Uutiset

Professori: tuomareiden virkarikokset harvinaisia – "Lain tulkinnassa erehtyminen ei ole rikos"

Käräjäoikeuden tuomareiden virkarikokset ovat epätyypillisiä ja johtuvat usein huolimattomasta menettelystä, arvioi rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta.

Torstaina Helsingin hovioikeus tuomitsi Helsingin käräjäoikeuden entisen laamannin ja kaksi osaston johtajana toiminutta tuomaria tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Rangaistuksiksi tuomarit saivat hovioikeudelta varoitukset. Tuomiot eivät ole lainvoimaisia.

Syytteessä oli myös säilöönottoyksikön johtajana toiminut mies, mutta hänen osaltaan hovioikeus hylkäsi syytteen.

-Tuomareita koskevia rikosjuttuja on tuomioistuimissa vähän, Tolvanen toteaa Lännen Medialle.

-Lain tulkinnassa erehtyminen ei sinänsä ole rikos.

Tulkintaerimielisyyksistä voi oikeusjärjestelmässä valittaa ylempään oikeusasteeseen, eikä tällaisista tapauksista nosteta rikosjuttuja.

Tuomioissa oli kyse siitä, että Helsingin käräjäoikeus ei ollut käsitellyt vuosina 2008–2015 säilöönottokeskuksesta saapuneita ilmoituksia, jotka koskivat säilöön otettujen ulkomaalaisten erillään pitämistä muista säilöön otetuista.

Hovioikeus katsoi, että erillään pitämistä koskevat ilmoitukset olisi pitänyt käsitellä käräjäoikeudessa neljän päivän kuluessa siitä, kun erillään säilyttäminen oli alkanut. Tuomareiden olisi pitänyt valvoa ja huolehtia siitä, että oikeaa menettelyä noudatetaan.

Oikeus kuitenkin katsoi, ettei virheellinen menettelytapa ollut tullut tuomareiden tietoon. Tämä ei kuitenkaan vapauttanut heitä valvontavastuusta.

Asia nousi esiin eduskunnan oikeusasiamiehen tekemän tarkastuksen seurauksena.

Tolvanen sanoo, että oikeusjuttuja on nostettu tuomareita vastaan pikemminkin siitä, että jonkin asian kanssa on toimittu huolimattomasti. Hän uskoo, että tuomio vaikuttaa toimintatapoihin oikeuslaitoksissa.

-Nämä johtavat tarkempaan menettelyyn, niin kuin pitääkin.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic