Uutiset

Presidentti Niinistö Nato-jumista: Yritystä on, mutta en lähde ennustamaan sopimuksia

"Katsotaan nyt pohjamutia myöten, mistä tässä on kysymys." Yhdysvaltalaissenaattorin mukaan Turkki ei ole esittänyt USA:lle mitään erityisiä vaatimuksia.
Presidentti Sauli Niinistön mukaan neuvottelutilanne näyttää jonkin verran paremmalta kuin vielä viikko sitten. Kuva: Markku Ulander

Presidentti Sauli Niinistön mukaan tilanne neuvotteluissa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä vaikuttaa ehkä jonkin verran paremmalta kuin viikko sitten. Niinistö viittasi siihen, että aiemmin neuvotteluissa Turkin kanssa oli 2–3 viikon tauko, mutta nyt niitä on käyty tiiviimmin eli ”ainakin yritystä on nyt enemmän”.

Niinistö ei kuitenkaan halua vielä ennustaa minkäänlaisen sopimuksen syntymistä. Turkin, Suomen ja Ruotsin johtajien huomista tapaamista Madridissa pohjustetaan parhaillaan virkamiestasolla.

– Mitään konkreettisia tuloksia ei sinänsä viime viikolla saavutettu ja voi olla ettei tänäänkään eikä huomenna, Niinistö sanoi.

Hän kertoi valmistautuvansa tapaamiseen Madridissa ”asiallisella mielellä”.

– Katsotaan nyt pohjamutia myöten, mistä tässä on kysymys, Niinistö kuvaili.

Niinistön arvion mukaan Turkin puolelta on esitetty selkeämmin erilaisia vaatimuksia Ruotsille, kun taas Suomen osalta on puhuttu yleisemmin terrorismintorjunnan tehostamisesta.

”Ratkaisemattomia luovutuspyyntöjä ei ole, ratkaistuihin ei puututa”

Niinistön mukaan Suomelta on vaikea vaatia nykyistä enempää, koska sekä Suomen lainsäädäntö että käyttäytyminen ovat jo keskimääräistä Nato-jäsenmaiden tasoa. Ratkaisemattomia luovutuspyyntöjä Suomesta Turkkiin ei presidentin mukaan ole, ja ratkaistujen tapausten osalta asia on loppuun käsitelty.

– On tietysti aivan selvää, ettei Suomessa poliittinen kenttä voi puuttua siihen, miten tuomioistuimet toimivat, Niinistö korosti.

Niinistö kommentoi Nato-neuvottelujen tilannetta tavattuaan Mäntyniemessä Yhdysvaltain senaatin Nato-tarkkailuryhmän jäseniä. Ryhmässä on edustus sekä republikaaneista että demokraateista.

Demokraattisenaattori Jeanne Shaheenin mukaan Yhdysvallat tukee voimakkaasti Suomen ja Ruotsin liittymistä Natoon, joka olisi hyväksi paitsi maille itselleen myös Natolle sekä Yhdysvalloille.

Turkin vastahangan on epäilty olevan suunnattu tosiasiassa Suomen ja Ruotsin sijaista Yhdysvaltoihin. Shaheen kuittasi lyhyesti kysymyksen siitä, onko Turkki mahdollisesti esittänyt Yhdysvalloille tässä yhteydessä jotain vaatimuksia.

– Ei minun tietääkseni, Shaheen sanoi.

Hänen mukaansa esimerkiksi neuvotteluja Turkille mahdollisesti myytävistä amerikkalaisista F–16-hävittäjistä käydään täysin erillään Suomen ja Ruotsin Nato-hakemusprosesseista.

Uusimmat

Fingerpori

comic