Uutiset

Professori pyöräsurmatuomiosta: Oikeus punninnut julkisuuden määrää

Töölön pyöräsurmaajan tuomio voi jatkossa tarkentaa julkisuusperusteen käyttöä oikeusasteissa, arvioi Helsingin yliopiston rikosoikeuden emeritusprofessori Raimo Lahti.

Helsingin hovioikeus alensi keskiviikkona Pasi Rouhiaisen tuomiota elokuussa 2015 Helsingin Töölössä sattuneesta pyöräilijän kuolemaan johtaneesta tapauksesta sen saaman laajan julkisuuden vuoksi.

– Kun törkeä rikos on kyseessä, täytyy varautua siihen, että nimikin tulee esille. Tämä on ehkä ollut rajatapaus, Lahti sanoo.

Hovioikeus oli samaa mieltä käräjäoikeuden kanssa siitä, että Rouhiainen syyllistyi törkeään pahoinpitelyyn, törkeään kuolemantuottamukseen, törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen ja liikennepakoon liikenteessä. Tuomio aleni kuitenkin kahteen vuoteen ja kahdeksaan kuukauteen, kun käräjäoikeus oli antanut tuomioksi neljä vuotta ja kuusi kuukautta.

Syyttäjä oli alun perin vaatinut käräjäoikeudessa tuomiota taposta.

Oikeudenmukaisena tuomiona pidettiin hovioikeudessa kolmen vuoden vankeutta, mutta tuomiota päädyttiin alentamaan vielä neljällä kuukaudella tuomitun kokeman odottamattoman kovan julkisuuden vuoksi.

Rikoslain mukaan rangaistuksen kohtuullistamisperusteet ovat tekijän terveydentila tai korkea ikä, rikoksenteosta kulunut aika tai tuomiosta aiheutuvat muut seuraukset.

– Julkisuusperusteen käyttö on oikeudessa ollut säästeliästä, vaikka rikoslaki sen mahdollistaa, Lahti toteaa.

Lahti arvioi, että kokonaisuutena käräjäoikeuden tuomio oli liikenteessä tapahtuneeksi rikokseksi ankara varsinkin, kun tuomiota ei tullut taposta.

– Hovioikeuden tuomiossa on ollut aika paljon kohtuullisuutta pohtivaa harkintaa. On pohdittu, oliko julkisuus poikkeuksellisen suurta. Muistelen, että tästä syntyi melkein kansanliike, hän arvioi.

Hovioikeus on vedonnut yhteen Korkeimman oikeuden ratkaisuun, jossa käsiteltiin julkisuuden vaikutusta tuomiolle. Töölön pyöräsurmatuomiosta on pyydettävä valituslupaa Korkeimmalta oikeudelta syyskuun 5. päivään mennessä.

– Tässä voi olla aineksia tarkentaa aiempaa ennakkopäätöstä, sanoo Lahti.

Asiasanat

Fingerpori

comic