Uutiset

Presidentti Zelenskyi: Rauhanneuvotteluissa tehtävästä sopimuksesta on järjestettävä kansanäänestys Ukrainassa

Ukrainalaispresidentti painotti maanantaina aiempaa kärkkäämmin, että sodan päättyminen vaatii tapaamista Putinin kanssa.
Jos Ukrainan ja Venäjän välisissä rauhanneuvotteluissa päästään sopuun, tulee mistä tahansa mahdollisesta sopimuksesta järjestää Ukrainassa kansanäänestys, kertoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi. Lehtikuva/AFP

Jos Ukrainan ja Venäjän välisissä rauhanneuvotteluissa päästään sopuun, tulee mistä tahansa mahdollisesta sopimuksesta järjestää Ukrainassa kansanäänestys, kertoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Zelensykin mukaan kansan täytyy antaa mielipiteensä tiettyihin kompromisseihin. Presidentin mainitsemien mahdollisten kompromissien sisältö on hänen mukaansa osa Venäjän kanssa neuvoteltavia asioita.

Ukrainalaispresidentti painotti maanantaina ukrainalaismedialle, että sodan päättyminen Ukrainassa vaatii tapaamista Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Zelenskyi uskoo, että ilman hänen peräänkuuluttamaansa tapaamista on mahdotonta ymmärtää, mitä Venäjä on valmis tekemään sodan päättymiseksi.

Hän on aiemminkin sanonut, ettei sodalle saada loppua ilman neuvotteluita ja peräänkuuluttanut tapaamista Putinin kanssa. Maanantaina hänen kommenttinsa olivat kuitenkin uutistoimisto AFP:n mukaan erityisen itsepintaisia.

Zelenskyi: Jos Natoon ei pääse, Ukraina tarvitsee muita turvatakuita

Ukraina ja Venäjä ovat neuvotelleet keskenään useaan otteeseen sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan reilut kolme viikkoa sitten.

Zelenskyi puhui ukrainalaismedian haastattelussa maanantaina pitkällisesti myös siitä, tulisiko Ukrainan liittyä sotilasliitto Natoon. Hänen mukaansa Ukrainaa ei päästetä Nato-jäseneksi, koska nykyiset jäsenmaat pelkäävät Venäjää.

Zelenskyin mukaan Ukraina tarvitsee täten muita turvatakuita ja osa Nato-maista haluaakin niitä hänen mukaansa tarjota.

Venäjä on sen sijaan vaatinut niin kutsuttuja turvatakuita siitä, ettei Ukrainaa päästettäisi ikinä Naton jäseneksi.

Sotilasliitto perustettiin kylmänsodan aikaan ja sen pohjimmainen tarkoitus oli tuolloin turvata länsimaita Neuvostoliiton uhalta.

Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen sotilasliitto on laajentunut myös Venäjän naapuriin ja sen jäseniksi on otettu maan rajanaapureita.

Ukrainalaiskaupungeista evakuoitiin yli 8 000 ihmistä

Ukrainalaiskaupungeista saatiin Zelenskyin mukaan maanantaina evakuoitua humanitaarisia käytäviä pitkin yli 8  000 ihmistä. Presidentti kertoi asiasta tuoreessa videoviestissään, josta Ukrainan presidentinkanslia julkaisi tiistaina alkuyöstä englanninkielisen käännöksen.

Zelenskyin mukaan maanantaina oli käytössä kaikkiaan kahdeksan humanitaarista käytävää muun muassa maan pääkaupungin Kiovan sekä Itä-Ukrainan Donetskin ja Luhanskin alueilla.

Zelenskyi kertoo lisäksi, että eilen toimitettiin humanitaarista apua yhteensä 200 tonnin edestä.

Ihmisiä saatiin maanantaina evakuoitua myös saarretusta Mariupolin satamakaupungista. Mariupolin saartaneet venäläisjoukot ovat pommittaneet maan eteläosassa sijaitsevaa kaupunkia voimakkaasti aivan hyökkäyssodan alkamisesta lähtien ja kaupungin on kerrottu tuhoutuneen lähes täysin Venäjän pommituksissa. Maanantaina ukrainalaiset hylkäsivät venäläisten vaatimukset Mariupolin antautumisesta.

–  Ukraina ei voi noudattaa Venäjän uhkavaatimuksia. Meidät täytyy ensin tuhota, silloin heidän uhkavaatimuksensa täyttyvät, Zelenskyi sanoi maanantaina.

Venäjä haluaa Zelenskyin mukaan Ukrainan ”luovuttavan” Harkovan, Mariupolin ja Kiovan. Zelenskyi lisäsi, etteivät näiden kaupunkien asukkaat tai hän itse voi tehdä sitä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic