Uutiset

Presidenttiehdokkailta moitteita puolustusministerille suursotaharjoituksesta

Useat presidenttiehdokkaat moittivat maanantain presidenttitentissä puolustusministeri Jussi Niinistöä avauksesta suursotaharjoituksen järjestämisestä vuonna 2020. Itse harjoittelua ei vastustettu, mutta maanantaina moitittiin sitä, ettei esimerkiksi tasavallan presidentti ollut tietoinen harjoitusaikeista.

-Jussi (Niinistö) ei saisi sooloilla, ehdokas Laura Huhtasaari (ps.) sanoi.

-Ei se voi näin mennä. On mietittävä, millaista viestiä tällaisesta suursotaharjoituksen valmistelusta välittyy, vihreiden ehdokas Pekka Haavisto sanoi.

Ihmettelyä herätti myös se, että Yhdysvaltojen puolustusministerille oli esitetty kutsu sotaharjoitukseen.

-Tässä on myös pelon lietsontaa. Missä oli ulko- ja turvallisuuspolitiikan johto tämän sotaharjoituksen valmistelussa, Sdp:n ehdokas Tuula Haatainen sanoi.

-Kun Britanniassa ministeri oli toiminut pääministerin tietämättä, ministeri lähti. Suomen hallituksen toimintakyky vaikuttaa heikommalta kuin Britannian hallituksen, mikä ei ole hyvä merkki, Rkp:n ehdokas Nils Torvalds pohti.

Kokoomustaustainen kansanliikkeen ehdokas Sauli Niinistö oli muiden kanssa eri linjoilla.

-Tällaista harjoitusta ei ole vielä valmisteltu. Kyseessä oli reipas ulostulo. Legitimaation eli yleisen hyväksynnän kannalta on kuulosteltava, mitä tällaisesta harjoituksesta tuumataan. Ei tässä ole menettelyvirhettä ollut. Politiikassa on joskus innokkuutta, Sauli Niinistö puhui.

Ilta-Sanomat, Paasikivi-seura, UKK-seura ja Suomen YK-liitto järjestivät maanantaisen presidentinvaalitentin. Tässäkään tentissä eivät olleet paikalla kaikki ehdokkaat, koska keskustan ehdokas Matti Vanhanen joutui jäämään sairauslomalle rytmihäiriöiden takia. Ensimmäisestä EVA:n tentistä oli pois Vasemmistoliiton Merja Kyllönen aiemmin sovitun työmatkan takia.

Presidenttitentissä ehdokkaat ottivat kantaa myös EU:n yhteiseen puolustukseen. Maanantaina 23 jäsenmaata ilmoitti lähtevänsä mukaan Euroopan unionin uuteen puolustusyhteistyöhön. Suomi on joukossa mukana.

-Nyt on EU.ssa ammuttu itseä jalkaan. Suurimpia uhkia ovat ilmastonmuutos, eriarvoistuminen ja nälkä, mutta EU:ssa nostetaan puolustusrakenteita 40 miljardilla eurolla, Vasemmistoliiton ehdokas Merja Kyllönen sanoi.

-Yhteistyötä on hyvä tehdä. EU:n pitäisi yhteistyössä kanavoida kehitysyhteistyörahoja paremmin Afrikkaan, Sdp:n Haatainen pohti.

Perussuomalaisten Laura Huhtasaari ei olisi vielä lähtenyt puolustusyhteistyöhön mukaan.

-Pitäisi ensin katsoa hyötyjä ennen kuin lähdetään mukaan. Suomi on joutunut usein maksumieheksi, Huhtasaari mietti.

Vihreiden Pekka Haavisto korosti puolestaan hybridi- ja kyberuhkien torjuntaa yhteistyössä. Sauli Niinistö ja Nils Torvalds puolestaan vänkäsivät Nato-jäsenyyden ja eurooppalaisen puolustuksen välillä. Torvalds oli yhä Natoon liittymisen kannalla, kun taas Niinistö penäsi EU:n piirissä tarkempaa linjaa Lissabonin sopimuksen avunantopykälään.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic