Uutiset

Presidentti: Sri Lanka aloittaa huumerikoksista tuomittujen hirttämisen

Maithripala Sirisena ottaa esimerkkiä Filippiineiltä, missä presidentti vieraili tammikuussa.
Sri Lankan presidentti Maithripala Sirisena ottaa esimerkkiä Filippiineistä ja aikoo palauttaa hirttotuomiot huumerikollisille. Kuva: M.A.PUSHPA KUMARA

Filippiinien esimerkistä innostunut Sri Lankan presidentti aikoo ottaa saarivaltiossa uudelleen käyttöön kuolemantuomion toteuttamisen. Hän sanoi ensimmäisten hirttotuomioiden huumekauppiaille pantavan täytäntöön muutaman kuukauden kuluessa.

Presidentti Maithripala Sirisena sanoi keskiviikkona parlamentille, että hän aikoo tuoda kuolemantuomion takaisin huumekauppiaille. Hän on aikaisemmin luvannut kovempaa linjaa huumeisiin liittyviin rikoksiin.

– Toivon että voimme panna ensimmäisen hirttotuomion täytäntöön kuukauden tai kahden sisällä, hän sanoi al Jazeera -uutiskanavan mukaan.

Vetosi ihmisoikeusjärjestöihin

– Vetoan ihmisoikeusjärjestöihin, että ne eivät yritä painostaa meitä tämän päätöksen vuoksi.

Murhista, raiskauksista ja huumerikoksista annetaan Sri Lankassa säännöllisesti kuolemantuomioita, mutta ne on muutettu elinikäisiksi vankeustuomioiksi.

Sirisena vieraili tammikuussa Filippiineillä. Hän sanoi matkan jälkeen haluavansa kopioida presidentti Rodrigo Duterten armotonta taktiikkaa siinä miten huumerikollisia kohdellaan.

Duterte on taistellut huumerikollisuutta vastaan sallimalla poliisin käytännössä surmata rikoksista epäiltyjä, mikä on saanut ihmisoikeusjärjestöt raivostumaan.

– Vaikka minä en ole pannut toimeen joitakin presidentti Duterten päätöksiä, en kumarra kansalaisjärjestöille ja muuta päätöstäni koskien kuolemantuomiota huumerikollisille, hän sanoi viime kuussa. Hän ylisti Dutertea ”päättäväisistä toimista”.

Pyövelin virka yhä täyttämättä

Sirisena sanoi Dutertelle vierailun aikana tämän toiminnan olevan esimerkkinä koko maailmalle sekä henkilökohtaisesti Siresenalle itselleen.

Filippiineillä ihmisoikeusaktivistit ja opposition senaattori ovat sanoneet hallituksen huumeiden vastaisessa sodassa kuolleen jo yli 20 000 ihmistä sen jälkeen kun Duterte astui virkaan vuonna 2016.

Hallitus kiistää uhreja olevan näin monta. Virallinen lokakuun lopussa julkaistu raportti kertoi kuolleita olevan 4 999.

Sri Lankan vankilaviranomaiset sanoivat tiistaina viranomaisten yrittävän yhä täyttää pyövelin virkaa. Avoimesta työpaikasta kerrottiin viime vuonna, palkka on 35 000 rupiaa (175 e) kuukaudessa.

Uusimmat

Fingerpori

comic