Uutiset

Professori: Paheksuntaa tuskin syntyisi, jos suomalaisfirmat lähtisivät mukaan Trumpin muuriurakkaan

Yritysten ilmoittautumisaika kilpailutukseen, joka koskee Yhdysvaltain presidentin

Donald Trumpin

muurihanketta, päättyy tänään. Toistaiseksi ei ole tiedossa, että mukaan olisi pyrkinyt suomalaisia firmoja.

Jos joku kuitenkin ilmoittautuisi ja vaikka onnistuisikin pääsemään kohu-urakkaan mukaan, suuria mainehaittoja tuskin syntyisi, arvioi markkinoinnin professori

Pekka Mattila

Aalto-yliopistosta. Mattila perustelee näkemystään sillä, että mainehaitoille ovat yleensä herkkiä kuluttajia lähellä olevat yritykset.

– Tuossa mittakaavassa puhutaan kuitenkin sellaisista toimijoista, jotka eivät tee töitä suoraan kuluttajille tai yksittäisille ihmisille vaan isoille rakennuttajille ja instituutioille, Mattila toteaa.

– Jokuhan rakentaa myös turkistarhat ja ydinvoimalat. Ei kukaan edes muista, kuka siellä oli asialla.

Mattilan mukaan maineriskejä syntyy lähinnä silloin, kun toiminta on lainvastaista. Jos sen sijaan kyseessä on laillinen julkisen puolen toimeksianto, tällaista pulmaa ei ole.

Mattila muistuttaa, että suomalaiset yritykset ovat rakennuttaneet myös monet Venäjän isot julkisen hallinnon rakennukset ja saneeranneet niitä eikä siitäkään ole syntynyt mitään ongelmaa.

– En suoraan sanottuna usko, että tästä mitään yleistä moraalista paheksuntaa saataisiin laajemmin aikaan.

Mattila itse kertoo pitävänsä varsin teoreettisena mahdollisuutta, että suomalaiset yritykset ylipäänsä voisivat päästä mukaan Meksikon rajalle aiotun muurin rakentamiseen, ellei sitten puhuta vaikkapa joidenkin teknologiakomponenttien valmistamisesta. Mattila viittaa America first -ajatteluun.

– Amerikkalaisesta näkökulmasta jokainen suomalainen rakennusalan toimija on täysin tuntematon pikkukioski maailman äärimmäiseltä laidalta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic