Uutiset

Presidenttien tapaamisessa myös skandaali – erityisesti amerikkalaismedialle Trumpin kommentit olivat suuri pettymys

Tuleehan kommenteista skandaali Yhdysvalloissa, Pohjois-Amerikan tutkimuksen John Morton -keskuksen johtaja Benita Heiskanen huokaisi heti presidenttien Donald Trumpin ja Vladimir Putinin lehdistötilaisuuden jälkeen.

Hän viittasi Trumpin kommentteihin Venäjän osallisuudesta vaaleihin.

Heiskasen mukaan lehdistötilaisuus alkoi protokollan mukaisesti.

-Putin puhui perinteisen valtiomiesmäisesti. Se meni käsikirjoituksen mukaan, mutta sitten Trump aloitti henkilökeskeisen puheensa.

Heiskanen totesi, että Trump kuitenkin selvisi puheestaan aika hyvin. Kun oli toimittajien kysymysten vuoro, alkoi tapahtua.

Heiskasen mukaan oli odotettua, ettei presidenttien puhetta Venäjän osuudesta vaalitulokseen paineta villaisella.

Presidenttien tapaamisen asialistalla oli mittava määrä asioita.

-Kaikki mainittiin, mistä spekuloitiin, vaikka etukäteen puhuttiin, ettei kaikkea ehditä käsitellä.

Trump kritisoi puheessaan omaa maataan, mikä on Heiskasen mukaan epätyypillistä presidenteille.

-Trump ja Putin esiintyivät kumpikin maailmanrauhan nimissä.

Trump myös sanoi, että suhde Venäjän kanssa ei ole ikinä ollut niin huono kuin nyt. Paitsi, että tilanne muuttui neljä tuntia sitten, kun hän tapasi Putinin.

-Trump kehui kykyään diplomatiaan ja rohkeaan dialogiin Putinin kanssa.

Heiskanen toivoi, että toimittajat olisivat ehtineet kysyä, väittävätkö presidentit, että asiakirjat, joilla pystytään todistamaan Venäjän osallisuus vaaleihin, olisivat tekaistut.

-Trump antoi kuvan, että hän pani Putinin oman maan tiedustelukoneiston edelle. Kuohuntahan siitä tulee. Näen silmissäni kommentaattorien ja koomikkojen esitykset, Heiskanen summasi.

 

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola on samaa mieltä kuin Heiskanen: Trump selvisi hyvin, kunnes toimittajat alkoivat esittää kysymyksiään.

-Kyse on kokemattoman Trumpin ongelmasta. Hänestä paistoi epävarmuus, kun piti vastata kysymyksiin.

Aaltolasta jossain vaiheessa näytti jopa siltä, että Putin olisi halunnut auttaa kollegaa kiperissä kysymyksissä. Hän näki lehdistön edessä kaksi presidenttiä, jotka olivat samaa mieltä monista asioista.

-Neuvotteluita ei olisi saanut pitää kahden kesken, Aaltola summaa.

 

Ulkomaisissa medioissa presidentti Donald Trumpin ja Validimir Putinin Helsingin tapaamiseen suhtauduttiin nuivasti.

Kenties pettyneimpiä olivat amerikkalaiset median edustajat, jotka jakoivat sosiaalisessa mediassa näkemyksiään heti presidenttien yhteisen infotilaisuuden jälkeen.

Esimerkiksi paikalla ollut CNN:n toimittaja Anderson Cooper totesi, että ”olette todistaneet kenties yhden karmeimmista amerikkalaisen presidentin esityksistä venäläisen johtajan tapaamisessa. Aivan poikkeuksellinen tiedotustilaisuus.”

Kritiikkiä sai osakseen erityisesti Trumpin suhtautuminen Venäjä-tutkintaan liittyviin kysymyksiin. Median edustajat, poliittiset toimijat ja julkisuuden henkilöt ottivat kantaa muun muassa Twitterissä toteamalla, että Trump uskoo mieluummin Putinia kuin oman maansa tiedustelupalvelua.

 

Jo ennen tapaamista uutisointi keskittyi pääosin ruotimaan tapaamisen laihoja vaikutuksia. Muun muassa entinen puolustusministeri Chuck Hagel pohti yleisradiokanava NPR:n haastattelussa, mitä järkeä koko tapaamisessa on ollut alun alkaenkaan.

Hagelin mukaan kyseessä ei ole mistään kiinteistökaupasta, joka palvelee presidentti Trumpin etua, vaan tärkeä neuvottelutilaisuus, jonne olisi pitänyt lähteä valmistautuneena ja maan etua ajatellen.

Osa piti koko huippukokousta petoksena. Maanantain aikana Twitterissä levisikin aihetunniste #TreasonSummit, joka kyseenalaisti presidentti Trumpin osallistumisen tapaamiseen ylipäätään.

Kokouksen alla puhuttiin paljon syytteistä, joiden mukaan Venäjä olisi sotkeutunut Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin vuonna 2016. Esimerkiksi Al Jazeera viittasi Venäjä-tutkinaan ennakkojutussaan, jossa se mainitsi, että huippukokous epäonnistuu, mikäli Donald Trump ei julkisesti totea, että venäläiset ovat sotkeutuneet Yhdysvaltojen vaaleihin ja politiikkaan.

Lopputulos osoitti, että ainakaan toimittajien toiveet eivät kokouksen suhteen toteutuneet.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic