Uutiset

Presidenttien asialistalla Itämeren turvallisuus ja ympäristöaiheet - "jatkuva dialogi tarpeen"

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin kahdenkeskiset keskustelut hotelli Punkaharjulla Savonlinnassa on käyty.

Lehdistötilaisuus hotellilla päättyi hetki sitten, noin kello 17.30. Tilaisuus pääsi alkamaan noin tuntia alun perin ilmoitettua aikataulua myöhemmin.

Niinistö aloitti lehdistötilaisuuden kertomalla Suomen arvostavan sitä, että Putin on tullut kunnioittamaan Suomen juhlavuotta. Niinistön mukaan presidenteillä oli paljon mielenkiintoista keskusteltavaa, eikä kaikkiin aiheisiin ehditty vielä keskusteluissa syventyä.

Muun muassa Syyrian tilanteeseen palataan presidenttien mukaan vielä illan aikana.

Putin ei ollut valtiovierailulla ainoastaan onnittelemassa 100-vuotiasta Suomea. Niinistö ja Putin keskustelivat muun muassa Suomen ja Venäjän parantuneesta kauppavaihdosta, Pietarin lähellä sijaitsevan jätevuoriongelman ratkaisemisesta ja Kaliningradiin rakennetusta jätevedenpuhdistamosta.

Yksi suuri teema keskusteluissa oli Itämeren turvallisuustilanne. Erityisen ajankohtaisen siitä tekee kaksi suurta edessä olevaa sotaharjoitusta: Aurora 17 ja Venäjän Zapad. Niinistö huomautti sotilaallisen liikenteen Itämerellä kaikin puolin kasvaneen.

-Jotta vältytään sellaiselta, mitä kukaan ei halua, on jatkuva dialogi varsin tarpeen, Niinistö totesi.

Ympäristökysymykset nousivat esille erityisesti Suomen Arktisen neuvoston puheenjohtajuuden kautta. Niinistö kertoi presidenttien keskustelleen mustan hiilen ja noen torjunnasta.

-Sain kovasti ymmärrystä presidentti Putinilta sellaista ajatusta kohtaan, että Suomi esittäisi tarjouksen, josta on vaikea kieltäytyä. Torjunnassa on kaksi elementtiä, vanhentuneet energialaitokset ja soihduttaminen, Niinistö kertoi.

Putin ja Niinistö kävivät keskustelua myös Ukrainan edelleen tulehtuneesta tilanteesta. Niinistön mukaan tärkeintä olisi saada ensivaiheessa aikaan aselepo.

-Ja liikkua vaikka pienin askelin vankien vapauttamisen kautta, Niinistö jatkoi.

Putin kuvaili keskusteluja käydyn luovassa ja ystävällisessä ilmapiirissä. Putinin mukaan keskustelut kannustavat Venäjän ja Suomen kahdenvälisten suhteiden kehittämisessä.

Median lehdistötilaisuudessa esittämät kysymykset koskivat muun muassa Kiinan ja Venäjän yhteistä sotaharjoitusta sekä Suomen ja Venäjän välisen kaupan kehittymistä ja siihen liittyviä riskitekijöitä.

Lopuksi käytiin pitkään ajatustenvaihtoa Venäjän ja Yhdysvaltojen suhteesta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic