Uutiset

Presidentti Niinistö: Eurooppa on ajautunut riitoihin omien arvojensa takia – Riemukaaren alla näennäinen sopu vaihtui kuukaudessa kiivaaseen taistoon

Presidentti Niinistö kantoi puheessaan huolta Euroopan levottomuudesta ja ääriliikkeistä. Hän muistutti lisäksi muuttoliikkeen hallitsemisen tärkeydestä ja peräänkuulutti vastuuta myös maahantulijoilta itseltään. Maahantulijoilta on voitava vaatia halua sopeutumiseen. Vastineeksi heille on annettava mahdollisuus osallisuuteen.
Presidentti Sauli Niinistön on määrä vahvistaa tänään siviili- ja sotilastiedustelulait. Kuva: Joel Maisalmi

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö puolusti perinteisessä uudenvuodenpuheessaan eurooppalaisia arvoja. Niinistön mukaan Eurooppa on maailman demokraattisin, tasa-arvoisin ja vapain maanosa. Hän kuitenkin lisäsi, että Eurooppa on ajautunut repiviin riitoihin juuri omien arvojensa takia.

– Loppusyksystä Pariisin Riemukaaren alla paloi muiston tuli. Ensimmäisen maailmansodan päättymisestä oli kulunut sata vuotta. Maailman päättäjät hiljentyivät eurooppalaisen sodan rauhanteon muistoon.

Vajaa kuukausi sen jälkeen Riemukaaren liepeillä paloivat autot. Samaan aikaan keltaliivistä kansaa oli kadulla kertomassa, että heidän mielestään asiat eivät ole hyvin.

– Riemukaaren alla näennäinen yksimielisyys ja sopu menneisyydestä vaihtui kiivaaseen taistoon elämästä tänään.

Presidentin mukaan muutoksen keskellä näkyy huolestuttavia merkkejä myös vaarallisista ääriliikkeistä. Hän totesi, että keltaisten liivien suojaan piiloutuneet anarkistit ja avoimesti natsitunnuksin marssivat vievät ajatukset viime vuosisadan julmuuksiin.

– Demokratiassa niille ei ole sijaa.

Hän viittasi puheessaan myös vuoden 1918 tapahtumiin. Niinistön mukaan tavallinen ihminen voi päätyä julmiin tekoihin, kun viha ottaa vallan.

– Kiivaita kierroksia saava vääristelevä keskustelu on kurimus, joka helposti päätyy pysyvään vihanpitoon.

Maahantulijoilta vaadittava sopeutumista

Niinistö totesi, ettei muuttoliike ole poistumassa maailmasta.

– Siksi sitä on kyettävä hallitsemaan paremmin, olipa kyse työperäisestä maahanmuutosta, pakolaisuudesta tai turvapaikan hakemisesta.

Niinistö muistutti, että turvapaikkahakemusta ei voi jättää käsittelemättä ilman, että rikotaan kansainvälistä oikeutta. Sopimukset on tehty suojaamaan hätää kärsiviä.

Presidentin mukaan järjestelmä jättää kuitenkin mahdollisuuden hyväksikäyttöön.

– Olemme nähneet, kuinka jotkut meiltä turvaa hakeneet, ja saaneetkin, ovat itse luoneet tänne turvattomuutta epäinhimillisin teoin.

Niinistön mukaan maassa oleville on annettava mahdollisuus osallisuuteen ja vastaavasti täytyy edellyttää, että maahantulijalla on tahtoa sopeutua yhteiskuntaan.

– Lakiemme ja arvojemme vastainen käytös lisää riskiä kokonaisten ihmisryhmien leimaamiselle ja luo syvää epäluuloa, jopa vihaa.

Niinistö uskoo, että Suomi on valmis nostamaan kiintiöpakolaisten määrää, jos EU pääsee yksimielisyyteen muuttoliikkeen hallinnasta.

YK on tärkeä tukipilari

Niinistö muistutti, että YK-järjestelmä on tärkeä tukipilari Suomen omalle turvallisuudelle ja hyvinvoinnille.

– Meidän on herkeämättä puolustettava kansainvälistä sääntöpohjaista järjestystä. Samalla on varauduttava siihen, ettei nykyjärjestelmä enää ehkä toivu ennalleen.

Niinistö varoitteli ydinaseiden vaarasta. Hän totesi, että jos aserajoitussopimukset romuttuvat, on ponnisteltava sen eteen, että niiden tilalle luodaan uusia sopimuksia.

– Suomi on valmis tarjoamaan hyviä palveluksiaan neuvotteluyhteyden rakentamiseksi. Vaikuttamismahdollisuudet ovat kuitenkin rajalliset yksin.

Niinistön mielestä Eurooppa on saatava takaisin niihin pöytiin, joissa tulevaisuudesta päätetään.

– Euroopan unioni, joka on sisäisesti heikko, ei tähän kykene. Yhdessä meidän on pystyttävä parempaan.

Päätökseksi Eeva Kilpeä

Puheensa lopuksi Niinistö muistutti, että suomalaiset vanhenevat ja luonnon kantokyky on tulossa tiensä päähän.

Niinistö päätti puheensa runoilija Eeva Kilven sanoihin.

– Rakkautta on. Iloa on. Kaikki maailman kurjuudesta kärsivät, puolustakaa niitä!

Uusimmat

Fingerpori

comic