Uutiset

Pro feminismi -palkinto myönnettiin Suostumus 2018 -kampanjalle – palkitun kampanjan tavoitteena on muuttaa raiskauksen määritelmää

Vasemmistonaiset on myöntänyt tämän vuoden 2018 Pro feminismi -palkinnon Suostumus 2018 -kampanjalle ja sen taustayhdistykselle, Seksuaalinen itsemääräämisoikeus ry:lle.

Palkinto annetaan vuosittain taholle, joka on tehnyt työtä rakenteellisen epätasa-arvon poistamiseksi, sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi ja naisten aseman parantamiseksi.

Suostumus 2018 -kampanjan tavoitteena on, että raiskaus määriteltäisiin rikoslaissa suostumuksen puutteen kautta sen sijaan, että se määritellään käytetyn tai uhatun väkivallan kautta.

Palkitussa kampanjassa on kerättiin vaadittavat 50 000 nimeä kansalaisaloitteeseen, joka tähtää seksuaalisen itsemääräämisoikeuden vahvistamiseen.

Kansalaiskampanjassa on mukana yksityishenkilöitä, kansalaisjärjestöjä, nuorisojärjestöjä ja eri puolueiden poliittisia vaikuttajia.

Tärkeää jatkumoa keskustelulle

Vasemmistonaisten mukaan aloite on tärkeää jatkumoa seksuaalista häirintää ja ahdistelua esiin tuoneelle #metoo-keskustelulle.

– Aivan kuten kenellekään ei pidä olla epäselvää, että vihjailut, vislailut, huutelut, kaksimielisyydet, ehdottelut, yksityisyyteen menevät kommentit sekä puristelu, koskettelu, väkisin halaaminen tai suuteleminen ja loputtomat muut häirinnän ja ahdistelun muodot ovat yksiselitteisesti väärin, kenellekään ei pidä myöskään olla epäselvää, että seksi ilman suostumusta on väkivaltaa ja raiskaus, Vasemmistonaiset tiedottaa.

Muutos haluttaisiin mahdollisimman pian

Suostumus 2018 -kampanja on synnyttänyt ja ylläpitänyt keskustelua seksuaalisesta itsemääräämisoikeudesta ja vastuullisesta ja vastavuoroisesta seksuaalisesta kanssakäymisestä.

– Keskustelu on ollut arvokasta ennen kaikkea siksi, että Suomessa edelleen vallitsee liian vahvasti ajattelutapa, jossa tyttöjä ja naisia vastuutetaan siitä, etteivät tulisi raiskatuiksi ja heidän kohtaamiaan raiskauksia vähätellään jopa viranomaisten taholta milloin humalan ja milloin tytön tai naisen muun käytöksen perusteella.

Vasemmistonaiset ilmoittaa haluavansa haastaa kaikki tulevan kevään eduskuntavaaleihin osallistuvat puolueet sitoutumaan siihen, että jo hallitusohjelmaan kirjataan, että raiskauksen määritelmä muutetaan seuraavan vaalikauden aikana.

– Raiskauksen määritelmän muuttaminen rikoslakiin viestittäisi selkeästi, että jokaisella on oikeus määritellä omat koskemattomuutensa rajat ja muilla on velvollisuus niitä kunnioittaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti