Uutiset

Presidentti Niinistön Peking-päätös jää tammikuuhun – useat maat ilmoittaneet kisojen diplomaattisesta boikotoinnista

Päätöstä siitä, osallistuuko Suomen valtiojohto Pekingin talvikisoihin joudutaan odottamaan ensi vuoden puolelle. Osa maista boikotoi kisoja diplomaattisesti Kiinan ihmisoikeusongelmien vuoksi.
Henkilö poseerasi olympiarenkaita esittävän tilataideteoksen edessä Pekingissä joulukuun puolivälissä. Kuva: ROMAN PILIPEY

Päätös Suomen valtiojohdon mahdollisesta vierailusta Pekingin talviolympialaisissa on jäämässä ensi vuoden puolelle. Lännen Media uutisoi joulukuun puolivälissä, että valmistelut diplomaattisesta edustamisesta jatkuvat normaalisti ja että asiassa pyritään löytämään yhtenäinen ratkaisu koko valtiojohdon kesken.

Ulkoministeriöstä muistutettiin tuolloin, ettei tasavallan presidentti Sauli Niinistö ollut vielä ratkaissut, lähteekö hän kisoihin vai ei.

Tasavallan presidentin kansliasta kerrottiin tiistaina, ettei päätöstä ole vielä tehty.

– Sitä voidaan odottaa tammikuun puolella, kansliasta viestitettiin.

Asiaa ja päätökseen vaikuttavia näkökulmia ei kommentoitu enempää.

Boikotointi ei koske urheilijoita

Useat maat ovat ilmoittaneet jättävänsä valtiojohdon edustuksen väliin Pekingin kisoissa Kiinan heikon ihmisoikeustilanteen vuoksi. Boikotoinnista ovat kertoneet ainakin Yhdysvallat, Britannia, Australia, Kanada ja Belgia. Myös Viron presidentti Alar Karis on kertonut jättävänsä kisat väliin.

Japani ilmoitti jouluaattona, ettei se lähetä hallituksen virallista edustusta kisoihin, mutta ei määritellyt päätöstään osallistumiseksi Yhdysvaltain käynnistämään boikottiin.

Hallinnon osallistumisen väliin jättävät maat sallivat kuitenkin urheilijoidensa osallistumisen.

Itä-Aasiasta vastaava tiiminvetäjä Marja Kuosmanen ulkoministeriöstä kertoi aiemmin, että Suomen harkintaan vaikuttaa poliittisten näkökulmien lisäksi terveysturvallisuus.

– Olemme tietoisia kisojen boikotointia koskevasta keskustelusta. Suomi on perinteisesti korostanut vuoropuhelua, ja ihmisoikeustilannetta on pidetty Kiinan kanssa esillä eri foorumeilla. Pekingin kisoihin liittyy vielä epävarmuustekijöitä, joista merkittävin on koronatilanne, Kuosmanen totesi (LM 14.12.).

Kysymys diplomaattisesta edustuksesta koskee ulkoministeriön ja tasavallan presidentin lisäksi ainakin opetus- ja kulttuuriministeriötä, jossa urheiluasiat kuuluvat tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurviselle (kesk.).

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Rakennustyöntekijöitä kävelemässä olympiakylän alueella Zhangjiakoun kaupungissa, missä kisaillaan muun muassa hiihtolajeissa.  Kuva: ROMAN PILIPEY

Rakennustyöntekijöitä kävelemässä olympiakylän alueella Zhangjiakoun kaupungissa, missä kisaillaan muun muassa hiihtolajeissa. Kuva: ROMAN PILIPEY

Olympialiikkeellä ei roolia

Suomen olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori on korostanut, ettei olympialiikkeellä ole roolia diplomaattisissa boikoteissa.

– Olympialiikkeen keskeinen lähtökohta on, että urheilu yhdistää riippumatta maailman melskeistä. Urheiluliikkeen tehtävänä on osaltaan rakentaa parempaa maailmaa. Keskustelu poliittisista boikoteista osoittaa toisaalta olympialaisten merkityksen, Vapaavuori totesi (LM 14.12.).

Uusimmat

Fingerpori

comic