssä tarvitaan sekä lääketieteellistä että juridista osaamista. Keskuksessa työskentelee 85 korvauskäsittelijää, asiantuntijaa ja esimiestä.

Yksittäisen hakemuksen käsittelyaikaa on vaikea arvioida täsmällisesti. Keskus ratkaisee noin puolet vahinkoilmoituksista vähän yli seitsemän kuukauden kuluessa ja noin 90 prosenttia vahinkoilmoituksista vuoden kuluessa vahinkoilmoituksen saapumisesta.

Käsittelyaikaan vaikuttaa esimerkiksi tarvittavien lisäselvitysten määrä.

Viime vuonna tehtiin yli 8 800 ilmoitusta, kun vuonna 2011 niitä kirjattiin 7 700. 2000-luvun loppupuolella määrä pysyi tasaisesti hieman alle 8 000 ilmoituksessa.

Viime vuonna korvattiin 2 166 potilasvahinkoa ja evättiin 5 371 hakemusta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti