Uutiset

Presidentti Trump haluaa välttää sodan, mutta uskoo Iranin olevan Saudi-Arabian öljyhyökkäysten takana

Presidentti Donald Trump pyörsi sunnuntaisia puheitaan siitä, että Yhdysvallat on valmiina vastaamaan lauantain iskuihin.
Nasan satelliittikuva näyttää, kuinka savu nousee kahdesta Saudi-Arabian isosta öljynjalostamosta viime lauantaina 14. syyskuuta lennokki-iskujen jälkeen Kuva: NASA WORLDVIEW HANDOUT
Nasan satelliittikuva näyttää, kuinka savu nousee kahdesta Saudi-Arabian isosta öljynjalostamosta viime lauantaina 14. syyskuuta lennokki-iskujen jälkeen Kuva: NASA WORLDVIEW HANDOUT

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi maanantaina toimittajille, että Iran näyttää olevan Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin lauantaina tehtyjen iskujen takana. Hän kuitenkin lisäsi, ettei halua Yhdysvaltojen joutuvan sotaan minkään maan kanssa.

Iran on kiistänyt syytökset öljyhyökkäyksistä. Uutistoimisto Reutersin mukaan Trump sanoi, että Yhdysvallat tutkii yhä Iranin osallisuutta lennokkihyökkäyksiin. Hänen mukaansa tällä hetkellä näyttää siltä, että maa oli iskujen takana.

– Haluamme vielä lisää todisteita, ennen kuin päätämme vastatoimista Irania vastaan, Trump sanoi.

Monet Yhdysvaltain hallituksen edustajat, kuten ulkoministeri Mike Pompeo ja energiaministeri Rick Perry, ovat syyttäneet Irania iskuista. Trumpin mukaan ministereitä on matkustamassa Saudi-Arabiaan pian.

Vielä sunnuntaina Trump kirjoitti Twitterissä, että Yhdysvallat on valmiina vastaamaan Saudi-Arabiaa vastaan tehtyihin öljy-iskuihin. Maanantaina presidentti sanoi, ettei asialla ole kiirettä, vaan nyt pitää löytää syyllinen.

Lauantain lennokki-iskuista ovat ottaneet vastuun Jemenin huthi-kapinalliset, mutta tätä ei ole voitu todistaa. Reutersin mukaan Iranin presidentti Hassan Rouhani on sanonut, että iskujen takana ovat ”jemeniläiset”, mikä liittyisi Saudi-Arabian johtaman sotilaskoalition hyökkäyksiin hutheja vastaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti