Uutiset

Presidentti Niinistö varoittaa ennakkoluuloista koronakriisin aikana: "Aletaan ensiksi epäillä, sitten karttaa ja vieroksua"

Presidentti Sauli Niinistö huomauttaa kirjoituksessaan, että koronakriisin aikana pelko on yhteinen eikä erottava tekijä. Hänen mukaansa nyt esillä ovat uusmaalaiset, kun aluksi huomiota kiinnitettiin yli 70-vuotiaiden käyttäytymiseen.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on kirjoittanut koronakriisistä ja sen vaikutuksista säännöllisesti presidentin kanslian verkkosivuilla. Kuva: Joel Maisalmi
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on kirjoittanut koronakriisistä ja sen vaikutuksista säännöllisesti presidentin kanslian verkkosivuilla. Kuva: Joel Maisalmi

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kirjoittaa ennakkoluuloista, joita syntyy toisia ihmisiä kohtaan koronaepidemian aikana. Hän muistuttaa tasavallan presidentin kanslian verkkosivuilla tiistaina julkaistussa kirjoituksessaan, kuinka ennakkoluuloihin on vähiten varaa vaikeuksien aikana.

Niinistön mukaan koronakriisi synnyttää ihmisissä epäilyjä ja turhautumista toisten käyttäytymiseen.

– Miksi tuo tulee noin lähelle tai miksi nuo kokoontuvat sallittua suuremmassa joukossa jne. Siitä on aika lyhyt matka yleistyksiin; että mielissä niputetaan sen ja sen ikäiset tai siellä taikka tuolla asuvat jne. omiksi ryhmikseen, Niinistö toteaa.

Niinistön mielestä koronan aikana meidän kaikkien ulkonainen käytös on muuttunut jo pelkästään rajoitusten vuoksi, mutta muutosta tapahtuu myös ihmisten mielissä

– Moni keskittää ajatuksensa tärkeimpinä pitämiensä asioiden ja arvojen vaalimiseen ja huolta kannetaan läheisistä. Moni elää raskaan taakan painossa, miten tulee toimeen, onko jo menettänyt liikaa ja onnistuuko enää paluu normaaliin tai välttyykö vakavalta taudilta.

”Pelko on yhteinen, ei erottava tekijä”

Niinistön mukaan viitteitä epäilyistä ja turhautumisesta on jo nähty, kun erityisrajoituksilla suojattujen 70-vuotiaiden käyttäytymiseen alettiin kiinnittää erityistä huomiota.

– Näkyi moitteita, että mummo tai vaari oli nähty kaupassa ja pikkuhiljaa ilmeni sävyä, että hehän ovat riskiryhmää. Siitä on lyhyt askel ajatella, että he ovat riskiä muille. Suojelu oli kääntyä torjunnaksi. Onneksi tämän ohi on päästy.

Niinistön mielestä ennakkoluulot ovat nyt siirtyneet uusmaalaisiin, kun maakunnan eristyksen jatkosta päätetään tällä viikolla.

– Maakunnan väki on saanut korostetun identifioinnin, eikä maakuntakaan näin selvästi ole ennen erottunut. Ottamatta mitään kantaa Uudenmaan kulkurajoituksiin, muistutan, että ihan samoja ihmisiä täällä on kuin ennenkin. Nyt he ovat varpaillaan ja varuillaan taudin takia. Ja yhtä lailla muissa maakunnissa ennallaan ovat ihmiset. Nyt hekin ovat varpaillaan ja varuillaan taudin takia. Pelko on yhteinen, ei erottava tekijä, Niinistö kirjoittaa.

– Ennakkoluulo ihmisryhmää kohtaan syttyy salakavalasti, aletaan ensiksi epäillä, sitten karttaa ja vieroksua. Vaikeuksien aikana on ennakkoluuloihin vähiten varaa. Toistan varmuuden vuoksi: onneksi kykenemme ne välttämään.

Uusimmat

Fingerpori

comic