Uutiset

Presidenttiparin Kiinan vierailu alkoi – Presidentti otti puheessaan esiin mustan hiilen käytön

Sauli Niinistö aloitti Kiinan-vierailunsa puhumalla ilmastoseminaarissa, jossa hän nosti esiin muun muassa mustan hiilen. Hän on pitänyt aihetta esillä myös aiemmin, kuten viimeksi syksyllä arktisessa Arktisessa Biodiversiteettikongresissa Rovaniemellä. Kuva: Jouni Porsanger

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö aloitti maanantaina puolisonsa Jenni Haukion kanssa kaksipäiväisen valtiovierailun Kiinaan avaamalla ilmastonmuutosta koskevan korkean tason seminaarin Pekingissä.

Puheessaan Niinistö otti arktisen alueen kysymykset ja mustan hiilen käytön. Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Niinistö tapaa Kiinan presidentti Xi Jinpingin Pekingissä. Presidentin kanslian mukaan välisissä keskusteluissa ovat esillä Suomen ja Kiinan kahdenvälisten suhteiden lisäksi myös suurvaltasuhteet, ilmastopolitiikka ja muut kansainväliset aiheet.

Presidentin odotetaan ottavan esiin myös ihmisoikeuskysymykset, sillä Kiinan harjoittama uiguurivähemmistön sorto Luoteis-Kiinan Xinjiangissa on noussut esiin muun muassa YK:n ihmisoikeusneuvostossa. Presidentit tapasivat edellisen kerran huhtikuussa 2017, kun Presidentti Xi oli puolisonsa Peng Liyuanin kanssa valtiovierailulla Suomessa. Tuolloin ihmisoikeuskysymykset eivät nousseet esiin.

Niinistön ohjelmaan kuuluvat myös tapaamiset muun muassa Kiinan pääministeri Li Keqiangin ja Kiinan kansankongressin puhemiehen Li Zhanshun kanssa. Ohjelmassa on myös ilmastonmuutosta koskeva korkean tason seminaari.

Presidentti Niinistö ja rouva Haukio osallistuvat vierailullaan myös Kiinan ja Suomen yhteisen talviurheiluvuoden avajaisiin. Presidentit ovat sopineet talviurheilun teemavuodesta 2019.

Kiinassa järjestetään talviolympialaiset vuonna 2022. Kyseessä on valtava hanke, jossa myös monet suomalaistahot haluavat olla mukana.

Seurueessa ministereitä ja kaupunginjohtajia

Niinistön seurueessa Pekingiin matkasivat ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen sekä Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho. Vierailulla ovat lisäksi mukana Helsingin pormestari Jan Vapaavuori, Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen sekä Suomen ja Kiinan välisen innovatiivisen liiketoiminnan komitean puheenjohtaja Risto Siilasmaa.

Presidentit Niinistö ja Xi ovat tavanneet kolme kertaa. Edellisen kerran presidentti Niinistö ja rouva Haukio olivat virallisella vierailulla Kiinassa vuonna 2013.

Uusimmat

Fingerpori

comic