Uutiset

Professori esittää erillislakia julkisten paikkatietojen käyttöä helpottamaan – "Tasapainotusta tietosuojan ja yleisen edun välillä"

Kannattaisiko omalle katolle laittaa aurinkopaneelit? Apua pohdintaan saa Sun Energian aurinkosähkölaskurilla, joka löytyy yhtiön kotisivuilta ja useiden sähköyhtiöiden verkkosivuilta. Palveluun on mallinnettu 4,2 miljoonan suomalaiskaton tiedot neliömetrin tarkkuudella.

-Mallinnus on maailman tarkin, sanoo Sun Energian perustaja Antti Rousi.

Palvelu tunnistaa katon suuntauksen, kaltevuuskulmat ja rakenteet jopa savupiippuja myöten. Tietojen perusteella palvelu antaa arvionsa siitä, mihin osaan kattoa aurinkopaneelit on kannattavinta asentaa ja millaisia hyötyjä niistä on odotettavissa.

Sun Energia käyttää Maanmittauslaitoksen, Ilmatieteen laitoksen ja Tilastokeskuksen tietoaineistoja. Palvelu on kuluttajille ilmainen. Liikevaihtonsa start-up hankkii myymällä palveluitaan yrityksille ja kunnille.

Merkittävä alkusysäys Sun Energian perustamiselle oli Maanmittauslaitoksen digitaalisten maastotietojen avaaminen maksuttomaan käyttöön kuusi vuotta sitten.

Hallitus on luvannut parantaa Sun Energian kaltaisten uusien liiketoimintaideoiden edellytyksiä avoimella datalla ja julkisten tietovarantojen nykyistä paremmalla hyödyntämisellä. Yksi askel tähän suuntaan otettiin viime viikolla, kun Ympäristöministeriö julkisti viestintäoikeuden professorin Päivi Korpisaaren selvityksen henkilö- ja paikkatietojen käytöstä.

Korpisaari esittää erillislakia paikkatietojen käsittelyä helpottamaan.

-Henkilötietolainsäädäntö on tiukka. Sen valossa valtaosa paikkatiedosta on henkilötietoa, jolloin tietojen käsittelylle ja luovuttamiselle täytyy aina löytyä lainmukainen peruste, Korpisaari kertoo.

Paikkatieto voi olla epäsuora henkilötieto, vaikka siinä ei mainittaisi ihmisten nimiä.

-Erillislailla voitaisiin helpottaa luovuttamista, jota esimerkiksi tietojen julkaiseminen netissä on. Se olisi tasapainotusta tietosuojan, yleisen edun ja asiakirjojen hyödyntämistarpeen välillä.

Metsätietolakia muutettiin maaliskuun alusta niin, että Suomen metsäkeskuksen julkisia ympäristötietoja voidaan nyt luovuttaa aiempaa helpommin vapaaseen käyttöön. Lisäksi tehtiin mahdolliseksi metsävaratietojen päivittäminen tiedonkeruuta joukkoistamalla.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic