Uutiset

Presidentti lupaa kertoa lisätoiveita uudelle eduskunnalle: "Palaan siihen, mitä tarvittaisiin kahden viikon kuluttua "

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toivoo uudelta eduskunnalta lisää turvallisuutta vahvistavaa lainsäädäntöä. Toiveitaan hän lupaa tarkentaa uudelle eduskunnalle valtiopäivien avajaisissa.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vaihtoi kuulumisia Mikko ja Kaisa Pesälän kanssa, kun hän jalkautui valtiosaliin vaalikauden päättäjäisten kahvitilaisuuteen. Kuva: Joel Maisalmi
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vaihtoi kuulumisia Mikko ja Kaisa Pesälän kanssa, kun hän jalkautui valtiosaliin vaalikauden päättäjäisten kahvitilaisuuteen. Kuva: Joel Maisalmi

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö jalkautui kansanedustajien keskuuteen vaalikauden päättäjäisten kahvitilaisuudessa valtiosalissa. Presidentin huomion saivat ennen kaikkea paikalle saapuneet, eduskuntatyön jo aiemmin jättäneet henkilöt.

Valtiopäiväneuvos ja entinen varapuhemies Mikko Pesälä (kesk.) ja presidentti vaihtoivat kuulumisia. Pesälä kertoi muistelleensa, että hän on aikoinaan myöntänyt satoja puheenvuoroja nykyiselle presidentille.

Valtiopäiväneuvos Ensio Laine (vas.) kertoi kommentoineensa Niinistölle, että presidentin puheissa sama linja pysyy aina.

– Emme me varsinaissuomalaiset hypi sinne ja tänne, Niinistö oli vastannut Laineelle.

Talouden sijaan turvallisuus

Medialle presidentti tarkensi valtiosalissa päättäjäispuheensa aiheiden valintaa. Turvallisuuden hän sanoi valinneensa talouden sijaan siksi, että hänen mielestään on jäänyt huomaamatta se, että asennemaailma on väistämättä muuttunut vuosituhannen alusta, jolloin kaikki oli kaunista ja hyvää ja voitiin olla hyvin avoimia.

– Halusin tuoda esiin sen, että eduskunta on reagoinut tähän säätämällä näitä lakeja. Minusta siitä ei ole paljon puhuttu.

Niinistö nosti esiin paljon puhuttaneiden siviili- ja sotilastiedustelulakien lisäksi puheessaan esiin monia muita lakeja.

– Asevelvollisuuslain muutos on tehnyt puolustusvalmiuden kohottamisesta helpompaa. Laki kansainvälisen avun antamisesta ja vastaanottamisesta on vahvistanut kykyämme päätöksentekoon turvallisuusyhteistyössä. Rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisen edellytykset ovat parantuneet. Kansallinen turvallisuus huomioidaan nyt perusteellisemmin sekä kaksoiskansalaisuuteen että alueiden käyttöön ja kiinteistöjen omistukseen liittyvissä kysymyksissä. Vielä vahvistamista odottavat siviili- ja sotilastiedustelulait antavat viranomaisille jatkossa tuntuvasti paremmat valmiudet ennaltaehkäiseviin toimiin.

Presidentti painotti myös, että tie lainsäädännössä ei ole vielä loppuun kuljettu.

– Palaan tähän, että mitä vielä kaivattaisiin kahden viikon päästä eli sitten, kun eduskuntavaalit on käyty. Totean, että virkaan tullessani 2012 olen aloittanut tiedustelulakien selvittämisen ja kävi heti ilmi, että meillä on suuria aukkoja siinä ja myös maanhankinta-asioissa. Olen kovin tyytyväinen, että ollaan saatu ne päätökseen. Odotin viime eduskunnalta jo lähtöä tiedustelulaissa, jotta ei olisi tarvinnut turvautua kiireellisyysjärjestykseen, mutta hyvä näin.

Aaro-poika pysyy pois julkisuudesta

Tasavallan presidentti kävi lonkkaleikkauksessa helmikuussa. Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen eronpyynnön hän otti maaliskuun alussa vastaan kyynersauvojen varassa liikkuen. Eduskunnassa keskiviikkona presidentin lonkkaleikkauksesta ei enää ollut tietoakaan.

Reilun vuoden ikäisen Aaro-pojan kuulumisesta presidentti oli vähäpuheinen.

– Nyt on periaatteessa lähdetty liikkeelle siitä, että hän ei ole julkisuudessa.

Uusimmat

Fingerpori

comic