Uutiset

Presidenttiehdokas Nils Torvalds: "Venäjä on hyvää matkaa menossa seuraavaan kriisiin"

Presidenttiehdokas Nils Torvaldsista (rkp.) on toistaiseksi tullut selväksi ainakin se, että hän haluaa Suomesta Nato-valtion.

Varsinaisen Nato-uutispommin europarlamentaarikko Torvalds, 72, pudotti lokakuun alussa. Ensimmäisessä presidenttitentissä lokakuun lopussa hän kritisoi vielä sitä, että poliitikot jäävät odottamaan Nato-kansanäänestystä ennen oman kantansa kertomista. Samaisessa tentissä Torvalds muuten viittasi Yhdysvaltain presidenttiin ”lääketieteellisenä tapauksena”.

-Presidentinvaalikampanja on myös tapa keskustella ihmisten kanssa. Monesta syystä vierastan sitä, että ollaan ikään kuin liian sisäsiistejä. Pitää osata sanoa terävästi ja napakasti asioita, toteaa Torvalds Lännen Median haastattelussa.

Nyt hän on puolentoista kuukauden päässä äänestyksestä, joka voisi nostaa hänet Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan johtoon ja puolustusvoimien ylipäälliköksi.

Nato-jäsenyys edellyttäisi myös Ruotsi-yhteistyötä

Torvalds on omaksunut puolustusliitosta kannan, joka on kyselyiden perusteella vastoin kansan enemmistöä. Hän perustelee päätöstä kahdella kehityssuunnalla: Donald Trumpin johtamalla Yhdysvalloilla ja Venäjän valtion kehityksellä.

-Venäjä on hyvää matkaa menossa seuraavaan kriisiin, hän aloittaa.

Kriisin aiheuttaa hänestä se, että maan taloudellinen tukijalka horjuu. Siinä, missä maailmalla talouskasvua haetaan entistä kehittyneemmillä teknologisilla keksinnöillä, Venäjä luottaa luonnonvaroihinsa öljyyn ja kaasuun. Asetelma ei ole Torvaldsin mielestä ole hyvä.

Trumpin ”Amerikka ensin” -linja on toinen syy siihen, miksi Suomen pitäisi hakeutua sotilasliittoon. Yhdysvaltojen läsnäolo Euroopassa voi lähivuosina vähentyä, mikä Torvaldsin mukaan pakottaa Euroopan valtioita keskittymään paremmin omaan puolustukseensa. Sen paremmin EU- kuin Ruotsi-yhteistyöstäkään ei ole korvaamaan Natoa.

-Se, että olemme mukana Natossa, edellyttää, että meillä on hyvät yhteydet Ruotsiin ja muihin Pohjoismaihin.

Nato-jäsenyyden ohella reservin kersantti vannoo myös yleisen asevelvollisuuden nimiin.

Torvalds: tiiviimmin Eurooppaan

Nato-kanta heijastaaTorvaldsin linjaa, joka ohjaisi Suomea entistä tiiviimmin kohti Eurooppaa. Tämä näkyisi myös paitsi arvoissa myös ulkopolitiikassa.

Yhteinen eurooppalainen kanta nousee esiin esimerkiksi suhtautumisessa Kiinalle kiusalliseen dalai-lamaan. Torvalds olisi nimittäin presidenttinä valmis kutsumaan Tiibetin hengellisen johtajan Suomeen.

-Siitä syystä tarvitsemme vahvemman yhteiseurooppalaisen politiikan, ettei yksittäisiä maita voi rangaista siitä, että ne itse asiassa noudattaa eurooppalaisia arvoja.

Venäjänkin suhteen hän painottaisi yhteistä EU-linjaa, jossa Suomella voisi tulevaisuudessa olla ”postipoikaa” parempi rooli.

Suomella olisi siihen mahdollisuus, koska maassa hänestä on ymmärrystä itänaapuria kohtaan. Toisaalta Ukrainan kriisin aiheuttaneen pattitilanteen avaamiseen tarvitaan myös toista osapuolta.

-Venäjän pitää ymmärtää, että se on toiminut tavalla, joka ei ole hyväksyttävissä.

Pyysimme Nils Torvaldsia jatkamaan lauseita. Katso miten hän vastasi.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic