Uutiset

Presidentti Donald Trump ja New York Timesin julkaisija sanasodassa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja New York Timesin julkaisija A.G. Sulzberger ajautuivat sunnuntaina kiivaaseen sananvaihtoon Trumpin lehdistöön kohdistamien syytösten vuoksi.

Tämä tapahtui sen jälkeen, kun Sulzberger oli sanonut presidentin tulkinneen väärin heidän yksityisen tapaamisensa ja Trump syytti Timesia ja muita lehtiä ihmishenkien vaarantamisesta vastuuttomalla raportoinnilla, kertoi New York Times.

Trump sanoi Twitterissä, että hän ja Sulzberger olivat keskustelleen ”valtavasta määrästä valeuutisia, joita media esittää ja miten valeuutiset ovat muuttuneet fraasiksi ’kansan vihollinen’. Surullista!”

Sulzberger julkisti myöhemmin lausunnon, jossa hän kertoi hyväksyneensä presidentin kutsun heinäkuun 20. päivä olleeseen tapaamiseen esittääkseen huolensa presidentin ”hyvin ikävästä lehdistön vastaisesta retoriikasta”.

Julkaisija kertoi presidentille, että tällainen kielenkäyttö ei ollut vain jakavaa, vaan myös yhä vaarallisempaa.

”Kerroin hänelle, että vaikka fraasi ’valeuutiset’ oli valhetta ja vahingollista, minua huolestutti vielä enemmän se, että hän leimaa toimittajat ’kansan vihollisiksi’.

Presidentti oli myös tviitannut, että ”epäonnistuvat New York Times ja Amazon Washington Post eivät tee muuta kuin kirjoittavat huonoja juttuja jopa hyvin positiivisista saavutuksista”.

Trump väitti ilman todisteita, että ”90 prosenttia hallintoani koskevasta median uutisoinnista on negatiivista”. Presidentti sanoi, etä hän ei antaisi ”kuolevan lehdistöteollisuuden Trumpin vihaajien myydä loistavaa maatamme”.

Surmatut toimittajan ”kansan ystäviä”

Lauantai-iltana Washington Postin päätoimittaja Marty Baron oli Annapolisissa pitämässään puheessaan epäsuorasti kriittinen Trumpia kohtaan. Hän puhui hyväntekeväisyystilaisuudessa, joka pidettiin Capital Gazette -sanomalehdessä viime kuussa surmatun viiden työntekijän omaisten hyväksi.

Baronin mukaan surmatut olivat ”kansan ystäviä”, kertoi Guardian-lehti. Hän sanoi, että ”kukaan heistä ei ansainnut tulla nähdyksi viholliseksi sen ammatin tai työpaikan vuoksi, jonka he olivat valinneet”.

Viime viikolla Trump kertoi Kansas Cityssä koolla olleille sotaveteraaneille, että ”älkää uskoko sitä roskaa, jota näette näiltä ihmisiltä, valeuutisia”. Hänen mukaansa se mitä ihmiset näkevät ja lukevat ei ole sitä, mitä tapahtuu.

Edelleen viime viikolla uutiskanava CNN:n toimittaja Kaitlin Collins sai porttikiellon Valkoisen talon tilaisuuteen sen jälkeen, kun hän oli huutanut presidentille kuvaustilaisuuden aikana kysymyksiä. Sanomalehdet ja uutiskanavat reagoivat tähän laajalla protestiaallolla, mukana oli myös Trumpin suosima Fox News.

Trump julisti toimittajat ”kansan vihollisiksi” 17. helmikuuta 2017 julkistamassaan tviitissä. Nimeltä hän mainitsi New York Timesin, NBC Newsin, ABC:n, CBS:n ja CNN:n.

Myös presidentin oma puolue republikaanit on kritisoinut Trumpia fraasin käytöstä. Trump on toistuvasti arvostellut myös Washington Postia siitä, että sen omistaa Amazon-miljardööri Jeff Bezos.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic