Uutiset

Presidenttiehdokas Vanhanen: Afrikka on tämän vuoden iso kysymys

Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhasen (kesk.) mielestä Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa pitäisi lähialueiden lisäksi keskittyä globaaleihin kysymyksiin, kuten Afrikkaan ja Lähi-itään. Vanhanen on vakuuttunut siitä, että Afrikka on tämän vuosisadan iso kysymys niin hyvässä kuin pahassa.

-Se tulee olemaan suuri asia, jos sitä ei kyetä hoitamaan kunnolla. Jos epäonnistutaan ja esimerkiksi aavikoitumisen, terrorismin ja väestökasvun vuoksi alkaa aito kansainvaellus, niin se sotkee Euroopan täysin. Eurooppa on ainoa suunta, johon Afrikasta voidaan lähteä, Vanhanen sanoo Lännen Median ehdokashaastattelusarjassa.

Globaalien asioiden ottaminen mukaan Suomen ulkopolitiikan asialistalle ei Vanhasen mukaan merkitse esimerkiksi Venäjän painoarvon vähentämistä.

Kotimaassa Vanhasta viehättää presidentin epävirallinen vallankäyttö. Hän toisi presidenttinä esiin kansakunnan kannalta tärkeäksi kokemiaan aihepiirejä. Sellaisia olisivat esimerkiksi energia- ja ruokaomavaraisuus.

Presidentin kotimaisia valtaoikeuksia Vanhanen edelleen hieman karsisi. Armahdusoikeus kuuluisi Vanhasen mielestä korkeimmalle oikeudelle. Nimitysoikeuksista Vanhanen poistaisi Kelan kaikkien johtajien nimittämisen. Kelan pääjohtajan nimittämisen Vanhanen pitäisi edelleen presidentin tehtävänä.

 

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti