Uutiset

Professori Utriainen: Seksuaalirikosten rangaistusten koventamisella vain marginaalisia vaikutuksia

Professori Terttu Utriaisen mukaan raiskauslainsäädännöstä pitäisi tulla suostumusperusteinen.

Oikeusministeriö esittää lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistusten koventamista. Esimerkiksi lapsen seksuaalisen hyväksikäytön enimmäisrangaistusta korotettaisiin nykyisestä neljästä vuodesta kuuteen vuoteen vankeutta. Rangaistusten enimmäismäärien korotuksella ei kuitenkaan ole käytännön merkitystä, arvioi Lapin yliopiston rikosoikeuden professori (emerita) Terttu Utriainen.

– Maksimirangaistuksia ei ole käytetty tähänkään asti, vaikka skaalaa olisi ollut. Siksi rangaistusten enimmäispituuden nostolla on vain marginaalisia vaikutuksia, Utriainen sanoo.

Oikeusministeriön tavoitteena on, että lapsia voitaisiin entistä paremmin suojella erityisen vahingollisilta teoilta. Rikoslakiin esitetään myös kokonaan uutta rikosnimikettä, joka on törkeä lapsen raiskaus. Rangaistus törkeästä lapsenraiskauksesta olisi neljästä kahteentoista vuotta vankeutta, jos tekijä syyllistyy samalla teolla törkeään raiskaukseen ja törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

Vähimmäisrangaistus nousisi oikeusministeriön mukaan kahdella vuodella nykyisestä.

Terttu Utriaisen mukaan oikeusministeriö välttelee nyt suurempia reformeja tekemällä kosmeettisia lisäyksiä rangaistusten pituuksiin. Sellaisia tapauksia, joihin nyt esitetyt korotuksen vaikuttaisivat, on Utriaisen mukaan varsin vähän.

– Törkeän teon raja on meillä äärettömän korkea. Jotta törkeän tekotavan tunnusmerkistö toteutuisi, pitää sen olla kokonaisvaltaisesti törkeä, Utriainen selittää.

Utriaisen mukaan koko rikoslain pykälä 20 pitäisi kirjoittaa uusiksi, jotta rangaistukset todella kovenisivat nykytilanteeseen verrattuna. Se tarkoittaisi käytännössä sitä, että raiskauksen tunnusmerkistö pitäisi laissa määritellä uudelleen.

– Olen ollut jo pitkään sitä mieltä, että meille pitäisi saada suostumusperusteinen raiskauslainsäädäntö.

Se merkitsisi käytännössä sitä, että raiskauksen tunnusmerkistö täyttyisi, jollei partnereiden kesken ole olemassa suostumusta sukupuoliyhteyteen. Utriainen uskoo Ruotsin malliin: Ruotsissa tuli kesällä voimaan uusi laki, joka määrittelee raiskauksen suostumuksen puutteen perusteella.

Hallituksen esitys lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistusten koventamiseksi on lähetetty lausuntokierrokselle. Lakimuutoksen on tarkoitus tulla voimaan ensi vuonna.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti