Uutiset

Presidentti Niinistö Ylellä: Putin ja Merkel kannattavat Valko-Venäjän auttamista yhdessä

Presidentti Sauli Niinistön mukaan hän keskusteli Putin-kriitikko Aleksei Navalnyin siirrosta Saksaan myös Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa. Navalnyita kuljettanut lentokone saapui Berliiniin aamulla, ja hänet siirretään hoitoon sairaalaan.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö puhui perjantaina Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa Valko-Venäjästä ja oppositiojohtaja Aleksei Navalnyistä. Kuva: Joel Maisalmi
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö puhui perjantaina Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa Valko-Venäjästä ja oppositiojohtaja Aleksei Navalnyistä. Kuva: Joel Maisalmi

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö keskusteli perjantaina puhelimessa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Niinistö kertoi lauantaiaamuna Ylen Ykkösaamun haastattelussa, että hän tiedusteli Putinilta, voisiko oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin siirtää Saksaan.

Niinistön mukaan hänelle tuli selväksi Putinilta, ettei presidentti näe siirtoon mitään poliittista tai muuta kuin terveydellistä estettä.

Niinistö keskusteli eilen myrkytetyksi epäillyn Navalnyin tapauksesta myös Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa. Niinistön mukaan hän puhui Merkelin kanssa siitä, että ottaisi Navalnyin siirron esiin Putinin kanssa.

– Tietyllä tavalla olimme Angela Merkelin kanssa kovin samaa mieltä, jonka sitten totesin myöskin presidentti Putinille.

Navalnyi vietiin Omskin sairaalaan torstaina myrkytysepäilyn vuoksi kesken lentomatkan Siperian Tomskista Moskovaan. Hänen avustajansa uskovat, että Navalnyin Tomskin lentokentällä juoma tee oli myrkytetty.

Perjantaina saksalainen ilma-ambulanssi saapui Siperian Omskiin hakemaan Navalnyitä hoitoon Berliiniin sairaalaan. Venäläislääkärit sanoivat ensin, että Navalnyin tila on liian epävakaa ilmakuljetukseen.

Niinistön mukaan saksalaiset lääkärit olivat jo Omskissa tarkastamassa Navalnyin vointia, kun hän puhui Putinin kanssa. Saksalaislääkäreiden arvion mukaan Navalnyin tila oli tarpeeksi vakaa siirtoon.

Myöhemmin perjantaina sairaala antoi viimein luvan kuljetukseen, ja Navalnyi siirrettiin Saksaan lauantaiaamuna.

Niinistö muistutti Ylellä, ettemme vielä tiedä, onko Navalnyi myrkytetty. Hän arveli, että Saksa yrittää selvittää kaikin keinoin, mistä Navalnyin tapauksessa on kysymys.

Valko-Venäjää autetaan tarvittaessa ”yhdessä”

Niinistö kertoi Ylellä, että hän keskustelu myös Valko-Venäjän nykytilanteesta ja siinä eteenpäin pääsemisestä sekä Putinin että Merkelin kanssa.

– Kummallakin oli minusta selkeä näkemys siitä, että nyt pitää rakentaa keskusteluyhteyksiä niin, että Valko-Venäjällä syntyy opposition ja Lukashenkon välillä yhteyttä, mutta että tarvittaessa autetaan niin paljon kuin mahdollista ulkopuolelta. Nimenomaan autetaan ja yhdessä, Venäjä ja EU yhdessä.

Niinistön mukaan nyt on keskeistä se, miten keskustelut lähtevät liikkeelle Valko-Venäjän sisällä vai lähtevätkö ollenkaan. Hän arvelee, että myös ulkopuolista neuvotteluapua saatetaan tarvita.

Niinistö tähdensi, että kyse on nimenomaan Valko-Venäjän sisäisestä järjestyksestä eikä geopoliittisista linjajaoista, joita hän uskoo kaikkien haluavan välttää.

Mielenosoitukset jatkuvat Valko-Venäjällä jo toista viikkoa. Niissä vaaditaan presidentti Aleksandr Lukashenkon eroa ja uusia vaaleja. 9. elokuuta Lukashenko sai virallisten tulosten mukaan 80 prosentin kannatuksen presidentinvaaleissa, jotka on tuomittu laajalti vilpillisiksi.

Niinistön mukaan paljon asioita voi muuttaa huomiselle sunnuntaille suunniteltu laaja mielenosoitus ja se, miten Valko-Venäjä suhtautuu siihen. Lukashenko on antanut tällä viikolla tuvallisuusjoukoille määräyksen turvallisuusjoukoille protestien pysäyttämisestä.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti