Uutiset

Presidenttipeli alkaa –joko kiivaana tai laimeana

Tänään kello 14 jälkeen tiedämme mitä todennäköisimmin, aikooko nykyinen tasavallan presidentti Sauli Niinistö hakea jatkokautta.

Niinistö pitää kauan kaivatun tiedotustilaisuuden. Aiemmin hän on viestittänyt, että kertoo mahdollisesta jatkokaudesta kevään korvalla. Nyt taitaa olla se hetki. Koivun lehden ovat ainakin kehäkolmosen ulkopuolella vielä hiiren korvalla.

Mikäli Niinistö kertoo, että hän tavoittelee jatkokautta, on peli liki selvä. Niinistön suosiota mittaavat gallupit ovat ylistäviä. Hän nauttii kansan suosiota reilusti yli puoluerajojen.

Mielenkiintoiseksi peli menee, jos hän jostain syystä ilmoittaisi, että yksi kausi riittää. Se voisi olla monelle suurempaakin suurempi yllätys. Niinistö tuntuu silmin pistävästi nauttivansa työstään kansakunnan isänä. Hän on myös hyvin lunastanut tehtävänsä niin sanottuna unilukkarina, joka herättelee milloin mistäkin aiheesta kansalaisia ja tietysti poliitikkoja.

Tähän mennessä presidenttipeliin ovat ilmoittautuneet vasta keskustan Matti Vanhanen ja vihreiden Pekka Haavisto, joka oli Niinistön vastapelurina viime kaudella.

Ruotsalaisen kansanpuolueen Nils Torvalds on kertonut asettuvansa puolueensa ehdokkaaksi. Ehdokkuus nuijitaan kesäkuussa puoluekokouksessa.

Demareiden ehdokas on vielä hakusessa.

Moni pani toivonsa Jutta Urpilaiseen, mutta hän kieltäytyi. Nyt katseet on käännetty puolueen grand old man Eero Heinäluomaan. Hän on niinikään kieltäytynyt, mutta kevään aikana lausunnot ovat pyöristyneet ja tiettyä harkintaa on nähtävissä.

Perussuomalaiset nimittävät myös ehdokkaansa kesäkuun puoluekokouksessa. Puolustusministeri Jussi Niinistö on monen suosikki. Vasemmistoliiton ehdokas on europarlamentaarikko Merja Kyllönen.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic