Uutiset

Presidentti Niinistö Suomen tiedusteluun liittyvästä kirjoittelusta Venäjällä: "Ei huolestuta"

Venäläismedia uutisoi sekä sunnuntaina että maanantaina laajasti Helsingin Sanomien sotilastiedusteluun liittyvää artikkelia ja myös Helsingin Sanomien toimittaja Laura Halmisen kotiin tehtyä etsintää.

-Totta kai se, että vuoto tapahtuu, niin pannaan merkille muuallakin, mutta on niitä muuallakin, lähtien Julian Assangesta, tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi tiedustelu-uutisointia Lännen Medialle.

Autralialainen Assange tunnetaan Wikileaks-vuotajana. Niinistö sanoi havainneensa venäläismedian kirjoittelun tiedustelu-vuodosta, mutta hän ei ole huolestunut asian laajasta käsittelystä Venäjällä.

-Ei huolestuta.

Helsingin Sanomien artikkeli on saanut monet pelkäämään, että Suomessa tiedusteluaineisto ei pysy salaisena. Lehden laaja artikkeli perustui erittäin salaisiin asiakirjoihin ja koski ennen kaikkea Viestikoekeskuksen toimintaa Tikkakoskella. Viestikoekeskuksen rooli kasvaa, jos uudet siviili- ja sotilastiedustelulait hyväksytään.

Niinistö kommentoi heti tuoreeltaan lauantaina presidentin kanslian lähettämässä tiedotteessa, että korkeimman turvaluokituksen saaneiden asiakirjojen sisällön paljastuminen on turvallisuutemme kannalta kriittistä ja voi aiheuttaa vakavia vaurioita.

Ongelmana on nähty erityisesti se, että luottamus suomalaiseen tiedusteluun rapistuu, ei niinkään julkaistun tiedon sisältö. Niinistö kuitenkin huomauttaa, että edelleenkään ei tiedetä, mitä tietoa Helsingin Sanomilla on.

-Jutussa viitattiin, että runsaasti.

Tiedustelujutun julkaisun ajankohtaa juuri presidentinvaalien alla Niinistö ei kommentoi.

-Tuo pitää kysyä Helsingin Sanomilta, en pysty arvioimaan ollenkaan.

Hän ei myöskään halua arvioida Helsingin Sanomien toimituksellista harkintaa tai sananvapauskysymyksiä.

”Jokin lainsäädäntö tarvitaan”

Tiedustelulainsäädännön on arvioitu nousevan uutisoinnin jälkeen meneillään olevan presidentinvaalikamppailun keskeiseksi teemaksi.

-Kyllä siitä varmaan puhutaan, mutta on siitä puhuttu tähänkin asti poliittisissa piireissä, tarvitaanko sitä ja kuinka kiireellisesti. En usko, että tämä kauheasti laajentuu siitä.

Niinistö itse kannattaa tiedustelulainsäädännön uudistamista. Tiedustelulait ovat tulossa eduskunnan käsittelyyn alkuvuodesta.

-Tämäkin tapaus kertoo, että on hyvä, että olisi jokin lainsäädäntö ja siihen on myös tarkoitus kehittää jokin valvontamekanismi.

Niinistö sanoo myös ymmärtävänsä niitä, jotka pelkäävät, että valvonta ulottuisi tavallisten suomalaisten viestiliikenteeseen, kuten sähköposteihin.

-On ymmärrettävää, että se nostaa kysymyksiä.

Presidentti uskoo, että tiedustelulait pystytään säätämään hyvin suojaavaksi. Esimerkiksi kuuntelun avaaminen vaatii tuomioistuimen luvan. Nykyisinkin tuomioistuimen luvalla toimitaan aika pitkälle rikostutkinnassa.

Lännen Media teki tiedustelu-vuotoon liittyvät kysymykset presidentinvaaleihin liittyvän ehdokashaastattelun yhteydessä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic