Uutiset

Professori: "Suomi kiduttaa transihmisiä" – Laista taistelevat nyt pakkosteriloidut veteraanit kuten Kasper, jolle muutos on jo myöhäistä

Kuva Helsingin Pride-tapahtumasta viime vuonna. Kuva; Mauri Ratilainen

Kun Yliopistokadulta kääntyy Unioninkadulle, edessä aukeaa sateenkaarenvärinen meri. Helsingin Tuomiokirkon portaiden juurella joukko 12–15-vuotiaita nuoria nauraa kaulakkain väkijoukon keskellä. Osa heistä on kääriytynyt vaaleansini-vaaleanpuna-valkoraidalliseen lippuun.

Kasper Kivistö on solminut saman lipun vyötäisilleen. Hän katsoo Senaatintorin ihmismassaa hymyillen.

-Sydän on vaan väpättänyt, kun näkyy niin paljon trans-lippuja junnuilla, sanoo sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajavan Trasek ry:n varapuheenjohtaja.

Kun Kivistö oli itse teini-ikäinen 15 vuotta sitten, translippu ei ollut vielä löytänyt tietään Suomeen.

Sen suunnitteli vuonna 1999 amerikkalainen Monica Helms. Vaaleanpunainen ja vaaleansininen symboloivat tyttö- ja poikavauvoille määriteltyjä värejä. Valkoinen merkitsi muita: muutosprosessissa olevia, intersukupuolisia, sukupuolineutraaleja ja tunnistamattomia sukupuolia.

-Mulla ei ollut keinoja tai uskallusta etsiä tapoja juhlia identiteettiäni. En tiennyt mitään lipusta, saati oikeista sanoista, Kivistö kertoo.

Trasekin ja Setan translain uudistusta vaativa Kuuluu kaikille -kampanja alkoi syksyllä 2016. Kivistön mukaan sen jälkeen muutos on ollut valtava.

Vielä edellisvuoden Helsinki Pride -kulkueessa translaki näkyi vain vähän, mutta viime lauantaina translain muuttamista vaadittiin kylteissä, lakanoissa ja rekkojen kyljissä koko kulkueen pituudelta.

Silloin lähes 100 000 ihmistä marssi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tasa-arvon puolesta halki pääkaupungin keskustan. Se on enemmän kuin koskaan aiemmin Helsinki Pride -kulkueessa, melkein kolme kertaa enemmän kuin edellisenä vuonna.

Vaaleansininen ja vaaleanpunainen pistävät silmään lippumerestä jo Senaatintorilla. Lippujen lisäksi värit näkyvät kylteissä.

“Itsemääräämisoikeus nyt!” “Translaki uusiksi!” “Mun keho, mun päätös!”

 

Suomi rikkoo Euroopan ihmisoikeussopimusta

Suomen nykyinen translaki on ihmisoikeusloukkaus. Sitä mieltä ovat esimerkiksi Väestöliitto, Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuin.

Setan ja Trasekin lisäksi oma kampanjansa on ihmisoikeusjärjestö Amnestylla, joka vaatii translain uudistamista ihmisoikeuksia kunnioittavaksi.

Myös tasa-arvo-, lapsiasia- ja yhdenvertaisuusvaltuutetut vaativat toukokuussa yhteisessä kannanotossaan, että Suomen translakia on uudistettava vastaamaan perus- ja ihmisoikeuksia.

Transihmisten ihmisoikeuksia loukkaa erityisesti se, että tällä hetkellä Suomessa omassa sukupuolessa elämisen hintana on luopuminen lastenhankinnasta.

Juridinen sukupuolenkorjaus, eli henkilötunnuksen muuttaminen, edellyttää lisääntymiskyvyttömyyttä. Suomi on ainoa Pohjoismaa, jossa vaatimus on yhä voimassa.

Käytännössä sukupuoltaan korjaava ihminen tehdään hedelmättömäksi useimmiten hormonihoidoilla.

-Jos ihminen ei voi tai halua ottaa hormoneja, tai ne itsessään eivät steriloi, on käytävä kirurginen sterilisaatio. Näitäkin on Suomessa tehty, Kasper Kivistö kertoo.

Viime vuonna Euroopan ihmisoikeustuomioistuin linjasi, että vaatimus on ihmisoikeusloukkaus. Suomi on rikkonut Euroopan ihmisoikeussopimusta noin vuoden, koska lakia ei ole muutettu. Myös Euroopan komissio on linjannut, että pakkosterilisaatiosta olisi luovuttava.

Itä-Suomen yliopiston oikeustieteen professorin Pauli Rautiaisen mukaan vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä sukupuolen juridisen vahvistamisen ehtona on vakava ihmisoikeusloukkaus, sillä pakkosterilisaatio rinnastuu oikeudellisesti kidutukseen.

-Ihmisoikeusnäkökulmasta Suomen valtio tällä hetkellä tietoisesti kiduttaa transihmisiä sekä loukkaa heidän yksityiselämänsä suojaa tällä vaatimuksella, Rautiainen toteaa.

Esimerkiksi Kivistö on joutunut laittamaan oikean sukupuolensa lasten hankkimisen edelle.

-Mulla on nyt miehen henkilötunnus, eli mut on steriloitu. Nyt teen töitä muiden puolesta, mulle on jo liian myöhäistä.

 

Taistelu transnuorten puolesta

Senaatintorin väkijoukon takareunassa liehuu vaaleanpunainen lippu, jossa on iso valkoinen F-kirjain. Sen alla mikitetään Tuuli Kamppilaa.

Häntä kuvataan Ylen tulevaan dokumenttiin, joka kertoo nuorista poliitikoista. Feministisen puolueen varapuheenjohtaja Kamppila oli ehdolla edellisissä kuntavaaleissa.

-Transkysymys on yksi feministisen puolueen lähtökohtia. En olisi mukana, jos ei olisi, Kamppila sanoo.

Kameramies pujottelee ihmisten välistä Kamppilan perään, kun tämä nousee pari askelta ylös Helsingin tuomiokirkon täpötäysiä rappusia.

-Mä lainasin tän kaverilta, kun en itse ehtinyt kauppaan, Kamppila sanoo, ja levittää trans-lipun käsiensä väliin päänsä yläpuolelle liehumaan.

Hopeinen glitter silmien ympärillä kimaltaa aamupäivän auringossa. Nykyään Kamppilalla on transsukupuolisen diagnoosi, ja hän elää omalla nimellään Tuulina.

Termistä “transsukupuolinen” Kamppila kuuli vasta aikuisuuden kynnyksellä. Lapsuudessa Asikkalassa hän ei tiennyt sanasta tai siitä, että olisi itse trans. Vaikka termin olisi kuullutkin, ei sitä olisi osannut omalle kohdalle ajatella.

Kamppilalla on ollut pienestä asti vierauden ja erilaisuuden tunne. Lapsena ja nuorena hän torjui hänessä olleita herkkiä ja feminiinisiä tunteita, mutta ei osannut samaistua miehiin.

-Jouduin sulkemaan kaiken pois. En tiedä, miten olisi mennyt, jos olisi ollut vaihtoehtoja.

Nykynuorilla on sanat kokemuksilleen, ja heidän puolestaan Kamppila haluaa taistella. Hän on myös yksi Kuuluu kaikille -kampanjan kasvoista.

 

Itsemääräämisoikeus myös alaikäisille

Vaikka trans-asioistatiedetään ja puhutaan enemmän kuin koskaan, trans- ja intersukupuolisten lasten ja nuorten hyvinvointia ja oikeuksia laiminlyödään Suomessa. Näin kertoo Setan huhtikuinen Moninaiset lapsemme -raportti.

Erityisesti transnuorten elämää helpottaisi, jos henkilötunnuksen vaihdosta selviäisi omalla ilmoituksella.

Väärä henkilötunnus vaikeuttaa transihmisen elämää aina työnhausta matkustamiseen. Se pitäisi voida muuttaa ensimmäisenä halutessaan, sanoo Kasper Kivistö.

Hänelle naisen paperit aiheuttivat ongelmia, varsinkin kun hormonihoito ja parrankasvu alkoivat. Kivistö ei voinut kulkea bussilla omalla matkakortillaan, vaan joutui ostamaan kalliimpia yksittäislippuja. Hän ei halunnut joutua taistelemaan lipuntarkastajan kanssa sukupuolestaan.

Kuluu kaikille -kampanja tavoittelee translain kokonaisuudistusta, joka perustuu itsemääräämisoikeuteen. Sen mukaan sukupuolen juridisen korjaamisen pitäisi perustua omaan ilmoitukseen, ei lääketieteelliseen prosessiin.

Tämä on nyt mahdollista esimerkiksi Norjassa, Tanskassa, Argentiinassa ja Maltalla sekä Irlannissa. Jälkimmäiset maat on mielletty usein konservatiivisiksi vahvan katolilaisuuden takia. Norjassa laki meni läpi konservatiivihallituksen aikana.

Suomessa alle 18-vuotias ei voi korjata sukupuoltaan juridisesti lainkaan.

-Koulumaailman jaottelu tyttöihin ja poikiin on stressaavaa, ja monia kiusataan. Useimmille nuorille riittäisi, että he saisivat muutettua henkilötunnuksensa tai nimensä. Niin he saisivat käydä rauhassa koulua sekä hakea jatko-opiskelemaan ja töihin omaa identiteettiä vastaavasti, Kasper Kivistö sanoo.

Hän painottaa, ettei juridisen vahvistamisen ikärajan muutos liity fyysisiin korjaushoitoihin. Sen tarkoitus on turvata kasvurauha.

 

Hankala ja pitkä korjausprosessi

Tällä hetkellätranssukupuolisuus on luokiteltu kansallisissa hoitosuosituksissa mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöiksi, tarkemmin sukupuoli-identiteetin häiriöksi. Yksi edellytys sukupuolen korjaamiseen on psykiatrin diagnoosi, joka määrittelee, onko ihminen valmis hoitoihin.

Korjausprosessi on hankala ja kestää kauan. Jo lähetteen saamisessa voi olla ongelmia, jos lääkäri ei tunne trans-asiaa.

Diagnoosin ja hoitoa saa ainoastaan Helsingin ja Tampereen trans-poliklinikoilla, joiden resurssit ovat tiukoilla. Jonot kasvavat koko ajan, koska lähetteitä haetaan yhä enemmän.

Kukaan ei olisi päästänyt Kasper Kivistöä naisten vessaan, kun hän aloitti trans-polilla käymisen. Silti meni kaksi ja puoli vuotta, ennen kuin Kivistö vahvistettiin juridisesti mieheksi.

Kivistön täytyi täyttää kysely toisensa jälkeen, piirtää kuvia itsestään ja vastata lukemattomiin kysymyksiin aina ala-asteen parhaasta kaverista seksielämän ja parisuhteiden kuvailuun asti.

Kivistö stressasi, oliko hän vastannut jotain sellaista, mikä on vaarantanut prosessin. Entä jos en saakaan diagnoosia? Varatietä ei olisi.

Kivistö muistuttaa, että poliklinikalla pyritään tekemään lähtökohtaisesti hyvää työtä ja huolehtimaan ihmisestä.

-Stressi tilanteessa on vaan hurja, koska loppuelämä on toisten ihmisten käsissä.

Myös Tuuli Kamppila on saanut diagnoosin nykyisen translain ehdoilla. Siinä ei ole hänen mielestään käytännössä mitään järkeä.

-Ei minkään muun hoitoa vaativan asian kanssa hoitoa joudu odottelemaan vähintään vuotta. Se on aika mielivaltaista, Kamppila sanoo.

-Kaikki muu tehtiin paitsi musteläikkätesti, koska psykologi arveli, etten ole psykoosissa. Toisaalta voit olla psykoosissa samaan aikaan kun olet transsukupuolinen.

Jos on liian masentunut tai ahdistunut, hoitoihin ei välttämättä pääse. Ei, vaikka masennus ja ahdistus olisivat sukupuoliristiriidan seurausta. Sama pätee, jos identiteetti tai käytös ei vastaa käsitystä tyypillisestä naisesta tai miehestä.

-Voi myös joutua niin sanotusti jäähylle. Että katsotaan vuoden päästä uudelleen, onko identiteetti kehittynyt tarpeeksi “normaaliksi”, Kamppila kertoo.

 

Tavoitteena muutos seuraavalla hallituskaudella

Kaiuttimissa pauhaa Saara Aallon Euroviisukappale Monsters. Kulkue on lähdössä, ja Kasper Kivistön pitää mennä. Hänellä on kiire tuomiokirkon välitasanteelle pystytettyyn Ylen “kisastudioon” puhumaan translaista.

Ehkä vaalien jälkeen saa vähän levätä.

Kuuluu kaikille -kampanjassa on tehty pian kaksi vuotta pitkää päivää. Tahti vaan kiihtyy, kun ensi kevään eduskuntavaalit lähestyvät.

Tavoitteena on muuttaa translaki seuraavalla hallituskaudella. Tällä hallituskaudella lakia ei enää todennäköisesti muuteta, kun ensin sitä vastustivat perussuomalaiset ja nyt sen tilalle syntynyt sinisten hallituspuolue. Viime hallituksessa lakimuutoksen torppasivat kristillisdemokraatit.

Toisaalta laki pitäisi muuttaa hyvin.

-Uudistus pitää tehdä transihmisten kannalta, eikä poliittisen paineen kannalta. Kyse on meidän elämästämme, Kivistö sanoo.

-Muutoksen olisi jo pitänyt tapahtua. Jokainen steriloitu ihminen on ihminen liikaa. Liikaa on myös jokainen junnu, joka joutuu odottamaan vuosia ja jättäytyy jopa koulusta pois, kun stressi olla siellä väärällä nimellä on liikaa.

 

Pakkosterilisaatio ”pakko poistaa” vaalien jälkeen

Nyt kampanjaanjan tavoitteena on nostaa translaki julkiseen keskusteluun. Ensi keväänä jokaiseen vaalikoneeseen halutaan kysymys translain muutoksesta. Myös alaikäisten tilanteen helpottamisesta ja itsemääräämisoikeudesta, ei ainoastaan pakkosterilisaatiosta.

-Olen satavarma, että pakkosterilisaatio poistuu ensi hallituskaudella. Lain muuttaminen ei saa kuitenkaan jäädä sihen, tai muuten junnut ovat yhä samassa kierteessä ja stressissä, Kivistö sanoo.

Myös Kamppila uskoo, että lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen poistamisen on pakko mennä läpi ensi vaalien jälkeen.

-Jos ei politiikan kautta, niin hoitokäytäntöjen on pakko muuttua joka tapauksessa WHO:n linjauksen takia.

Maailman terveysjärjestö WHO linjasi kesäkuussa, ettei transsukupuolisuus ole enää mielenterveyshäiriö. WHO:n uuden kansainvälisen tautiluokituksen on määrä tulla voimaan vuonna 2022.

Maaliskuussa Ruotsi päätti ensimmäisenä valtiona maailmassa, että se maksaa noin 22000 euron korvaukset sukupuoltaan korjanneille ihmisille, joiden juridisen sukupuolen vahvistamisen edellytyksenä oli lisääntymiskyvyttömyys. Ruotsissa vaatimus poistui laista vuonna 2014.

-Katsotaan, miten Suomessa käy, Kamppila sanoo.

Lopulta Pride-kulkue vyöryy liikkeelle värien ja äänien hihkuvana massana. Amnestyn marssijoita huudatetaan megafonin avulla.

-Hallitus, pese korvasi!

-Translaki nyt!

-Sipilä, kuuntele!

-Translaki nyt!

 

Sukupuolen moninaisuus
Sukupuoliristiriita tarkoittaa, että ihmisen tunne omasta sukupuolestaan vastaa hänen kehoaan eikä toisten hänessä näkemää sukupuolta.Transihmisillä on erilainen sukupuoli-identiteetti tai tapa ilmaista sukupuoltaan kuin heiltä syntymäsukupuolensa perusteella odotetaan.Transsukupuolisen sukupuoli ei vastaa hänelle syntymässä määritettyä sukupuolta. Useat tarvitsevat korjaushoitoja, jotta he voisivat elää paremmin omassa sukupuolessaan.Muunsukupuolinen tai transgender kokee, ettei hänen sukupuoltaan kuvaa kumpikaan binäärisukupuolista ”nainen” tai ”mies”. Osa kokee olevansa sukupuolten välissä, osa jotain muuta ja osa, ettei hänellä ole sukupuolta.Intersukupuolisuudella tarkoitetaan henkilöä, jonka sukupuolta on syntymän jälkeen vaikea määritellä. Hänellä on siis sekä naisen että miehen sukupuolisia tunnusmerkkejä.Transseksuaali on virheellinen käännös englanninkielen sanalle "transgender", joka tarkoittaa transsukupuolista. Transsukupuolisuus ei liity seksuaalisuuteen.Lähteet: Trasek ry, Väestöliitto, Transtukipiste  

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic