Uutiset

Presidentti Biden: Veikkaan, että Putin yrittää Ukrainan valtausta

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoo olevansa huolissaan siitä, miten helposti tilanne Ukrainassa voisi riistäytyä käsistä.
Joe Bidenin mukaan Putin yrittää löytää paikkaansa Kiinan ja lännen välissä, minkä jälkeen Biden lisäsi veikkaavansa, että Putin "tulee menemään sisään". Lehtikuva// AFP Mandel Ngan

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden arvioi, että Venäjän presidentti Vladimir Putin tulee yrittämään Ukrainan valtaamista.

Ensimmäisen virkavuotensa kunniaksi pitämänsä puheen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa Biden sai vastata useampaan yhdysvaltalaistoimittajien Ukrainan tilannetta ja Venäjää koskevaan kysymykseen.

Biden sanoi, ettei hän usko Putinin vieläkään haluavan tilanteen kärjistyvän täysimittaiseksi sodaksi. Myös kylmä sota olisi Bidenin arvioin mukaan viimeinen asia, jota Putin haluaa. Presidentti kuitenkin arveli, että Putin tulee testaamaan länttä ja sotilasliitto Natoa.

Bidenin mukaan Putin yrittää löytää paikkaansa Kiinan ja lännen välissä, minkä jälkeen Biden lisäsi veikkaavansa, että Putin ”tulee menemään sisään”. Hän ilmaisi myös, että Putin on tilanteessa, jossa tämän täytyy tehdä jotain.

Pelko tilanteen riistäytymisestä

Etenkin tiedotustilaisuuden alkupuolella Biden vastasi Ukrainaa koskeviin kysymyksiin hyvin varovaisesti. Videonkuvan perusteella näytti siltä, että Biden varmisti välillä edessään olevista papereista, miten muotoilla vastauksensa.

Tiedotustilaisuuden loppupuolella Biden vastasi uutistoimisto AFP:n kysymykseen Ukrainan tilanteesta varsin pitkästi ja sanoi olevansa huolissaan siitä, miten helposti tilanne Ukrainassa voisi riistäytyä käsistä.

–  Toivon, että Vladimir Putin ymmärtää, miten lähellä täysimittaista ydinsotaa ollaan. Hän ei ole kovin hyvässä asemassa hallitsemaan maailmaa.

Presidentti Biden sanoi, että suunnitelmissa on yhä aiemmin kerrotun mukaisesti kokous Putinin kanssa.

Ennennäkemättömiä pakotteita

Kysyttäessä mahdollisista sanktioista Venäjää vastaan, Biden vastasi, että toteutuessaan ne olisivat ”ennennäkemättömät” ja hinta Ukrainan valtaamisesta olisi Venäjälle kova. Biden ei kuitenkaan yhdessäkään vastauksessaan tarkentanut, mitä mahdolliset pakotteet Venäjää vastaan voisivat tarkoittaa.

On tärkeää, että kaikki Nato-maat ovat samalla linjalla, presidentti painotti ja lisäsi, että pakotteista olisi haittaa myös Yhdysvalloille.

Biden kertoo myös puhuneensa Ukrainan tilanteesta Suomen valtiojohdon kanssa.

Presidentin iltayhdeltätoista Suomen aikaan alkanut puhe kesti noin 15 minuuttia, minkä jälkeen Biden ryhtyi vastaamaan toimittajien kysymyksiin. Tiedotustilaisuus ja puhe kestivät yhteensä lähes kaksi tuntia.

Uusimmat

Fingerpori

comic