Uutiset

Professori: Lääkäritalojen yrityskaupat kaventavat alan kilpailua – "On kiinnostava nähdä, miten kilpailuviranomainen näkee asian"

Lääkäri- ja terveyspalveluita tuottavien yhtiöiden viimeaikaiset yrityskaupat kertovat professori Hannu Valtosen mukaan sote-palveluiden entistä vahvemmasta keskittymisestä ja kilpailun kapenemisesta.

Itä-Suomen yliopiston terveystaloustieteen professori (emeritus) Valtonen pitää kiinnostavana sitä, miten kilpailuviranomainen näkee tilanteen.

-On mielenkiintoista nähdä, miten näissä kaupoissa käy, kun kilpailuviranomaisen päätökset tulevat julki. Missä vaiheessa viranomainen katsoo, että alan kilpailumahdollisuudet ovat supistuneet niin olemattomiin, etteivät sote-uudistuksen tavoitteet valinnanvapaudesta toteudu.

LähiTapiola, Varma ja Ilmarinen sekä pääomasijoittaja CVC Capital Partners kertoivat perjantaina ostaneensa Mehiläisen yhdessä Mehiläisen toimivan johdon kanssa.

Terveystalo kertoi puolestaan torstaina ostavansa Attendon tuottamat terveyspalvelut.

Molemmat kaupat vaativat vielä kilpailuviranomaisen hyväksynnän.

Yrityskaupassa yhdistyneiden Terveystalon ja Attendon Suomen terveyspalveluiden yhteenlaskettu liikevaihto on 924,4 miljoonaa euroa.

Mehiläisen viime vuoden liikevaihto oli 755,5 miljoonaa euroa.

Terveyspalvelut keskittyvät yhä enemmän

Valtosen mukaan nyt julkistetut yrityskaupat liittyvät sote-palveluiden keskittämisprosessiin, jossa hänen mukaansa ei ole sinällään mitään uutta.

-Suuret ovat ostaneet näitä pieniä terveys- ja hoiva-alan yrityksiä jo pitkään. Tämä on yksi liike siinä suunnassa, hän sanoo.

Valtonen itse näkee, että yrityskauppojen kiinnostavin seuraus on se, miten ne lopulta vaikuttavat sote-uudistukseen liittyvän valinnanvapauden toteutumiseen.

Jos markkinat monopolisoituvat, aitoa kilpailuakaan ei ole.

-Kun ostetaan kilpailijat pois, valinnanvara vähenee. Firmojen näkökulmasta tämä on tietenkin järkevää, mutta koko järjestelmän toiminnan kannalta se ei ole vain hyvä asia. Kun kilpailurakenne luotaisiin järkevästi, se mahdollistaisi aidon kilpailun ja pakottaisi yrityksiä parantamaan palveluitaan, hän sanoo.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic