Uutiset

Presidentti Volodymyr Zelenskyin puolue otti parlamentin hallintaansa Ukrainan sunnuntaisissa vaaleissa

Länsimieliset puolueet jyräsivät Ukrainan parlamenttivaaleissa. Vaalitulos sinetöi kolme kuukautta vallassa olleen Zelenskyin kannatuksen.
Ukrainalaiset äänestivät sunnuntaina ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa. Presidentti Zelenskyi aikaisti alun perin lokakuulle suunniteltuja vaaleja. Kuva: TATYANA ZENKOVICH
Ukrainalaiset äänestivät sunnuntaina ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa. Presidentti Zelenskyi aikaisti alun perin lokakuulle suunniteltuja vaaleja. Kuva: TATYANA ZENKOVICH

Presidentti Volodymyr Zelenskyin Kansan palvelija -puolue oli saamassa sunnuntai-iltana ovensuukyselyjen mukaan lähes 44 prosenttia parlamenttivaaleissa annetuista äänistä.

Tulos on linjassa eri tutkimuslaitosten vaalien alla puolueelle mittaamien kannatuslukujen kanssa.

Tulos on hurja puolueelle, joka perustettiin vasta viime vuonna ja jolla ei ole ollut aiemmin yhtään edustajaa parlamentissa. Kansan palvelija -puolue on rynninyt vain muutamassa kuukaudessa maan ylivoimaisesti suosituimmaksi puolueeksi.

Luottoa valtion toimintaan lisättävä

Puolue korosti kampanjassaan sitä, että sen ehdokkaat ovat politiikassa uusia kasvoja. Se tarkoittaa luultavasti paitsi korruptoitumattomuutta, myös kokemuksen puutetta.

Länsimielisyydestään tunnettu presidentti on luvannut talousuudistuksia sekä tuntuvia muutoksia oikeuslaitoksen ja poliisin toimintaan sekä muun muassa vaalilakeihin.

Lupaukset vahvistaisivat toteutuessaan oikeusvaltiokehitystä ja ukrainalaisten luottoa valtion toimintaan. Ukrainalaiset odottavat uuden parlamentin jatkavan presidentin viitoittamalla tiellä.

Presidentin suosio pitää

Zelenskyille oman puolueen selvä vaalivoitto on tärkeä, sillä se vahvistaa hänen mandaattiaan presidenttinä ja helpottaa asioiden läpi viemistä.

Zelenskyin kannatus on säilynyt vahvana. Häntä tukee noin 60 prosenttia kansasta. Kannatus on tasaista ympäri maata.

Presidentti on myös selvästi onnistunut nostamaan kansalaisten mielialoja. Ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2011 suurempi osa ukrainalaisista katsoo maan olevan menossa oikeaan kuin väärään suuntaan.

Poroshenkon puolue on suurin häviäjä

Myös kolme muuta länsimielistä puoluetta on nousemassa parlamenttiin.

Viiden prosentin äänikynnyksen ovat ylittämässä länsimielisistä puolueista Kansan palvelijan lisäksi ex-presidentti Petro Poroshenkon Eurooppalainen solidaarisuus, entisen pääministerin Julija Tymoshenkon Isänmaa sekä Ukrainan menestyksekkäimmän rockbändin Okean Elzyn vokalistin Vsjatoslav Vakartshukin vasta tämän vuoden puolella perustama Ääni-niminen puolue.

Poroshenkon puolue on menettämässä parlamentin suurimman puolueen aseman ja yli puolet parlamenttipaikoistaan. Parlamentista on myös tippumassa pieniä puolueita.

Oppositiorintama veljeilee Venäjän kanssa

Kansan palvelijan lähimmällä haastajalla, Venäjä-mielisellä Oppositiorintamalla, on tukijoita etenkin maan itäosissa. Ovensuukyselyjen mukaan 11,5 prosentin kannatusta nauttiva puolue haluaa parantaa suhteita Moskovaan ja antaa itsenäisyyden Donetskin ja Luhanskin kapinallistasavalloille.

Lämpimistä Venäjä-suhteista kertoo myös se, että Venäjän presidentti Vladimir Putin on puolueen oligarkkipuheenjohtaja Viktor Medvedtshukin tyttären kummisetä.

Puolet Ukrainan 450-paikkaisen parlamentin kansanedustajista valitaan puoluelistoilta ja puolet niiden ulko­puolelta yhden edustajan vaalipiireistä.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti