Uutiset

Presidentti Niinistö YK:n yleiskokoukseen – Osallistuu New Yorkissa Trumpin vastaanotolle

Presidentti puhuu yleiskokouksen avajaisviikolla esimerkiksi ilmastohuippukokouksessa.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö matkustaa YK:n yleiskokoukseen ensi viikolla. Kuva: Joel Maisalmi
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö matkustaa YK:n yleiskokoukseen ensi viikolla. Kuva: Joel Maisalmi

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö matkustaa Yhdistyneiden kansakuntien 74. yleiskokouksen avajaisviikolle New Yorkiin 22.–25. syyskuuta.

Ensi viikon maanantaina Niinistö puhuu YK:n pääsihteeri António Guterresin isännöimässä ilmastohuippukokouksessa. Kokouksen tavoitteena on nopeuttaa ja tehostaa Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpanoa.

Presidentti Niinistö pitää Suomen kansallisen puheenvuoron yleiskokouksessa ensi viikon tiistaina. Samana päivänä presidentti Niinistö osallistuu muun muassa YK:n pääsihteerin lounaalle ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin isännöimälle vastaanotolle.

Keskiviikkona 25. syyskuuta presidentti Niinistö osallistuu YK:n korkean tason kestävän kehityksen poliittiseen foorumiin ja toimii sen toimenpiteitä käsittelevän keskustelun puheenjohtajana. Vuosittain kokoontuvan foorumin tehtävänä on arvioida kestävän kehityksen tavoiteohjelman toteutumista.

Avajaisviikon aikana Niinistön ohjelmassa on myös useita kahdenvälisiä tapaamisia esimerkiksi YK:n pääsihteerin, YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin pääjohtajan sekä Georgian, Puolan ja Kazakstanin presidenttien kanssa.

Presidentti Niinistö toimii YK:n yleiskokouksessa Suomen valtuuskunnan puheenjohtajana. Valtuuskuntaan kuuluvat myös ulkoministeri Pekka Haavisto, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari sekä ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen.

YK:n yleiskokouksen tehtävänä on keskustella ja tehdä suosituksia kaikista Yhdistyneiden kansakuntien peruskirjan piiriin kuuluvista kysymyksistä sekä kaikista rauhaan ja turvallisuuteen liittyvistä ongelmista. Kaikki jäsenvaltiot ovat edustettuina yleiskokouksessa ja jokaisella on yksi ääni.

Yleiskokouksessa käsitellään esimeriksi alueellisia konflikteja, aseidenriisuntaa, rauhanturvaoperaatioita ja ihmisoikeuksia. Tällä kertaa ilmastoasioiden lisäksi puhutaan ainakin kestävästä kehityksestä, terveydenhuollosta, kehitysrahoituksesta sekä pienten saarivaltioiden tilanteesta.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti