Uutiset

Professori Ruostetsaari: Puoluekannatusta koskevat gallupit alkavat nyt heijastua myös pääministerisuosikkeihin

Pääministerisuosiossa Antti Rinne nousi kakkoseksi Petteri Orpon ja Juha Sipilän ohi. Pekka Haavisto pysyi ykkösenä.
Professori Ilkka Ruostetsaari piti kokoomuksen Petteri Orpon kannatuksen laskua pääministerikyselyssä yllättävän suurena. Kuva: Silja Viitala/arkisto
Professori Ilkka Ruostetsaari piti kokoomuksen Petteri Orpon kannatuksen laskua pääministerikyselyssä yllättävän suurena. Kuva: Silja Viitala/arkisto

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ohitti kokoomuksen Petteri Orpon ja keskustan Juha Sipilän Lännen Median tilaamassa mielipidemittauksessa, kun Taloustutkimus kysyi ihmisiltä parasta henkilöä seuraavaksi pääministeriksi.

– Näyttää siltä, että puolueiden kannatusta koskevat gallupit alkavat heijastua myös pääministerisuosikkeihin, sanoo Tampereen yliopiston valtio-opin professori Ilkka Ruostetsaari.

Rinteen nousussa näkyy Ruostetsaaren mielestä sdp:n vankka johto puoluekannatusmittauksissa ja se, että Rinne on ollut näkyvästi esillä vaalikeskusteluissa.

Rinnettä piti parhaimpana seuraavaksi pääministeriksi nyt 14 prosenttia, mikä on kaksi prosenttiyksikköä aiempaa enemmän.

Petteri Orpon suosio pääministeriksi oli laskenut 16 prosentista 12 prosenttiin ja Juha Sipilän 13 prosentista 10 prosenttiin.

Petteri Orpon pudotusta Ruostetsaari pitää yllättävän suurena.

– Onko tässä nyt kysymys siitä, että kun gallupit alkavat näyttää siltä, että sdp on seuraava pääministeripuolue eikä kokoomus, niin se heijastuu tähän, Ruostetsaari pohtii.

Hän arvioi, että Petteri Orpon takeltelu vanhusten hoitajamitoitusta koskevassa keskustelussa saattoi olla käännekohta. Sen jälkeen puolue ei ole saanut kannatuskehitystä oikenemaan.

– Sipilän suosioon heijastuu keskustan kannatuksen jämähtäminen alas.

Se on alueellisten mielipidemittausten perusteella kovassa pudotuksessa myös Pohjois-Suomessa, jossa keskusta on perinteisesti ollut hyvin vahva.

– Sipilän hallituksen harjoittama politiikka ei ole todennäköisesti vastannut puolueen peruskannattajakunnan tavoitteita, Ruostetsaari sanoo.

Halla-aholla suurin nousu

Perussuomalaisten kannatuksen kasvu näkyy Jussi Halla-ahon pääministerisuosiolukemien nousuna viidestä prosentista kahdeksaan prosenttiin. Halla-aholle mitattiinkin pääministerigallupissa suurin nousu.

Puoluekannatuksen nousun siivittämänä ylöspäin värähti myös Vasemmistoliiton Li Anderssonin pääministerisuosio, viidestä prosentista seitsemään.

Selvästi suosituimpana seuraavaksi pääministeri pysyi edelleen vihreiden Pekka Haavisto 21 prosentin kannatuksella.

– Häntä on yleisesti pidetty tasapuolisena ja rakentavana henkilönä, ja hänen johdollaan vihreiden kannatus on noussut, Ruostetsaari sanoo.

Rinne pitää luottamuslauseena

Antti Rinne kommentoi nousuaan pääministeripörssin kakkoseksi sillä, että kansa luottaa sdp:hen ja siihen, että se pystyy muuttamaan nykyisen politiikan suunnan.

– Vaalitenteissä olen aika hyvin päässyt kertomaan, mikä on sdp:n tulevaisuuslinja. Eriarvoisuuden vähentäminen, tulevaisuusinvestoinnit ja reilumpi työelämä ovat teemoja, jotka selvästi kantavat ihmisten mielestä.

– Niiden, joihin ei luoteta, tilanne heikkenee, Rinne sanoo Petteri Orpon ja Juha Sipilän pääministerisuosion laskusta.

Haaviston ykkössijaa pääministerikyselyssä Rinne selittää sillä, että Haavisto on menestynyt hyvin presidentinvaaleissa.

Vaalit ratkaisevat

Eduskuntavaalien suuriman puolueen puheenjohtajasta tulee seuraava pääministeri, jos hän saa muodostettua hallituksen.

Ylen tuoreimmassa puoluekannatusmittauksessa sdp:tä kannatti 20,1 prosenttia ja toiseksi tullutta kokoomusta 15,8 prosenttia. Perussuomalaisten kannatus oli noussut 15,1 prosenttiin.

Neljänneksi pudonneen keskustan kannatus oli 14,4 prosenttia ja viidennellä sijalla olleen vihreiden 13,0 prosenttia.

Uusimmat

Fingerpori

comic