Uutiset

Presidentti Niinistö muistelee pieleen mennyttä verotuloarviota - ”Menojuna oli jo matkalla”

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö paljastaa tänään julkaistussa kolumnissa yksityiskohtia ministeriajoiltaan. Kolumni liittyy valtiovarainministeriön Suomi 100 -kolumnisarjaan, jossa valtiovarainministereinä toimineet muistelevat ministeriaikojaan. Niinistö toimi valtiovarainministerinä vuosina 1996–2003. Yksi Niinistön esiin nostama muisto liittyy vuonna 2001 vero-osastolta saatuun ilmoitukseen.

-Hassustikin kävi. Joskus keväällä 2001 vero-osastolta tuli ilmoitus positiivisesta ongelmasta. Näytti, että verotulot kasvaisivat markkoina viitisen miljardia markkaa, siis vajaa miljardi euroa, arvioitua enemmän. Kysymys kuului: kerrotaanko tämä eduskunnalle. Muutos oli niin tuntuva, että se oli saatettava eduskunnan tietoon. Odotusten mukaisesti tästä seurasi, että ryhmät ryhtyivät osoittamaan ainakin osaa potista menokohteisiin. Muutaman viikon päästä tosin selvisi, etteivät verotulot suinkaan nouse niin paljoa, mutta menojuna oli jo matkalla, Niinistö kirjoittaa kolumnissaan.

Niinistö oli valtiovarainministerinä Paavo Lipposen molemmissa hallituksissa. Niinistön mukaan poliittinen ilmapiiri muuttui hänen ministerikausiensa aikana.

-Lipposen ykköshallituksen aikana leikattiin tuntuvasti julkisia menoja, ne olivat leikkauksia Ahon hallituksen jo tekemien leikkausten päälle. Silti tilanne pysyi kohtuullisesti hallinnassa, koska kaikki olivat ymmärtäneet välttämättömän. Lipposen kakkoshallituksen aika oli kovin toisenlainen. Vuonna 2000 verotulot kasvoivat tuntuvasti, optiot tuottivat myös valtiolle ja kunnille. Tämä ei jäänyt huomaamatta ja ensimmäisten hoksaajien perään ryhmä toisensa jälkeen vieraili ministeriössä, lisärahan tarvetta kun oli, Niinistö kirjoittaa.

Niinistö muistelee myös aikaa, jolloin matkan arvoa suhteessa euroon määriteltiin.

-Ministeri Alho joutui kovan kritiikin ja tutkinnan kohteeksi. Oikeuskansleri pyysi minultakin lausuntoa ja sen jälkeen sain erikoisen tehtävän: olisi keskusteltava Ranskan ministerin Arthuisin kanssa siitä, mitä hän ja Alho olivat keskustelleet. Päädyinkin siis tutkijaksi! Arthuis valmistautui huolella ja vastasi juuri niin, ettei minun tarvinnut paljoa lisää kysellä.

Kolumnin voi kokonaisuudessaan lukea valtiovarainministeriön nettisivuilta: http://vm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/sauli-niinisto-muistikuvia-valtiovarainministeriajaltani

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic