Uutiset

Professori vastaa Wahlroosille: Perustuslakivaliokunnan kansanedustajat ajattelevat itse

Kansanedustajien nykyinen sopeutumiseläke lakkautetaan.

Helsingin yliopiston valtiosääntö- ja julkisoikeuden professori Tuomas Ojanen kummastelee Björn Wahlroosin eduskunnan perustuslakivaliokuntaa sekä perustuslakia kohtaan esittämää kritiikkiä.

Tänään julkaistavassa EVA:n pamfletissa Wahlroos toteaa muun muassa, että valiokunnan kansanedustajat eivät ole tarpeeksi asiantuntevia, ja siksi riippuvaisia ulkopuolisten asiantuntijoiden lausunnoista. Wahlroos arvostelee myös sitä, että kuultavana on aina sama pieni piiri asiantuntijoita.

-Tässä vähätellään perustuslakivaliokunnan jäseniä ja annetaan ymmärtää, että he ovat joku mekaaninen suu sille, mitä asiantuntijat sanovat. Uskaltaisin väittää että he ajattelevat siellä ihan omilla aivoillaan, Ojanen toteaa.

Hän muistuttaa, että myös eduskunnan valiokuntasihteeristö käyttää huomattavaa valtaa.

Ojanen on itse yksi kuulluimmista asiantuntijoista. Kahdenkymmenen vuoden aikana hän on käynyt eri valiokuntien kuultavana yli 400 kertaa.

Hän muistuttaa, että tähänkin on syynsä.

-Eduskunnan perustuslakivaliokunnan perustuslaillisena tehtävänä on antaa lausuntonsa eduskunnassa käsiteltävien asioiden suhteesta omaan perustuslakiimme ja kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin. Sen vuoksi valiokunnan on syytäkin kuulla ihmisiä, jotka harrastavat erityisesti perustuslakikysymyksiä tai kansainvälisiä ihmisoikeuksia.

Samalla, kun perustuslakikysymykset ovat nousseet entistä useammin julkiseen keskusteluun, alan resursointi yliopistomaailmassa on ajettu alas

-Meillä on vain kaksi erityisesti perustuslaillisiin kysymyksiin keskittyvää oppituolia, Turussa sitä hoitaa Veli-Pekka Viljanen ja Helsingissä minä. Olisi hyvä, että niitä olisi enemmän.

Ojasen mukaan asiantuntijavallasta pitää toki keskustella, mutta harmaaksi eminenssiksi hän ei asiantuntijoita kutsuisi.

-Emme ole julkisuudelta piilossa. Valiokunta päättää kuulemisestamme joka kerta erikseen, ja jo etukäteen on tiedossa keitä kuullaan. Lausuntomme ovat julkisia heti sen jälkeen, kun perustuslakivaliokunnan oma lausunto tulee julkiseksi.

Hän muistuttaa, että perustuslain perusoikeussäännösten tulkintaa ohjaavat kansainväliset ihmisoikeusvelvoitteet ja niitä koskeva tulkintakäytäntö, josta ei sovi livetä.

Valiokuntakäsittely ei Ojasen mukaan myöskään lamauta päätöksentekoa kuten Wahlroos esittää.

-2010-luvulla ne hallituksen lakiesitykset, jotka ovat todella kaatuneet perustuslakivaliokunnassa, ovat edelleen laskettavissa yhden käden sormilla.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic