Uutiset

Presidentti Sauli Niinistö puhuu huomenna puhelimessa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa

Presidentti Sauli Niinistö aikoo huomenna olla puhelinkeskustelussa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Presidentti Sauli Niinistö aikoo huomenna keskustella puhelimitse Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Aloite puheluun tuli Niinistöltä, hän kertoi torstaina.

Niinistö ei ryhtynyt ennen puhelua kommentoimaan sen sisältöä. Hänen mukaansa presidentti Emmanuel Macron oli toivonut yhteydenpitoa Putiniin, jos mahdollisuus siihen on.

Niinistö kertoi asiasta tiedotustilaisuudessa. Hän on tavannut torstaina aamupäivästä eduskunnan puhemiehistöä, ulkoasiain- ja puolustusvaliokuntien puheenjohtajia sekä eduskuntapuolueiden johtoa.

Tapaamisen aiheena olivat Venäjän sotatoimet Ukrainassa, tilanteen vaikutukset Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan sekä asian edellyttämät jatkotoimet.

Muun muassa Macron on keskustellut Putinin kanssa myös sen jälkeen, kun Venäjä laajensi sotatoimiaan Ukrainassa. Niinistölle puolestaan keskustelu on ensimmäinen Putinin kanssa sodan laajentumisen jälkeen.

Ukrainan sodassa eskalaatioriski

Turvallisuuspoliittinen keskustelu ja myös keskustelu Suomen ja Ruotsin mahdollisesta Nato-jäsenyydestä on käynyt Ukrainan sodan laajenemisen jälkeen kuumana. Molemmista maista on tullut kärkipoliitikkojen Nato-jäsenyyteen liittyviä lausuntoja myös aivan viime päivinä.

Niinistö vieraili Yhdysvalloissa viime viikolla. Hän kertoi torstaina sanomaksi Yhdysvalloista, että Naton ovi on auki. Niinistön mukaan Ukrainan sotaan liittyy kuitenkin eskalaatioriski, ja esimerkiksi Nato-maat korostavat siksi maltin merkitystä suhteessa Ukrainan sotaan.

–  Toisella puolella on ihmisten tappaminen ja toisella eskalaation välttäminen. Miten nuo asettuvat kunkin omassa mielessä, se on jokaisen oma asia, Niinistö sanoi.

Niinistön mukaan hänen käymissään keskusteluissa on korostunut maltin merkitys.

–  Loppuun helposti kuulee sitten, että nyt malttia. Kaikessa on pidettävä malttia. Se on esimerkiksi se ohje, jota Nato-maat noudattavat suhteessa Ukrainan sotaan, Niinistö sanoi.

Ei kommentoi Anderssonin puheita

Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson on sanonut, että Ruotsin Nato-hakemus horjuttaisi Euroopan turvallisuustilannetta.

–  Minä en lähde mielelläni nyt tulkitsemaan Ruotsin pääministerin lausumia. Niitä on varmaan hyvä kysyä häneltä itseltään ja selvittää, Niinistö sanoi.

Yhdysvalloissa vieraillut Suomen puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) puolestaan totesi keskiviikkona, että Nato-jäsenyyden hakemiselle ei ole nyt oikea hetki Ukrainan tilanteen vuoksi.

–  Tuntuu siltä, että Naton päässä ajatus on sen kaltainen, että nyt päällimmäisenä ymmärrettävästi ja perustellusti on se, miten tämä Ukrainan sota saadaan rauhoittumaan, tulitauko aikaiseksi ja ehkä jokin neuvotteluprosessi käyntiin, Kaikkonen sanoi.

Niinistön mukaan on oleellista selvittää erilaisiin ratkaisuihin liittyvät turvalliset vaihtoehdot ja riskit. Hänen mukaansa on keskeistä, että, että eduskuntapuolueiden puheenjohtajat haluavat asian itselleen selvittää. Ei viivytellen, mutta huolella, Niinistö sanoi.

–  Se on minun ainoa aikatauluni tässä, hän kommentoi.

Niinistö toisti yhä sen, että Suomeen ei kohdistu välitöntä uhkaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic