Uutiset

Presidentti Niinistö sanoo puhuvansa Putinin kanssa Moskovan mielenosoituksista ja Arkangelin räjähdyksestä – kutsuu Norjan puolustuskeskusteluihin

Niinistö puhui kansainvälisen yhteistyön puolesta ja sanoi kannattavansa EU:n yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan vahvistamista "vaikka se vähentäisi presidentin valtaoikeuksia".
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö linjasi ulkopolitiikkaa Suomen vuotuisessa suurlähettiläskokouksessa Helsingissä. Arkistokuva. Kuva: Valda Kalnina
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö linjasi ulkopolitiikkaa Suomen vuotuisessa suurlähettiläskokouksessa Helsingissä. Arkistokuva. Kuva: Valda Kalnina

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoo ottavansa Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa puheeksi Moskovan viime viikkojen laajat mielenosoitukset, kun presidentit tapaavat keskiviikkona Helsingissä.

– Kyllä niistä varmaan meilläkin puhetta tulee. En voi määritellä keskustelun sävyä tässä, Niinistö sanoi.

Niinistö puhui medialle Suomen vuotuisessa suurlähettiläskokouksessa, johon suurlähettiläät kokoontuvat ulkomaisista asemapaikoistaan Suomeen keskustelemaan ulkopoliittisesta tilanteesta.

Niinistö otaksui, että keskiviikon keskusteluissa puhutaan Venäjän runsaan viikon takaisesta räjähdysonnettomuudesta Arkangelissä, jonka jälkeen säteilylukemat nousivat jopa yli kymmenkertaisiksi.

Venäjän viralliset selitykset räjähdyksestä ovat vaihdelleet, mutta esimerkiksi Yhdysvallat arvioi räjähdyksen johtuneen epäonnistuneesta ohjustestistä.

Yksittäisten tapausten sijaan Niinistö sanoi puhuvansa Putinin kanssa maailmanpolitiikan isosta kuvasta.

– Kaikkein tärkeintä siinä tapaamisessa on yrittää pysyä mahdollisimman tarkkaan jyvällä siitä, mitä Venäjä ajattelee maailman kehityksestä, globaalista ja geopolitiikasta.

Niinistö sanoo olevansa erityisen kiinnostunut Ukrainan tilanteesta, koska hän tapaa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskin tulevina viikkoina.

Kahdenvälisissä suhteissa Venäjän ja Suomen välillä ei presidentin mukaan ole hiljattain tapahtunut mitään merkittävää.

– Ei meillä tällä hetkellä ole mitään erityistä, ei ainakaan mitään erityistä ongelmaa niin kuin joskus menneinä vuosina.

EU:n turvallisuuspoliittinen painoarvo taloudellista vaikutusta vähäisempi

Suurlähettiläille pitämässään puheessa Niinistö luonnehti tämänhetkistä globaalia tilannetta epävakaaksi ja huomautti, että ”avoimia ja orastavia konflikteja on kaikissa ilmansuunnissa”.

Maailman suurvaltatilannetta presidentti kuvaili kolmiona:

– Sotilaallisella ja poliittisella voimallaan Venäjä on kiistatta osoittanut olevansa kolmas suurvalta. Tämä kolmio, jonka kärkinä ovat Washington, Peking ja Moskova, lyö nyt leimansa koko kansainväliseen turvallisuustilanteeseen.

Niinistön mukaan EU:n geopoliittinen ja turvallisuuspoliittinen painoarvo ei vastaa sen taloudellista voimaa.

– Huomattavasti kolmiota mieluummin piirtäisin maailmanpolitiikan kuvan nelikulmiona. Sellaisena, jossa Euroopan unioni olisi tasavertainen globaali toimija muiden suurvaltojen kanssa.

Unionin vaikutusvallan lisääntyminen vahvistaisi Niinistön mukaan myös Suomen asemaa.

– Sanottakoon nyt selvästi: kannatan voimakkaasti EU:n yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan vahvistamista, silläkin uhalla, että se vähentäisi tasavallan presidentin valtaoikeuksia.

Niinistön arvion mukaan unionin painoarvon ja yhteistyön kehittyminen on edennyt vauhdilla viime vuosina.

– Ei kukaan puhunut eurooppalaisesta turvallisuusyhteistyöstä viime vuosikymmenellä. Ainakin keskusteluvauhdin kiihtyminen on ollut huimaa.

Niinistöä mietityttää EU-eroa odottavan Britannian tulevaisuus eurooppalaisessa puolustusyhteistyössä.

Hän arvioi, että Britannian yhteydenpito turvallisuuspoliittisissa asioissa on lisääntynyt sitä mukaan, kun maan EU-eron eli brextin todennäköisyys on kasvanut.

Suomi, Ruotsi ja Norja epäviralliseen kokoukseen

Niinistö kertoi, että hän on kutsunut syyskuuksi koolle Suomen, Ruotsin ja Norjan epäviralliseen kokoukseen.

– Tarkoituksena on ensimmäistä kertaa käydä tällä kokoonpanolla epävirallista turvallisuuspoliittista ajatuksenvaihtoa.

Pohjoismaisen yhteistyön Niinistö sanoi edistyneen viime vuosina etenkin Ruotsin kanssa ”suorastaan hämmästyttävää vauhtia”. Nykyisen yhteistyön lisäksi on Niinistön mukaan hyödyllistä lisätä yhteyksiä myös Norjan kanssa.

Arktisen yhteistyön tärkeys on Niinistön arvion mukaan korostunut viime vuosina, kun suurvaltojen ristiriidat ”näkyvät kaikilla mantereilla” ja ovat aiempaa näkyvämpiä Suomen lähialueilla ja arktisella alueella.

– Vielä Itämerta enemmän suurvaltojen huomio näyttää nyt kiinnittyvän arktiselle alueelle.

Niinistö kertoi kantavansa huolta arktisten maiden ja alueiden turvallisuudesta. Hän harmitteli, ettei Suomen pyrkimys arktisesta huippukokouksesta ole onnistunut.

– Vaikkei kokouksen koollekutsuminen suurvaltajännitteistä johtuen ole vielä onnistunut, ei sen tarpeellisuus ole mihinkään kadonnut.

Uusimmat

Fingerpori

comic