Uutiset

Professori veroparatiiseista: Vuonna 2017 ”käsittämättömän iso mullistus”

Helsinki

Verotuksen asiantuntijan mukaan jättimäinen veroparatiisiasiakirjojen vuoto aiheuttanee seurauksia yksittäisille yrityksille ja henkilöille, mutta vuodon yhteiskunnallinen merkitys Suomessa ei ole välttämättä kovin suuri.

Tietovuotoa peranneen Ylen mukaan panamalaisesta lakitoimisto Mossack Fonsecasta on vuodettu noin 11,5 miljoonaa asiakirjaa, jotka paljastavat poliitikkojen ja viihdealan tähtien piilottaneen omaisuuttaan veroparatiisiyhtiöihin. Tiedoista löytyy Ylen mukaan myös satoja suomalaisnimiä.

Kansainvälisen vero-oikeuden professori

Marjaana Helminen

Helsingin yliopistosta sanoo, että tietovuodon pelotevaikutus jää rajalliseksi, kun ensi vuonna veroparatiisien tiedot avautuvat joka tapauksessa viranomaisille.

– Automaattiseen tietojenvaihtoon ovat sitoutuneet muun muassa kaikki EU-maat ja monet veroparatiisivaltiot.

– Vuosi 2017 tekee käänteen verosuunnittelussa, kun tiedot alkavat liikkua automaattisesti. OECD-maat ja EU ovat molemmat tehneet suosituksia ja malleja, ja eri maat ovat tehneet kahdenvälisiä sopimuksia toistensa kanssa. Esimerkiksi Suomi on viime vuosina solminut tietojenvaihtosopimuksia myös veroparatiisimaiden kanssa.

Lisääntyvän tietojenvaihdon ennakoidaan paljastavan Suomestakin tapauksia, joissa veroja on kierretty tai omaisuutta piiloteltu veroparatiiseihin rikollisessa tarkoituksessa.

Tämän takia pääministeri

Juha Sipilän

(kesk.) hallitus kaavaili Suomeen tehokkaan katumisen mallia, jossa ulkomaille varojaan vieneet voisivat palauttaa kotimaahan rahoja joutumatta rikosoikeudelliseen vastuuseen.

– Malli on ollut käytössä Ruotsissa, jossa tuhannet ihmiset ovat oikaisseet verotietojaan oma-aloitteisesti. Suomessa malli kaatui perustuslaillisiin ongelmiin.

”Vuoto katsoo taaksepäin”

Helmisen mukaan veroparatiisikäytännöt, joita vuodetut Panaman asiakirjat tulevat esittelemään, ovat olleet tiedossa, mutta vuoto yksilöi tekijöitä.

– Tämä vuoto katsoo taaksepäin, aikaan, jolloin tämän tyyppistä verosuunnittelua pidettiin ihan tavallisena asiana. Näin oli vielä 10–15 vuotta sitten.

Helmisen mukaan maailma on muuttunut, eikä verokeitaiden hyväksikäyttöä pidetä enää eettisesti hyväksyttävänä.

– Sehän tarkoittaa tavallaan yhteiskuntakarkuruutta. Veronkiertäjä ei osallistu yhteiskunnan ylläpitämiseen niillä pelisäännöillä, mitä on sovittu. Toiset ovat vapaamatkustajia ja toiset tunnollisesti maksavat maksunsa. Yrityksille tällainen toiminta voi olla imagohaitta.

Yle on jo kertonut uusimman tietovuodon paljastavan, että Nordea on perustanut asiakkailleen veroparatiisiyhtiöitä, joissa johtajina on toiminut bulvaaneja. Nordeasta kommentoitiin Ylelle, että pankki on vuoden 2009 lopussa linjannut, ettei se hyväksy, että sitä käytetään veronkiertoon.

Helmisen mukaan Nordean toiminta ei ole ollut laitonta.

– Sinänsä se, että Nordea on välittänyt tällaisia postilaatikkoyrityksiä, ei ole laitonta. Sitä on aiemmin pidetty ihan hyväksyttävänä. Jos näitä yrityksiä on tosiasiallisesti käytetty rikollisiin tarkoituksiin, ei ole ollut Nordean syytä.

– Nyt maailma on muuttunut ja pankkien pitää nyt tuntea asiakkaansa ja valvoa sitä, mihin perustettuja yrityksiä käytetään.

Verosuunnittelu maltillistuu

Professori sanoo, että verosuunnittelu ei tule loppumaan tietojenvaihtosopimuksilla. Hän kuitenkin arvioi, että veroparatiiseihin liittyvä ilmiö tulee vähenemään huomattavasti.

– Varmasti löytyy uusia keinoja ja uusia maailmankolkkia, joissa verotusta voi keventää. Mutta se menee paljon hankalammaksi. Näissä uusissa paikoissa pitäisi olla luotettavia finanssikeskuksia, että harkitseva ihminen uskaltaa sinne rahojaan viedä. Silloin täytyy olla jo hyvä syy peitellä varojaan.

Helminen arvioikin, että yritysten halut aggressiiviseen verosuunnitteluun maltillistuvat huomattavasti nykyisestä.

– Nyt on tapahtumassa käsittämättömän iso mullistus, jatkaa Helminen.

Verotulot eivät välttämättä lisäänny Suomessa

Jääkö Suomeen enemmän verotuloja sen jälkeen, kun tietojenvaihtosopimus astuu voimaan ja yritysten verosuunnittelun arvioidaan vähenevän? Helmisen mukaan lopputulosta on vaikea arvioida.

– Kaikki maailmassa kuvittelevat, että heidän valtionsa tulee saamaan enemmän veroja tämän seurauksena. Se ei välttämättä mene niin.

Helmisen mukaan veroja tullaan muutoksen jälkeen maksamaan maailmanlaajuisesti enemmän kuin aiemmin. Se, kohdistuvatko kasvavat verotulot Suomeen, riippuu hänen mukaansa siitä, pysyvätkö isot yritykset Suomessa.

– Suomen ei kannata lähteä liikaa kiristämään omaa verolainsäädäntöään, tai muuten yrityksillä ei ole tarkoituksenmukaista sijoittautua tänne.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti