Lounais-Häme Uutiset Helsinki

Presidentti Sauli Niinistö toivoi valtakunnanpolitiikkaan työrauhaa – "draamaa syntyy hetkessä, tulokset ottavat aikansa"

Presidentti Sauli Niinistö kantoi uudenvuoden puheessaan huolta lisääntyneestä vihapuheesta ja työn takia häirinnän kohteeksi joutuvista kansalaisista. Poliitikoille hän toivoi työrauhaa muistuttamalla, että tulosten aikaansaaminen vaatii politiikassa aikaa. Niinistö viittasi lyhyesti myös aiempaan pohdintaansa terrorismilainsäädännön muutostarpeista. Lue presidentin puhe vuodelle 2020 sanasta sanaan jutun lopusta.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö pitää keskiviikkona uudenvuodenpuheensa, joka lähetetään televisiossa ja radiossa Ylen kanavilla. Arkistokuva vuodelta 2018. Kuva: Matti Porre/ Tasavallan presidentin kanslia /arkisto
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö pitää keskiviikkona uudenvuodenpuheensa, joka lähetetään televisiossa ja radiossa Ylen kanavilla. Arkistokuva vuodelta 2018. Kuva: Matti Porre/ Tasavallan presidentin kanslia /arkisto

Presidentti Sauli Niinistö penäsi perinteisessä uudenvuodenpuheessaan työrauhaa hallitukselle, ja etenkin pääministerille.

– Politiikassakin tarvitaan työrauhaa. Poliittista draamaa syntyy hetkessä, politiikan tulokset ottavat aikansa, Niinistö totesi uudenvuodenpäivänä pitämässään puheessa.

Niinistö muistutti, että pääministeriltä vaaditaan työssään paljon. Tämä kasvattaa pääministerin henkilöön kohdistuvia paineita, vaikka hallitus toimii kollegiona.

– Hallituksen keulakuvana hän (pääministeri) jää näkyvimmin vastaamaan yleisölle ja omilleen ratkaisuista.

– Siitä, mitä yhdessä päätetään, yhdessä vastataan. Tämä kiistaton yhteisvastuu on jäänyt vähemmälle huomiolle, mutta sen muistaminen voi sekä keventää pääministerin taakkaa että rohkaista häntä toimissaan.

Niinistö ei kuitenkaan nostanut yksittäisiä poliitikkoja esiin nimillään.

Niinistö kiinnitti huomiota siihen, ettei yksikään tällä vuosituhannella nimitetty hallitus ole istunut täyttä kautta eli neljää vuotta. Keskimäärin hallitus on pysynyt pystyssä alle kaksi ja puoli vuotta.

– Sisäpolitiikan ja parlamentarismin osalta on havahduttu uuteen ilmiöön. Vuodesta 2003 lukien nyt aloittanut hallitus on yhdeksäs ja pääministeri kahdeksas, Niinistö sanoi.

Hänen mukaansa ilmiö ei johdu haurastuvasta parlamentarismista tai levottomasta poliittisesta tilanteesta. Kesken kauden eronnutta hallitusta on seurannut uusi hallitus lähes identtisellä hallitusohjelmalla ja kokoonpanolla lukuun ottamatta vaihtunutta pääministeriä.

”Viha kaataa”

Presidentti kantoi uudenvuodenpuheessaan huolta yhteiskunnassa kasvaneesta rauhattomuudesta, epävakaudesta ja lyhytjänteisyydestä. Hän muistutti, että kansalaiset vaikuttavat itse siihen, millaiseksi maailma kehittyy.

– Rauhattomuus, epävakaus ja lyhytjänteisyys ovat leimanneet elämää niin maailmalla kuin Suomessa. Niille on nyt luotava vastavoimia. Tarvitsemme enemmän rauhaa, vakautta ja pitkäjänteisyyttä, Niinistö sanoi.

– Vihan kulttuuri ei kauas kanna. Se kaataa. Kannan kasvavaa huolta siitä, miten kohtelemme Suomessa toisiamme. Kyse on toistemme kunnioittamisesta, viime kädessä yhteiskuntarauhan ylläpitämisestä. Ja sen myötä turvallisuudestamme.

Presidentti muistutti, että yhteisymmärrys ja aito keskustelunhalu ovat Suomen menestyksen tärkein tekijä.

Huoli työhäirinnästä

Niinistö kantoi puheessaan myös huolta työnsä takia häirinnän, uhkailun, painostuksen ja väkivallan kohteeksi joutuneista ihmisistä. Hän muistutti, että jos työnteko käy ihmisille henkisesti liian raskaaksi, näihin ammatteihin ei välttämättä kohta riitä tekijöitä.

– Jos hoivan, koulutuksen ja turvallisuuden tuottajat uupuvat, koko yhteiskuntamme toimivuus vaarantuu. Siihen meillä ei ole varaa, Niinistö sanoi.

Niinistö otti puheessaan kantaa myös vähemmistöjen suojelemiseen lainkohdalla kiihottaminen kansanryhmää vastaan pitäen pykälää yhä tarpeellisena. Perussuomalaiset on ehdottanut kyseisen lainkohdan poistamista rikoslaista.

Niinistö viittasi lyhyesti myös terrorismilainsäädännön tiukentamistarpeeseen, josta hän on puhunut aiemminkin.

 

Lue myös: Pääministerin neuvot ensi vuodelle: Pidetään kaikki mukana, vältetään poukkoilevaa politiikkaa ja reagoidaan suhdanteisiin (31.12.2019)

 

Lue myös: Presidentin 14 elämänohjetta vuodelle 2020 (1.1.2020)

 

 

Uusimmat

Fingerpori

comic