Uutiset

Presidenttiehdokkaat kriittisiä aseviennille Saudi-Arabiaan – turvapaikkakysymykset kuumensivat tunnelmaa

Kaikki presidenttiehdokkaat vaikuttivat olevan Mtv:n tentissä sitä mieltä, että Suomen on suhtauduttava kriittisemmin asevientiin esimerkiksi Saudi-Arabiaan, joka sotii Jemenissä. Jemenin sota on kohdistunut suurelta osin siviileihin ja maassa on paikoin nälänhätä. Kaikkien vastauksissa korostui se, että jatkossa olisi tarkemmin harkittava kenelle viedään ja minkälaisia tarvikkeita viedään.

Kaikki kahdeksan presidenttiehdokasta olivat koolla Mtv:n presidenttitentissä keskiviikkoiltana. Tarvittavat 20 000 kannattajakorttia kasaan saanut valitsijayhdistyksen ehdokas Paavo Väyrynen oli nyt mukana, mikä myös näkyi keskustelussa. Väyrynen haastoi hanakasti kokoomustaustaista kansanliikkeen ehdokasta Sauli Niinistöä sillä, että Niinistö veisi Suomea EU:n sotilasliittoon.

-Niinistö on poikennut Paasikiven linjalta, Väyrynen harmitteli, kun keskusteltiin presidentti Niinistön tapaamisisista EU-johtajien kanssa.

-Kaikki, mikä liittyy Suomen turvallisuuteen, kuuluu minulle. Kohtelias keskustelu ei ole mitään unionin suunnittelua, Niinistö vastasi.

Väyrynen penäsi useaan otteeseen sitä, että Suomen on oltava puolueeton maa eli sotilaallisesti liittoutumaton. Väyrynen korosti samalla, että Suomi on aina ollut kuitenkin länsimaa.

-Suomi voi pysyä selkkausten ulkopuolella, jos olemme uskottavasti puolueeton maa, Väyrynen sanoi.

Turvallisuuskysymykset hallitsivat pitkään keskiviikkoistakin presidenttitenttiä. Nato, Venäjä, asevienti ja erilaiset kriisit olivat pääosissa.

Ehdokkaat syyttivät turvallisuuskeskustelun olevan paikoin sotapelien pelaamista eli visioidaan sotilaallista hyökkäystä Suomeen. Rkp:n ehdokas Nils Torvalds, että on monia muitakin kriisejä kuin sotilaallisia. Sdp:n ehdokas Tuula Haatainen ja Vasemmistoliiton ehdokas Merja Kyllönen olisivat ottaneet mieluummin puheeksi ihmisten ja valtioiden eriarvoistumiseen liittyviä kysymyksiä.

-Miksi me keskustelemme sotapeleistä, Sdp:n ehdokas Tuula Haatainen ihmetteli ja esitti kysymyksenä Niinistölle.

-En ole koskaan avannut sotapeli-keskustelua. Rauhan säilyttäminen on pääasia, Niinistö vastasi.

Venäjän osalta ehdokkaiden välillä ei ollut suuria eroja lukuun ottamatta sitä, että Väyrynen ja Laura Huhtasaari (ps.) olisivat valmiita luopumaan Venäjälle asetetuista pakotteista Ukrainalta otetun Krimin niemimaan osalta, vaikka Krim jäisi Venäjälle.

Huhtasaari ja Väyrynen uskoivat, että Krimin jääminen Venäjälle on tosiasia, vaikka se ei ole hyväksyttävää. Näin pakotteistakin olisi heidän mielestään jossain vaiheessa luovuttava.

Vaalikeskustelu oli aiempia tenttejä kuumempaa varsinkin, kun ehdokkailta kysyttiin siitä, onko oikein piilotella kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta ihmistä.

Väyrynen, Matti Vanhanen (kesk.) ja Huhtasaari korostivat, että lakia on noudatettava, eikä viranomaisten tulkintaa saa estää.

-Kielteisen päätöksen saaneet olisi otettava säilöön ja lähetettävä takaisin omiin maihinsa, huhtasaari vaati.

Erityisesti Kyllönen ja vihreiden ehdokas Pekka Haavisto olivat eri linjoilla. Haavisto totesi, että on hyväksyttävää piilotella ihmistä, jos siitä ottaa vastuun ja sillä on inhimilliset perusteet.

-Se on normaalia, että päätöksiä kyseenalaistetaan. On voinut käydä niin, että ihmisiä on juurtunut prosessin aikana Suomeen ja he ovat oppineet kielen ja voineet saada töitä. Aina ei ole aikaa odottaa virallisen muutoksenhaun valmistumista, Haavisto muistutti.

-Mikä on moraalisesti oikein? Liian kireä turvapaikkapolitiikka on johtanut siihen, että Afganistaniin on lähetetty takaisin myös perheitä, Kyllönen sanoi.

Rkp:n ehdokas Nils Torvalds paheksui sitä, että turvapaikanhakijoita auttavat juristit eivät aina osaa asiaansa.

-Huonoja juristeja rahastaa turvapaikkapäätöksillä, Torvalds manasi.

Sauli Niinistön mielestä kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita voi piilotella, mutta viranomaisille ei saisi valehdella, jos hakijoiden perään kysellään.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti